CHP Biga?dan Tam Gaz Referandum Mesaisi

CHP Biga?dan Tam Gaz Referandum Mesaisi

Biga Cumhuriyet Halk Partisi referandum çalışmalarını sürdürüyor. 1 Mart`ta başlayan çalışmalarda gece ve gündüz çalışmalarla halka anayasa değişikliği maddeleri ve geleceğimize etkileri anlatılıyor.

Biga Cumhuriyet Halk Partisi referandum çalışmalarını sürdürüyor. 1 Mart`ta başlayan çalışmalarda gece ve gündüz çalışmalarla halka anayasa değişikliği maddeleri ve geleceğimize etkileri anlatılıyor.

İlçe Başkanı Özgür Ceylan başkanlığında sürdürülen çalışmalara Belediye Başkanları İsmail Işık, Muzaffer Karataş Milletvekilleri Muharrem Erkek, Bülent Öz, geçmiş dönem milletvekilleri Ahmet Küçük, Ali Sarıbaş, il genel meclis üyeleri Ünsal Öntürk, Rıdvan İpek ilçe yöneticileri belediye meclis üyeleri, geçmiş dönem milletvekili adayları Metin Ümit Ural, Erol Sazcı, Çanakkale Belediyespor Başkanı İsmet Güneşhan görev alıyorlar.

Çalışmaları değerlendiren İlçe Başkanı Özgür Ceylan; ?Biga?mız 108 köyü iki beldesi ve kalabalık merkez nüfusuyla Çanakkale`nin en büyük ilçesi. 67 bin 802 seçmen var. Bunların 4 bin 68`i beldelerimizde, 37 bin 465`i Biga merkezde, 26 bin 249`u köylerimizde oy kullanacaklar. Tüm köylerimizi beldelerimizi ve merkezimizi kapsayan bir çalışma yürütüyoruz. Herkes özveriyle verilen görevleri yerine getirmeye çalışıyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum? ifadelerini kullandı.

Referandumla ilgili de konuşan Başkan Ceylan neden ?Hayır? oyu verilmesi gerektiği ile ilgili şunları söyledi:

?Evet diyen de Hayır diyen de bizim için değerlidir?

?Biz Cumhuriyet Halk Partisi`ni temsilen gittiğimiz köylerimizde partimize oy istemediğimizi ve parti seçiminden daha önemli bir seçimin arefesinde olduğumuzu söyleyerek konuşmaya başlıyoruz.

Çok önemli maddeleri oylayacak ve geleceğimiz için bir karar vereceğiz. Bu süreçte biz vatandaşlarımızın bu oylayacağımız maddelerle ilgili çok da bilgisinin olmadığını düşünerek bir broşür hazırladık. İçerisine oylayacağımız 18 maddeyi özetledik ve altlarına da yorumlarımızı ekledik. Evet de hayırda verecek olunsa vatandaşlarımızın maddeleri bilerek anlayarak vermeleri gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu bir parti seçimi değil. İktidar değişmeyecek. Ancak bundan sonraki tüm yaşantımızı değiştirecek değişiklikleri içeriyor bu Anayasa Referandumu.?

?Denetlenemeyen tek adam...?

?Bu değişikliklerle kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisine sahip oluyor cumhurbaşkanı. Kanun hükmünde kararname ne demek? Kanun yetkisine sahip kararnameler çıkararak devleti yeniden şekillendirme yetkisine sahip olabilecek, bu aynı zamanda bir partinin genel başkanı da olan tek adam cumhurbaşkanı. İsterse yeni devlet kurumları oluşturabilecek bu kararnamelerle. Bir kaç ili birbirine bağlayarak bir federasyon yapısı oluşturabilecek eğer isterse. Bu yanlış ellerde ülkemizi bölünmeye dahi götürebilecek bir yetki kullanımı olarak karşımıza çıkıyor. Yine bir kanun hükmünde kararname yayınlayarak ülkemizde yaşayan 3 milyon Suriyeli`yi vatandaş yapabilecek.

Bu yetmiyormuş gibi getirilmek istenen 12. maddeyle aynı zamanda tek başına bakanlar kuruluna danışmadan Olağanüstü Hal lan etme yetkisi de verilmekte bu bir partinin genel başkanı olan cumhurbaşkanına. Ayrıca olağanüstü hal gerektiren haller çok genişletilerek neredeyse gerek gördüğü her durumda olağanüstü hal ilan etme yetkisi veriliyor bu anayasa değişikliği geçerse cumhurbaşkanına. Olağanüstü hal ne demek? Kişisel temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması durumu demektir. Örneğin seni, beni bir gün aniden içeri alıp aylarca mahkemeye dahi çıkarmadan bekletebilirler olağanüstü hal dönemlerinde. Hakkınızı arayamazsınız. Olağanüstü hal olduğu için kişisel hak arama askıya alınmıştır. Hukuken hesap soramayacağımız bir durumdur bu. Yanlış kişinin eline bu güç verildiğinde kendisi gibi düşünmeyen karşı çıkan muhalifleri yok edebileceği yıllarca dahi iddianamesi bile olmadan hapis yatırabileceği, malına mülküne gelirine el koyabileceği bir gücün tek bir adama bir partinin genel başkanı da olan cumhurbaşkanına verilmesi düzenlemesidir bu.?

?Bütçe yapma yetkisi tek adamın olacak?

?Yine bu anayasa değişikliğinin 15. maddesiyle bütçeyi yapma yetkisi veriliyor bu bir partinin genel başkanı cumhurbaşkanına. Parayı harcama yetkisine koca Türkiye Cumhuriyeti`nin parasını harcamaya kimseye sormadan tek başına yetkili oluyor. Kontrol edilemeyen bir adamın karar verdiği devlet bütçesi mi olur? Çok büyük paralar bunlar. Bizim aklımızın almayacağı, saymasını bile beceremeyeceğimiz paralar. Devletin bir çalışma biçimi vardır. Vatandaştan vergi toplanır. Sonra gelen taleplere ülke menfaatlerine göre bu para bütçeyle harcanır. Bu ortadan kalkmış oluyor eğer bu yetki verilirse. Şimdi diyelim köyünüzün bir ihtiyacı var yolu yapılacak, su şebekesi değişecek gibi. Muhtar ne yapar. İhtiyacını ilçe başkanına, kaymakama, milletvekiline iletir; sorunun çözümünü ister. Milletvekili bunu müsteşara, bakana iletir, bütçe komisyonuna getirilir. O yılın bütçesine dahil edilir veya bir sonraki yılın bütçesine ödenek ayrılır. İşte bütün bunlar toplanarak bütçeyi oluşturur. Şimdi bu değişiklik geçerse milletvekilinin söz hakkı olmuyor. Parti genel başkanı tek adam cumhurbaşkanı bütün milletin vergisini tek başına harcamaya karar veriyor. Dolayısıyla meclis ve milletvekilleri de etkisiz ve pasif hale geliyor.?

?Milletvekilleri etkisizleştiriliyor?

?Bu da yetmezmiş gibi 5. maddeyle Bakanlar Kurulu`nu denetleme yetkisi 6. maddeyle gensoru verme yetkisi elinden alınan milletvekillerinin sayısı 2. maddeyle 550`den 600`e çıkarılıyor; 4.maddeyle de görev süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarılıyor. Mecliste seyrettiğimiz anayasa oylamalarında canla başla değişikliğin geçmesini isteyen milletvekillerinin bu değişiklik nedeniyle böyle davrandıklarını düşünmeden edemiyor insan. Beş yıllık fazladan 50 milletvekilinin bizlere maliyeti 187 trilyon. Bununla da kalmıyor. Bakanlar meclis dışından atanacağından 50 ye yakın bakanı da hesaplarsak bu rakam 400 trilyona yaklaşıyor. Bu çok büyük bir rakam. Bu parayla okul, hastahane yapsak; fakire fukaraya harcasak daha iyi olmaz mı??

?25 yaşında hiç vekil yok?

?3. maddeyle de onsekiz yaşında askerliğini yapmamış gencimize milletvekili olma imkanı getiriliyor. Kuşkusuz gençlerimiz bizim en önemli varlığımız. Onlar en iyi şeylere layıklar. Milletvekili olmalarını da isteriz. Bunda hiç problem yok. Ancak kaç gencimiz bundan faydalanabilir, bunu düşünmek lazım. Şu an her 4 gencimizden 1`i işsiz. Geleceğine güvenle bakamıyor. İstediği okulda okuyamıyor.

Bu gençler iş istiyor. İyi eğitim alıp meslek sahibi olmak istiyorlar. Şu an mecliste seçilme yaşı 25. 25 yaşında kaç milletvekili var biliyor musunuz? Sıfır. En genç milletvekilimiz 30`lu yaşlarda şu anda. Ayrıca 18 yaşında askerliğini yapmamış henüz hayatının başında üniversite eğitimi almamış gencimize çok ağır gelebilecek bir sorumluluk bu. Bütçe isteyen bilgi birikim isteyen bir meslek milletvekilliği. Bu düzenleme sanki birileri için özel hazırlanmış gibi duruyor. Çünkü Anadolu`nun ücra bir köyünden liseyi yeni bitirmiş gencimizin milletvekili olması çok zor bu koşullar altında. Gençlerin de oyunu alabilmek için yapılmış bir düzenleme bu.?

?Cumhurbaşkanı yargılanamayacak?

?Bir başka anayasa değişikliği de 9. maddeyle cumhurbaşkanının yargılanması konusunda yapılmak isteniyor.

Değişiklik geçerse 600 olacak milletvekilinin 360`ının gizli oyuyla bir partinin de genel başkanı olan cumhurbaşkanı meclisteki 15 kişilik komisyona havale ediliyor. Bu komisyonun da çoğunluğu genel başkanı olduğu partisinin milletvekillerinden oluşuyor.

Eğer bu da geçerse bu sefer yine meclise geliyor ve tam 400 milletvekilinin gizli oyuyla yüce divana sevk edilebiliyor. Cumhurbaşkanının mecliste çoğunluğu olan partiden olacağını düşünürsek, aynı zamanda bu partinin de genel başkanı olduğunu düşünürsek uygulamada cumhurbaşkanın yargılanmasının imkansız hale geldiğini söyleyebiliriz. Şu anda yalnızca vatana ihanetle sınırlı olan suç kapsamı da adam öldürme gasp gibi adi suçları da kapsayacak şekilde genişletilerek adeta bir koruma zırhı oluşturuluyor. Ve bu zırh kendisi ve başkan yardımcıları için ömür boyunca geçerli oluyor. Ömrü boyunca yargılanmak için bu 400 milletvekilin rızası şartı getiriliyor.?

?Meclisi fesih yetkisi var?

?Atatürk`e bile verilmeyen meclisi fesih yetkisi 11. maddeyle bu partili cumhurbaşkanına verilmek isteniyor. Şu anda 45 gün içinde hükümet kurulamazsa geçerli olan fesih yetkisi genişletilerek hükümet kurma şartı aranmaksızın cumhurbaşkanına veriliyor. Meclis yok hükmünde olacak bu değişiklikle.?

HABER FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Eklenme Tarihi: 12.04.2017



Siyaset 1.01.0001 00:00:00 0
  • Cumartesi 20.3 ° / 11 ° Güneşli
  • Pazar 17.2 ° / 7.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 18.5 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19