Çanakkale 1.01.0001 00:00:00 0

Orman Yangınları Komisyonu Toplantısı Yapıldı

Biga Orman İşletme Müdürlüğü Sarıkaya Yangın İlk Müdahale Ekip Merkezinde orman yangınlarının önlenmesi amacıyla orman komisyonu toplandı. Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan başkanlığında düzenlenen toplantıda, orman yangınlarının önlenmesine, yangınları

Orman Yangınları Komisyonu Toplantısı Yapıldı

Biga Orman İşletme Müdürlüğü Sarıkaya Yangın İlk Müdahale Ekip Merkezinde orman yangınlarının önlenmesi amacıyla orman komisyonu toplandı.

Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan başkanlığında düzenlenen toplantıda, orman yangınlarının önlenmesine, yangınların kısa sürede en az zararla söndürülmesine, kuruluşlar arası koordinasyon ve iş birliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar görüşüldü. Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç yaptığı açıklamada: "ilçemiz hudutları dahilinde bulunan Abdiağa, Balıkkaya ve Karabiga-Şahmelek haricinde ormanlık alanlarda piknik yapılması yasaktır. Uymayanlar ilgili mevzuat gereğince cezalandırılacaklardır" diye konuştu.

Toplantıya, Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Biga Belediye başkanı İsmail Işık, Orman İşletme Müdürü İhsan Tunç, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Mehmet Emre Mengi, Emniyet Müdürü  Onur Çalışkan, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kıvanç Işık, Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, İlçe Müftüsü Fahri Tüfekçioğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca, UEDAŞ İşletme Şefi Atilla Demir, Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Dr. Muhammet Akkaya, Orman işletme Şefi Halil Açar  katıldı.

Her kurumun orman yangınları sırasında, öncesinde ve sonrasında yapması gereken işler teker teker görüşülerek karara bağlandı. Buna göre  "Orman işletme Müdürlüğünce her türlü yangını önleme tedbirlerinin alınması, piknik ve mesire yerlerinin denetimlerinin yapılması, yangın esnasında gereken her türlü yardım ve koordinasyonun sağlanması, Jandarma, emniyet ile işbirliği yapılarak yangının faillerinin bulunmasının sağlanması, yanan alanların yılı içerisinde ağaçlandırılması için gereken tedbirlerin  alacaktır. "

İlçe ve belde belediyelerce yangın riski olan çöp depolama alanlarında  gereken tedbirleri alınacak, arazöz, iş makinesi vb destek sağlanacaktır. Jandarma ve Emniyet Müdürlüklerince Orman Yangınlarının faillerinin yakalanması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmesi, ormanlık alanlardan geçen yollardan seyreden vasıtalardan yanan sigara atılmaması konusunda denetlenmesi, Yangın ekiplerini taşıyan araç, arozöz, iş makinesi vs. gibi araçlara trafikte gerekli kolaylık sağlanacak.

İlçe Müftülüğünce Yangın sezonu boyunca gerekli görülen Cuma günleri köy ve kasaba camilerinde orman yangınlarının vereceği zararlar, anız yakmanın zararları ve orman alanı dışında dahi olsa rüzgârlı havalarda açık alan yangınlarına (tarla temizliği, çoban ateşi) meydan verilmemesi hususları anlatılması, Yangın durumunda cami hoparlörleriyle halka duyurulması,  Orman İşletme Müdürlüğü ile koordinasyon sağlayarak köylülerin eğitiminde işbirliği yapmaları benimsendi. Tarım ilçe müdürlüğünün tarım ürünlerinin biçilmesi sırasında sapların uzun bırakılmaması konusunda biçerdöver operatörlerinin eğitilmesi,  Anız yakılmaması ve anız yakmanın zararları işlenecek, ayrıca biçerdöver ve balya makineleri yanında su tankı veya yangın söndürme tüpü bulundurulması takip ve kontrol edilmesi,  Ormana bitişik anız bulunan tarlalarda, hasat sonrası, ormana bitişik kısmının sürülerek yanıcı maddeden arındırılmış 5-10 metre genişliğinde bant oluşturulması hususunda çiftçiler uyarılarak ve gereğince bu husus orman işletme müdürlüğünce ile müştereken kontrol ettirilmesi, Arıcıların neden olabileceği yangınlar hakkında gerekli tedbirler alınmasını sağlayacaktır.

Büyük orman yangınlarında ambülans ve sağlık ekibinin hazır bulundurulması, Okullarda Orman ve Orman Yangınları konusunda öğrencilere eğitim verilmesi,  Orman yangınları eğitimi konusunda etkinlikler arttırılmasına karar verildi. İlçede bulunan Karayolları, D.S.İ, Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği gibi kuruluşlar talep halinde iş makinesi, treyler vs gibi makine ihtiyaçlarını karşılamaları, faaliyet alanlarında bulunan ormanların içerisinden geçen yolların kenarlarında yangın mevsimine kadar şev temizliğinin yapılarak yanıcı maddelerin ortadan kaldırılmasının sağlanması, ormana bitişik tarlaların kenarlarının sürdürülmesi konusunda gereken hassasiyetin gösterilmesi benimsendi.

Devlet Ormanlarında belirlenen konak yerleri dışında gecelemek, ateş yakmak, ormana 4 kilometre mesafe içerisinde 31 veya 32. madde köyleri sınırlarında anız veya benzeri bitki örtüsü yakılması yasaklanmış olup, bu konunun takibi Jandarma, Emniyet, Tarım İlçe ve Orman İşletme Müdürlüklerince yapılacaktır. Bu karara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Anız yakanlara idari para cezası verilir. Bu fiilin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılarak uygulanacağı vurgulandı.

İlçemiz hudutları dahilinde bulunan Abdiağa, Balıkkaya ve Karabiga-Şahmelek haricinde ormanlık alanlarda piknik yapılmasının yasak olduğu,Uymayanların ilgili mevzuat gereğince cezalandırılacağı karara bağlandı.

Eklenme Tarihi: 29.04.2017

 


Anahtar Kelimeler:


Bu Haberler İlginizi Çekebilir