Ramazan ayı Müslümanların Allah?a ulaşmak için kendilerini fiziksel ve ruhsal olarak eğittikleri, kontrol altına alıp disipline soktukları özel bir aydır. Ramazan ayı bizlere dengeli ve sağlıklı bir yaşam tarzını geri getirmeye odaklanmak için bir fırsat verir. Bu ay boyunca beslenme alışkanlığını kontrol edip yönetmeyi geliştiririz.Bu ayda yiyip içtiklerimizi kontrol etmek suretiyle midemizi ve sindirim sistemimizi dinlendirir, vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayabiliriz.Dolayısıyla oruçtan bedensel ve ruhsal olarak azami fayda elde etmek için beden ve ruhu oruca hazırlamak gerekir.
Ramazan ayı ile ağız ve diş sağlığı konusunda açıklama yapan Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Hacer OĞUZ ??Ramazan ayında günlük beslenme alışkanlıklarımızda önemli değişiklikler olmaktadır. Öğün sayısı 2?ye düşmekte ve öğün arası süre uzamaktadır(yaklaşık 15 saat).Bu durumun da hem genel sağlığımız hem de ağız-diş sağlığımız üzerinde önemli etkileri olmaktadır. Dolayısıyla oruç tutanların ağız-diş sağlığına ve genel sağlığa tutmayanlara oranla daha fazla özen göstermeleri gerekmektedir. Ancak oruç dışı saatlerde yani iftar ve sahurda nelerin yenip, içildiğinin de çok fazla önemli olduğu unutulmamalıdır. Yani kişi ramazanda ne tür gıdalardan ne kadar yemesi gerektiğine de dikkat etmelidir. Ramazan ayını ağız-diş sağlığı açısından zararsız bir şekilde geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
-Sahurda sindirimi yavaş olan, liften zengin, bakliyatlar, patates, meyve gibi kompleks karbonhidratları yemeye çalışın. Bu gıdalar uzun süre tok tutar.-İftarda ise hızlı sindirilen ve kan şekeri seviyesini çabucak düzelten hurma, muz gibi yiyeceklerle oruç açın.
-Ramazan boyunca işlenmiş gıdalardan, şekerli ve yağlı , aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçının. Terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldıklarından terin ve nefesin kötü kokmasına neden olurlar.
-Çay, kahve, kola gibi çok fazla kafein içeren içecekler az tüketilmelidir. Bu içecekler diüretik özellikleri nedeniyle idrar yoluyla vücuttan su kaybını arttırır ve ağızda kuruluk yapar.
-Oruç mide asit seviyelerini arttırarak midede yanma, ağırlık hissi ve ağızda kötü ekşi tad ve kokuya yol açabilir. Bunu önlemek için sahurda liften zengin sebze, meyve, fasulye, nohut, v.b. yenebilir.
-Oruç tutanlarda ağız kuruluğu, ağızda kötü tat ve nefesin kötü kokması görülme olasılığı artmaktadır. Sebebi ağız kuruluğu, iyi temizlenmeyen diş yüzeyi ve aralarında biriken bakteriler ile mide ve boğazdan gelen bakterilerdir. Sahur ve iftar sonrası titizlikle yapılan diş fırçalama ve dişipi kullanımı hem diş çürükleri ve dişeti iltihaplarını hem de ağız kokusunu önleyecektir.
-Normal tükrük salgısının içeriğindeki maddeler sayesinde dişleri ve ağız dokularını koruyucu etkisi vardır.Tükrük salgısı azaldığı veya tamamen kaybolduğunda diş çürüğü, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusu görülme riski artar. Dolayısıyla iftar ve sahurda bol miktarda su içilmesi ve kafeinli içeceklerden kaçınılması faydalıdır.
-Kek, bisküvi, çikolata, çok fazla yağ, şeker ve beyaz un ihtiva eden tatlı ve gıdalardan kaçınmalıdır. Çünkü bu tür gıdalar çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasını ve dişlerde çürük oluşturmasını kolaylaştırırlar.
-Ağız kokusunun kaynağı büyük ölçüde ağıziçi ve dilin arka kısmındaki bakterilerdir. Dolayısıyla her diş fırçalamadan sonra dilin sırt ve arka kısımlarını ve yanakların içyüzlerini özel dil temizleyici aparey veya fırçalarla iyice temizlemek faydalıdır.
-Ağızda mevcut diş çürükleri ve diştaşları ile, bozulmuş veya kırılmış veya eskimiş dolgu ve köprüler de ağız kokusuna ve ağrıya neden olurlar. Bu sebeple ramazan öncesi diş hekimine giderek bu tedavilerin yaptırılması sizi oruçluyken ağız kokusu ve ağrı gibi istenmeyen durumları yaşamaktan alıkoyacaktır.
Görüldüğü gibi oruç ciddi bir hazırlık ve bilinç gerektiren fiziksel ve manevi bir olaydır. İslam dini de müslümanları dengeli beslenme, beden ve ruh sağlığına özen göstermeleri konusunda her fırsatta uyarmaktadır. Dolayısıyla beden ve ruh sağlığını koruyarak ve özen göstererek oruç tutmak müslümanların aynı zamanda bir dini vecibesidir.??dedi.
Başhekim Dt.Hacer OĞUZ ??Ramazan Ayının İslam Alemine hayırlı olması dileğiyle ??sözlerini bitirdi.
Eklenme Tarihi: 04.06.2017
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55