Siyaset 1.01.0001 00:00:00 0

Biga CHP İlçe Başkanı Ceylan Tokatkırı Mağdur Edilmemeli

27 Temmuz Perşembe günü Biga ve çevresinde yaşanan şiddetli yağmur fırtına ve dolu felaketiyle ilgili Cumartesi günü en çok zarar gören Tokatkırı köyüne CHP Milletvekili Bülent Öz ile birlikte geçmiş olsun ziyaretinde bulunan CHP Biga İlçe Başkanı Özgür C

Biga CHP İlçe Başkanı Ceylan Tokatkırı Mağdur Edilmemeli

27 Temmuz Perşembe günü Biga ve çevresinde yaşanan şiddetli yağmur fırtına ve dolu felaketiyle ilgili Cumartesi günü en çok zarar gören Tokatkırı köyüne CHP Milletvekili Bülent Öz ile birlikte geçmiş olsun ziyaretinde bulunan CHP Biga İlçe Başkanı Özgür Ceylan konuyla ilgili yaptığı basın bildirisinde şu ifadelere yer verdi;

Sayın milletvekilimizle bölgede vatandaşlarımızı dinleyerek geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Orada yaşananlar tamamen bir doğal afettir.

Dolunun köye verdiği zarar tahmini olarak bir milyon lira civarında.

Fırtına o kadar şiddetli esmiş ki bazı yerlerde meşe ağaçlarını kökünden devirmiş. Bu tip doğal afetler maalesef zaman zaman yaşanabiliyor. Bunlardan çiftçimizi korumamızın tek yolu mahsulün sigortalanması.

 Ancak yaptığımız ziyarette sigorta uygulamaları konusunda köylümüzün anlattıkları bizleri hayrete düşürdü. Sigorta firmalarının olaya araba kazası gibi yaklaştıklarını anlatan köylüler durumdan çok dertli. Örneğin bir biber tarlasını ziyaret ettik. Biberlerin üzerine dolu yağmış. Dolu biberin üzerine kristal şeklinde düşerek üründe delik açmış. Sigorta uzmanı gelerek biberleri incelemiş ve ?bu açılan delik biberin % 10-15?ine denk geliyor kalan % 85?i sağlam biz bu ürünün bedelinin ancak % 15?ini ödeyebiliriz? demişler. Bu kabul edilemez bir durum. Çünkü köylü ürünü bu şekilde kimseye satamıyor. Nitekim anlaşmalı üretim yaptıkları fabrikalar gelmiş ürünün defolu olduğunu alamayacaklarını belirtmişler. Mısır ekenlerde de benzer bir mağduriyet söz konusu.

 Maalesef köylümüz çok zor durumda. Sigorta firmalarına hiç güvenemediklerini ve bu yüzden sigorta yaptırmadıklarını ifade ediyorlar. Yaptıranlar ise sigortayı yapan kişilerin kendi alacakları pirimi düşünerek sigorta firması o yıl hangi ürüne daha fazla satış pirimi veriyorsa o ürünün sigortasını yaptıklarını belirtiyorlar. Örneğin bir vatandaşımız biber ve mısır ekmiş iki ürünü de doluda hasar görmüş. Sigortasının ise buğday olarak yapıldığını buğday ekmediği için şu anda hiçbir şey yapamadığını anlattı.

Bu konuyla ilgili devletimiz acil önlem almalıdır. Köylünün sigortaya güveni yeniden kazanılmalıdır. Eksperler zarar tespitlerinde önce köylüyü düşünmelidirler. Bunu sağlayacak olan denetim ve yasal düzenlemeler ise acilen yapılmalıdır. Bu tip yaşanacak olayların en az zararla atlatılmasını ve köylümüzün korunmasını ancak bu şekilde sağlayabiliriz. Bu devletin asli görevidir.

Şimdi köylüler ilçe tarım müdürlüğünce hazırlanacak rapora göre buranın doğal afet statüsüne sokulup sokulamayacağını merak ediyorlar. Burada yaşanalar kesinlikle bir doğal afettir ve devlet bu statüde burayı değerlendirerek yaraları acilen sarmalı vatandaşın mağduriyetlerini gidermelidir.

Bu konuda siyasi iradeye ve bölgemiz milletvekillerine iş düşmektedir. Milletvekilimiz ve ilçe başkanlığımız olarak konunun takipçisi olacağımızı halkımıza ifade ettik. Halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Umarız bir an önce gerekenler yapılır.

Eklenme Tarihi: 01.08.2017


Anahtar Kelimeler:


Bu Haberler İlginizi Çekebilir