Tarih: 10.01.2018 16:01

Eğitim ve Teknoloji Sistemi

Facebook Twitter Linked-in

Aklımıza gelen her şey değişiyor ve gelişiyor. Çocuklar ve gençlerde değişiyor. Ancak eğitim sistemleri yerinde sayıyor. Aklınıza gelen her şey değişmek ve gelişmek zorundadır. Yoksa geleceğe dair gelişmeleri yakalamak mümkün olmayacaktır.

Eğitim sistemi sürekli değişmeli ve gelişmelidir. Çocuklar ve gençler farklı arayışlar içine girdikçe eğitim sistemi de kendini yenilemeli. Daha önceleri gelişmiş bir eğitim yoktu. İlk önce 3 yıllık temel eğitim verilmeye başlandı. Ardından zorunlu eğitim geldi. Zorunlu eğitim 5,8 derken 12 yıl oldu.

3 yıllık ya da 12 yıllık eğitim alsak da gençlere bu eğitim süresi yetmeyecek. Gençler için eğitim süresini azaltmak ya da uzatmak mı gerekiyor, bilemiyoruz. Eğitim sistemimizin müfredatı eski, eğitim geleneklerimiz eski bu yola böyle devam edemeyiz.

Eğitim sistemi için bazı yenilikler yaptığımızda Milli Eğitim Bakanlığı ve gerekli kurumlar hakkında, Türkiye eğitimde çağ atlıyor diyoruz. Her okula bilişim sınıfı açmak, akıllı tahtalar getirmek, öğrencilere tablet dağıtarak çağ atlayamıyoruz. Gençler eğitimlerini geliştiremedikleri için gelecekte olan gençler teknolojinin nimetlerinden faydalanacağı yerine sorunlar ile uğraşıyor.

Teknoloji sorunlarının yanında dijital bağımlılık ile uğraşıyoruz. Dijital bağımlılık sigara, alkol, uyuşturucu bağımlılığından daha beter hale geldik. Erişimin kolay olduğunu sık sık dile getirdik. Devletten bu konuda yardım istendi ancak gerekli yardım alınmadı.

Hiç kimse tehlikenin farkında değil. İnternet, cep telefonu, tablet hayatımıza ciddi şekilde girmiş durumda. Teknoloji ürünlerini sürekli kullanmak sağlımızı tehdit ediyor. Ciddi sağlık sorunlarının farkında değiliz. Yoğun radyasyon ve manyetik alanlara maruz kalıyoruz. Teknolojiyi ölçülü bir şekilde kullanmalıyız. Anne ve babaların teknolojik gelişmelere konusunda temkinli davranmaları gerekiyor.

Nitelikli bir insanın vaktini nasıl kullandığı çok önemlidir. Ne yazık ki birçok kişi hayatını teknoloji ürünlerinin önünde hayatlarını geçiriyor. Zamanını öldüren hayatını da öldürür. Teknolojik ürünler ile geçirilen zamanı iyi değerlendirmek gerekiyor. Kitap okumalıyız. Okur-yazar bir toplum haline gelmeliyiz. Okur-yazar olmak sadece alfabeyi bilmek değildir. Okur-yazar sayısı iyi bir derecede değil. Çünkü sürekli teknoloji ürünleri ve televizyon karşısında vakit geçiriyoruz.

Gençlere zaman yönetimini öğretmek gerekiyor. Zamanını iyi kullanan diğerlerinden her zaman bir adım daha öndedir. Teknoloji eğitim sistemini düzenli, sistemli ve başarılı hale getirmiştir diyemiyorum. Birazda olsa eğitim sistemini altüst etmiştir. Ancak farkında değiliz. Bilgi hamallığını bizler değil bilgisayarlar yapıyor. Öğrenciler bir matematik işlemini, formülleri, tabloları internet üzerinden bulabiliyor. Ancak internetten bulmak ve ezberlemek yerine o bilgiyi öğrenmeleri gerekiyor.

Eğitim sistemini her yıl değiştirmek öğrencileri artık yoruyor. Ancak akıllı davranarak eğitim sistemini A?dan Z?ye değiştirmek gerekiyor. İnternetten hazır bilgi, sınav sistemi ve ezber sistemi ile şimdiki ve gelecek nesil geleceği yakalayamaz.

Eğitim sisteminde kuşak farkları olduğu gibi kardeşler arasında bile farklılıklar bulunuyor. İlle de eğitim için teknolojiden yararlanacaksak teknolojinin esiri değil, efendisi olalım.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —