Diyabetle Kaliteli Yaşamak İsteyenlere Diyabet Okulu

Diyabetle Kaliteli Yaşamak İsteyenlere Diyabet Okulu

Diyabet (şeker hastalığı) dünyada olduğu gibi ülkemizde de gün geçtikçe artan ve kapsamlı bir şekilde yönetilmesi gereken, kronik bir hastalıktır. Diyabetin yönetiminde diyabet eğitimi son derece önem taşımaktadır ve temel diyabet eğitimini almak her diya

Diyabet (şeker hastalığı) dünyada olduğu gibi ülkemizde de gün geçtikçe artan ve kapsamlı bir şekilde yönetilmesi gereken, kronik bir hastalıktır. Diyabetin yönetiminde diyabet eğitimi son derece önem taşımaktadır ve temel diyabet eğitimini almak her diyabetlinin hakkıdır.

Çanakkale kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Çanakkale Devlet Hastanesi, Diyabet Eğitim Polikliniğinde tüm diyabetli bireylere ve yakınlarına, bireysel diyabet (şeker hastalığı) eğitimi verilmektedir. Bunun yanında  2016 Ocak ayı itibariyle, Sağlık Bakanlığının ?Türkiye Diyabet Programı? kapsamında yer alan,  ?Diyabet Okulu Programı? uygulaması yürütülmektedir.

Okul programında diyabetin oluşum mekanizması, beslenme tedavisi, kan şekerini düzenleyici ilaçlar ve insülinler, fiziksel aktivite/egzersiz, diyabetin kısa ve uzun dönem sağlık sorunları, diyabetle yaşam konu başlıkları yer almaktadır. Okul eğitimleri 2 hafta içerisinde (haftada 2 gün, günde 2 saat) tamamlanmakta olup diyabetlilere Sağlık Bakanlığı onaylı ?Diyabet Okulu Diploması? ve eğitim konularını içeren, Diyabet Eğitim Hemşiresi Serap Yasa tarafından hazırlanan ?Diyabet Eğitim Kitapçığı? verilmektedir. Diyabet eğitimleri ile hasta uyumu ve bilincini arttırmak, diyabetin sebep olduğu sağlık sorunlarını önlemek/geciktirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek hedeflenmektedir. Bu amaçla hastaların geçmiş 3 aylık kan şekeri ortalaması olan hemoglobin A1C tetkiki (HbA1C)  diyabet okul eğitiminin başında ve sonraki 3 aylık periyotlarla takip ediliyor.

Yaptığımız istatistiksel analizde eğitime başlarken hastaların HbA1C değeri ortalama % 8,6 bulunmuştur. Eğitim sonrası 3.ayda HbA1C değeri ortalama %7,9 iken, eğitim sonrası 9. ayda %7,3 ?e indiği görülmüştür. Hemoglobin A1C değerindeki % 1 ?lik azalmanın bile kalp krizinde % 14, göz, böbrek gibi organlardaki küçük damar hasarlarında %37, diyabetle ilişkili ölümlerde % 21 azalma sağladığı düşünüldüğünde, diyabet okulu programının önemi ve etkisi görülmektedir. Ayrıca okul sonrası hastaların beden kütle endeksi (BKİ) , kan basıncı - kan yağları - kan şekeri izlemi, kronik komplikasyon açısından doktor kontrolleri de takip edilmektedir. Yapılan bu takip ve hatırlatmaların, hastalara hem psikolojik destek sağladığı hem de iyi bir öz bakım ve diyabet yönetimi için motive ettiği görülmüştür. Bu yıl KKTC?de düzenlenen 53.Ulusal Diyabet Kongresinin 19.Diyabet Hemşireliği Sempozyumunda ?Diyabet okullarının değerlendirilmesi? konulu panelde,Diyabet Eğitim Hemşiresi Serap Yasa Çanakkale Devlet Hastanesinde yürütülmekte olan  ?Diyabet Okulu Programının?  sunumunu gerçekleştirmiştir. 

Eklenme Tarihi: 30.05.2017



1.01.0001 00:00:00 0
  • Cumartesi 17.8 ° / 3.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 7.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 9.3 ° / 3.5 ° false
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    35,99% -0,64
  • GRAM ALTIN

    3010,00% 1,63
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01