Eski Yeşilçam filmlerinin seyredilmesinin sebebi nedir? Hiç düşündünüz mü? Yeşilçam filmleri seyrediliyor. Yazıldığı ve çekildiği dönemi anlatıyor. Ayrıca film çekiminde sosyolojik gözlem (toplum ve insanın etkileşimi) çok önemlidir.
Filmleri yazan senaryo yazarları genellikle sosyolojiye önem vermesi gerekiyor. Senaryo yazılırken hitap edilen izleyici kitlesinin hangi tabakadan geldiği, nerede ve nasıl yaşadıkları, ekonomik durumları gibi özelliklerinin bilinmesi gerekiyor.
Televizyonda oynayan dizilere bakıyoruz. Belirli bir sosyal alanı temsil ediyor. Oyuncu karakterlerine baktığımızda küçük bir mahallede yaşıyor ve düşük ücret ile çalışıyor. Ancak oyuncu karakterlerinin yaşadığı hayat ve temsil ettiği sosyal alan ile yakından uzaktan hiçbir alakası olmadığını görüyoruz. Film icabı da olsa oyuncu karakterlerinin hepsi zengin olarak tanınıyor ve cankurtaran gibi bir rol ortaya çıkıyor. Yazılan senaryonun bu durumda ömrü kısalıyor. Bu durumda oyuncuların karakter uyumsuzluğu ve reyting sonuçları doğrultusunda çekilecek olan film kısa sürede bitiyor.
Yazılan senaryoda canlandırılan karakterlerin hangi sosyal alana ait olmadığı gibi bir de oyuncuların sürekli şık kıyafetler giymesi, sponsorların büyük katkıları gerçek hayattaki kişiler tarafından önyargıyla karşılanıyor.
Şık kıyafetlerin giyileceği filmler elbette var. Bunlar sinema filmleri ya da genelde aşk veya mafya filmleri olabiliyor. Ancak bir aile filminin bir mahallede çekilmiş varsayalım. Bu durumda şık ve özentili kıyafetler hem oyuncuların karakterlerini hem de filmin gerçeğini yansıtmadığını söyleyebilirim. Filmlerde giyilen kıyafetler adeta herhangi bir sosyal alana ait olmadığı gibi filmden öte podyum sahnesini öne çıkartıyor.
Türk milleti genelde televizyon başında çok zaman geçiriyor. Bu durumda oynanan filmlerin ve programların toplum yapısını önemli ölçüde etkiliyor. Yayınlanan filmlere baktığımızda aşk, mafya, fuhuş, cinayet, terör, tecavüz, kadına uygulanan şiddet gibi konulara yer veriliyor. Yer veriliyor çünkü hem bir prim kullanılıyor hem de reyting uğruna vatandaşın sağlığı ve psikolojisiyle oynanıyor. Bu durum vatandaşa yapılan bir kötülük olduğunu söyleyebilirim.
Televizyon kanallarına bakıyoruz. Binlerce televizyon kanalı ve dijital platform servisleri bulunuyor. Televizyon kanallarında oynayan film ve programlar hepsi birbirinin benzerleri oluyor. Bir film ya da program tutunca diğer kanalda hemen aynısını yapıyor ve vatandaşı mecburen izletmeye zorluyor.
Televizyonda yayınlanan filmlerin tecavüz, mafya, cinayet, aşk, terör, fuhuş gibi konularını romantik hikayelerle süsleyerek vatandaşa izletiyorlar.
Böylece ortada ne izlenecek film, ne filmi izleyecek vatandaş kalmıyor.
Eklenme Tarihi: 01.04.2017
9549,89%1,94
34,54% 0,18
35,99% -0,64
3010,00% 1,63
5006,70% 1,01