Genç Girişimci

Genç Girişimci

Ülkemizde girişimci sayısı az. Çok az genç girişimci çıkıyor. Küçükken çocuklara sorarlardı. Büyüyünce ne olmak istiyorsun? Çocukların verdiği cevaplar; öğretmen, polis, doktor, asker diye cevap verirlerdi. 18 yaşına gelindiğinde artık üniversite öğrencis

Ülkemizde girişimci sayısı az. Çok az genç girişimci çıkıyor. Küçükken çocuklara sorarlardı. Büyüyünce ne olmak istiyorsun? Çocukların verdiği cevaplar; öğretmen, polis, doktor, asker diye cevap verirlerdi. 18 yaşına gelindiğinde artık üniversite öğrencisi seviyesine geliyoruz. Aynı soruyu 18 yaşında sorulduğunda benim milletvekili ya da siyasi protokolde tanıdık var ona söylerim bana bir iş ayarlar diye cevap veriyorlar.

Peki, bu cevaplar ile genç girişimci ve işsizlik ve seviyesini aşabileceğimizi zannetmiyorum. Öncelikle tanıdık var ve çocukken verdiğimiz cevapları aşmamız gerekiyor.

Girişimcilik çok önemli bir kelimedir. Bir ekonomik sektörde bir fikri gerçeğe dönüştürerek başarılı olmak diye girişimciliği tanımlayabiliriz. Başarılı girişimcilerin sürekli yabancı ülkelerden çıkıyor diye söylenir dururuz. Başarılı teknoloji şirketleri yurtdışındadır. Bu şirketlerin başarı hikâyelerini okumak gerekiyor. Başarılı girişimcilik nasıl gelişir diye düşünmek gerekir. Özgür düşünce ve özgür yatırım gerekiyor. Eğitim anlayışımız da hayat koşullarına göre kendisini güncellemesi gerekiyor.

Türkiye girişimcilere yeterli destek vermiyor. Çocuklarımıza sürekli sus, yapma, icat çıkarma diyoruz. Ancak genç girişimci ve o sürekli gürültü yapan ve bir şeyler isteyen çocuklara ihtiyacımız var.

Türkiye?de neden girişimci çıkmaz? Çıkan girişimciler neden az? Öncelikle bunları biraz açıklayalım. Farklı gelişmelerden korkuyoruz. Gelişmelerin birbirlerine benzemesini istemiyoruz. Zor yerine işlerin kolayına kaçıyoruz. Yapılan işlerde sürekli bir telaş var. Bir ürünü kendimiz yapacağımıza ürünlerin taklitlerini yapıyoruz. Para kazanacağımıza hep kazanıp hep kaybediyoruz. Yapacağımız projelerden ödül almak yerine ceza almayı istiyoruz. Bu yüzden girişimci çıkmayabilir çıksa da az çıkıyor.

Öncelikle tüm bu hatalarımızı yok etmemiz gerekiyor. Eğitimlerin güncellenmesi gerekiyor. Lüzumsuz olan her şeye para harcıyoruz. Birazda araştırma ve geliştirme içinde ekonomide daha çok para ayırmalıyız. Gençlere ve çocuklara girişimcilik, yaratıcılığı arttırmak için ortamlar hazırlamalıyız. Gençlerin ve çocukların girişimcilik ve yaratıcılıklarını geliştirmesi için özgür alanlar açmalıyız. Gençler ve çocuklar için yasakları azaltmalıyız.

Girişimci çıkarmak istiyorsanız özgür toplum, özgür alanlar, yasakların olmadığı yerler, araştırma ve geliştirme için ekonomi de çok para ayırmak, eğitim ve ekonomik destek vb. her şey gerekiyor.

Genç girişimcilerin yetiştirilmesi ve çoğalması temennesiyle?



10.01.2018 16:01:28 0
  • Cuma 19.9 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 22 ° / 11.3 ° Güneşli
  • Pazar 21.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36