1915 Çanakkale Köprüsü`nün temeli; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve bakanların da katıldığı törenle atıldı. 2023`te açılması planlanan köprü, "dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olacak.
Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi`nin 102`nci yıl dönümü.
Zafer yurdun dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanırken, "Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanına sahip olacak ``Çanakkale 1915 Köprüsü`` ile Malkara-Çanakkale Otoyolu`nun temeli de bugün atıldı.
Başbakan Binali Yıldırım, Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkisinde düzenlenen temel atma töreninde vatandaşlara hitap etti.
Bugün Çanakkale`nin tarihi birgün yaşadığını belirten Başbakan Yıldırım, Çanakkale Zaferi`nin 102. yılında tarihin yeniden yazıldığını ifade etti.
Avrupa`ya Seslendi: Yasağı Bırak Çanakkaleye Bak
Yıldırım, Türkiye`ye ve Çanakkale`ye yakışan büyük bir eserin temelini attıklarını vurgulayarak, törenin bugün yapılmasının da ayrı bir anlamının bulunduğunu anlattı.
Cumhuriyetin en büyük projelerinden birini daha hayata geçirdiklerine işaret eden Başbakan Yıldırım, "Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Tarih bugünü kaydediyor. O gün `ben de oradaydım` diyeceksiniz, torunlarınıza anlatacaksınız. Bu muhteşem kalabalık bu ana şahitlik ediyor. İki kıtayı, Avrupa ile Asya`yı altıncı kez birleştiriyoruz. Bu Çanakkale Boğazı`nın altın gerdanlığıdır. Hayırlı uğurlu olsun. Dev proje ile Çanakkale`den dünyaya güçlü Türkiye, büyük Türkiye gerçeğini haykırıyoruz. Ey Avrupa bırak sen Türklere yasak koymayı, bırak sen demokrasi nutukları atmayı. Çanakkale`ye bak. `Çanakkale geçilmez` diyen ecdadın torunlarına bak" diye konuştu.
Yıldırım, dünyanın en büyük eserini Cumhuriyetin 100. yılında millete, Çanakkale`ye kazandırmak için bugün ilk harcı koyduklarını bildirdi.
"Çanakkale Köprü İle Geçilir"
AK Parti iktidarlarının ve kurucu genel başkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın bir yeni eseriyle daha Çanakkale`yi buluşturduklarına dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi:
"Bu eser `Çanakkale geçilmez` diyen ecdadın aziz hatıraları için cümle aleme, yedi düvele en güzel cevaptır. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Milletin içi rahat olsun, vatanımıza milletimize hayırlı olsun. Vatanın dört bir yanından buraya gelen 15-18 yaşında yiğitler eşi olmayan destansı bir mücadeleye ortak oldular. O gencecik yiğitler canları pahasına Çanakkale`nin geçilmez olduğunu 7 düvele gösterdiler. Dün de öyleydi bugün de aynıdır. Düşman için Çanakkale geçilmez ama Çanakkaleliler için millet için he türlü geçilir. Çanakkale denizden, havadan ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile geçilir."
Başbakan Yıldırım, Çanakkale Zaferi`ni ecdadın zor şartlarda mücadele vererek, kazandığını, İstanbul`dan Yemen`e gitmek, Yemen`e asker götürmek ve oradaki askerleri Anadolu`ya getirmek için aylarca yabancıların gemilerinin beklendiğini, seyahatin eziyete dönüştüğünü anımsattı.
Yıldırım, "Yolculuk yapmak isteyenler, maalesef perişan olurdu. Demiryolu, denizyolu taşımacılığı hep yabancıların elindeydi. Hicaz ve körfezde silah bırakan askerlerimiz, ulaşım sıkıntısının bedelini çok ağır ödedi. Cumhuriyetin ilanından sonra başlayan karayolu ve demiryolu seferberliği maalesef sonraki yıllarda sürdürülemedi." değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Yıldırım konuşmasını tamamlamasının ardından, açılışın gerçekleştirileceği alana geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Canlı Bağlandı
Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 102. yılı dolayısıyla bulunduğu 18 Mart Stadyumu`ndan video konferans sistemiyle bağlandı.
Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile diğer protokol üyeleri butona basarak köprünün temelini attı.
Tarihi günün anısına Başbakan Yıldırım ve beraberindekilerin içine madeni para ve not koyarak kapattığı tüp, firma yetkililerince temelin atıldığı yere bırakıldı.
"Dünya çapında proje" olarak nitelendirilen köprünün açılışında alanı dolduran binlerce vatandaşın yanı sıra Lapseki-Çanakkale karayolu kenarında toplanan çok sayıda kişi bu ana şahitlik etti.
Anadolu yakasındaki Lapseki`nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu`nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak köprü, Çanakkale Boğazı`nın ilk, Marmara Bölgesi`nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek.
Dünyanın En Uzunu Olacak
Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023`te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü, tamamlandığında "dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olacak.
10 Milyar Liranın Üzerinde
Trakya`dan Ege ve Akdeniz`e uzanan ulaşım hattında Çanakkale`yi Marmara Bölgesi`nde çok önemli konuma taşıyacak köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek.
İki yakanın birbirine, kenar açıklıklarıyla kendisinin toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve viyadükleriyle 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayak arasındaki açıklığının ise Türkiye Cumhuriyeti`nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023`ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olarak belirlendi.
Köprü, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak.
HABER FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Eklenme Tarihi: 18.03.2017
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55