Gazetecilik mesleğinde; Kulaktan dolma bilgilerle haber yapılmaz. Oturduğu yerden, arkadaştan, kahvehaneden dolma bilgilerle haber yapmak doğru değildir. Gazeteci bu durumda haksız olacağı gibi, mahkeme yoluyla da ceza alabilir. Gazeteci kendi yazdıkları
Gazetecilik mesleği emekliye ayrılmış, ek gelir amaçlı yapılan bir meslek değildir.
Gazetecilik mesleğinde;
Kulaktan dolma bilgilerle haber yapılmaz. Oturduğu yerden, arkadaştan, kahvehaneden dolma bilgilerle haber yapmak doğru değildir. Gazeteci bu durumda haksız olacağı gibi, mahkeme yoluyla da ceza alabilir. Gazeteci kendi yazdıkları düşünürse, okuyucu sayısı, para ya da düşman edinir.
Şantaj, karalama, kirletme, yıpratma ve yalan haber yapmak doğru değildir. Örnek verilecek olursam; Biga?da bir mağazanın dış cephesi yenilenir. Bu durumu duyan iki gazeteci durumu haber yapar. Bir gazeteci mağazanın dış cephesinin yenilendiğini ve büyüdüğünü haber yapar. Diğer gazeteci dış cephe yapılırken hiçbir önlem alınmadığını haber yapar.
Gazetecilik mesleğinde; tarafsız, adil ve bağımsız olmak gerekir. Örnek verecek olursam; İnternet gazeteciliğinin yanında günlük, haftalık ve aylık gazete çıkarılabilir. Gazete çıkarmak ciddi ekonomik bir güce sahip olmak gerekir. Bu durumda resmi veya özel kurumların haberlerini en yüksek düzeyde abartarak haber yapmak doğru değildir. Biga?da ciddi iş kazaları sonucunda ölümler olmuştu. Gazeteciler ölümlü ve ağır yaralanmalı olan iş kazalarını haber yaptı. Firma önce tehdit ve para yoluyla susturdu. Bu durumdan sonuç alamayınca da mahkeme yoluyla susturdu. Başka bir gazeteci ise olayları objektif olarak yayınladı. Haberleri kaldıran gazeteciler reklam ve para alınca firmanın sosyal aktivitelerini haber yaptı. Diğer gazeteci ise ekonomik açıdan ciddi kayıplar yaşadı.
Gazetecilik yapan kişi; arkasını zengin firmalara, siyasi partilere, resmi kurumlara dayayarak ayakta durmaya çalışıyor. Başka bir gazete yaklaşık 10 yıldan fazla kendi ayaklarının üzerinde gazetecilik yaptı. Ancak yazdıklarından memnun olmayan firmalar, kurumlar ve siyasi partilerden ekonomik destek alamayınca gazeteyi kapatmak zorunda kaldı.
Gazetecilik yapan kişi bilgileri gizli tutmayı bilmelidir. Birçok okuyucu asayiş haberlerinde çok meraklıdır. Olayda geçen isimleri bilmek ister. Konuyla ilgili bilgi verecek olursak, asayiş haberlerinde bazen olayda ismi geçen kişilerin isimleri yayınlanmak istenilmez. Ama olayda ismi geçen kişilerin sadece isim ve soyadlarının baş harfleri yazılabilir.
Gazetecilik mesleğini yapan kişi haber hırsızlığı yapmaz. Gazetecilik yaptığını zanneden kişiler oturdukları yerden kopyala + yapıştır halinde internet üzerinden gazetecilik yapmaya çalışır. Ajans aboneliği olmadan, kaynak göstermeden haber yapılmaz. Bu durumda kurallara uyulmadığı takdirde para cezası verilir.
??Haber Hırsızlığı Değil Gruplaşma??
Yerel habercilikte yaz-kış çok önemli bir haber olmaz. Bir de küçük bir ilçe ise inanın önemli bir haber çıkmaz. Bir arkadaşım dün telefon etti ve gazetecilik konusunda önemli bilgiler verdi. Arkadaşımın anlattığı durum şöyle; burada yerel habercilik yapmaya çalışıyorum. Şimdilik internet sitem var. Burada habercilik yapanlar internet üzerinden mesajlaşarak haberleri birbirlerine gönderiyorlar. Ben istediğimde haberleri ajanstan aldıklarını ve kaynak göstermeden kullanamazsın dediler. Arkadaşım Biga?lı değil. Bende sakın onların haberlerini kullanmamalarını ve bu durumun hırsızlık değil, kendi aralarında gruplaştığını söyledim.
Gazetecilik mesleğini yapanlar; fotoğraf makinesi, kamera, ses kayıt cihazı, bilgisayar, telsiz gibi malzemeleri kullanır. Herhangi bir malzeme kısıtlaması yapmaz.
Gazetecilik mesleğini yapanlar; kendi özel hayatlarını kullanarak haber yapmazlar. Gazetecilik yapan kişi öncelikle kendi özel kimliğini ayrı, iş hayatını ayrı tutmayı başarmalıdır. Eğer kendisi herhangi bir kişi veya kurumla anlaşamıyor diye gazetesinde ya da internet sitesinde konuyu haber yapmaz.
Gazetecilik mesleğini yapan kişiler; kışkırtıcı ve ayrımcı bir dil kullanmazlar. Örneğin siyasi haberleri, zengin firmaların sosyal aktivite haberlerini ayrım gözeterek kışkırtıcı bir dille yayınlamak doğru değildir.
Gazetecilik mesleğini yapan kişiler; kamuoyunu aldatıcı haber yapmazlar. Bu durumda daha çok kamuoyunu aydınlatıcı ve açıklayıcı haberler yapması doğru olacaktır.
Eklenme Tarihi: 02.08.2017