Eğitim Sisteminde Zorunlu İmam Hatip Okulları Politikası

Eğitim Sisteminde Zorunlu İmam Hatip Okulları Politikası

Okul binalarının ve devlet tarafından değerlendirilmek istenen binaların sürekli imam hatip okulu yapılmak istenmesi velileri de öğrencileri de çileden çıkardı. İmam Hatip Okulları veliler tarafından

Okul binalarının ve devlet tarafından değerlendirilmek istenen binaların sürekli imam hatip okulu yapılmak istenmesi velileri de öğrencileri de çileden çıkardı.

Ankara-Yenimahallede ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından hazırlanan imam hatip okulları tanıtım kitapçığı tüm okullara dağıtıldı. 4.sınıf öğrencilerine de imza karşılığında dağıtıldı.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada imam hatip okullarının zorunlu hala getirilmesine karşı sert bir açıklama yapıldı. Zorunlu olmadığı vurgusu yapıldı. Kim inanır ki bu açıklamalara. Yapılan eğitim zorunlu değil ama yapılan açıklama öğrenci ve velilerin akıllarında adeta hipnoz etkisi yapıyor olması yeterli.

Gündem Değiştirme Politikası Mı?

Yapılan araştırmalara göre daha önce de imam hatip okulları hakkında birçok değişikliğe gidilmiş. 4+4+4 eğitim sistemi değişikliği ile birlikte ortaokullarda da imam hatip okullarının yolu açılmış.

Terör olayları, ekonomik sıkıntılar, dış siyaset gerginliği, AB vizelerin kalkması, başkanlık sistemi, dokunulmazlık dosyaları ve birçok konu var. Ak Parti genel başkanının değişmesinin ardından kabine de değişiklikler yapılmıştı. Bunlardan bir tanesi de Milli Eğitim Bakanlığı. Yeni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz oldu.

1946 yılından beri ??Milli Eğitim Bakanlığı?? deniliyor. Eğitim Bakanlığının isim değişikliği söz konusu oldu. Yeni ismin ??Maarif Bakanlığı?? olması isteniyor.

İmam Hatip Okullarının Karanlık Dönemleri

İmam Hatip okulları karanlık dönemler yaşadı. 28 Şubat 1997 süreci ile birlikte olumsuz şekilde etkilenmiştir. Ortaokul bölümlerinin kapatılması, üniversite sınavlarında katsayı problemi ve istenilen bölüme girememesi gibi sorunlar olmuştur.

16 Ağustos 1997?de Başbakan Mesut Yılmaz tarafından çıkarılan kanun ile İmam hatip okullarının kapatılması, imam hatip liselerinin 4 yıllık liseler haline gelmiştir.

2012 ? 2013 yıllarında ilköğretim okulları ve eğitim kanunlarında yapılan bir takım değişiklikler ile ortaokul bölümleri tekrar açıldı. 5.sınıftan itibaren öğrenciler imam hatip okullarına kaydedilmeye başlandı.

TEOG ile Eğitimin Geleceği

15 yaşında bir öğrenci sınava giriyor. İstediği puanı alamamış. Üniversite sınavları gibi değil ki seneye tekrar girip başka bir bölüm seçmenin bir şansı yok. Çünkü 4+4+4 eğitim sistemi ve 12 yıl zorunlu eğitim var. İyi bir puan alamayan öğrenci meslek lisesini tercih edecektir. Hipnoz olmuş şekilde imam hatip okuluna gidemez.

Sınavı kazanamayan öğrencinin hali ne olur. Bu öğrencinin ülkeye, eğitime, hayata karşı ne bekler ne yapar? Bu çocuğun yerine kendinizi koyun ve empati yapınız. Herkesin eğitim hakkı var. Bir çocuğa isteğinin aykırı şekilde eğitim verilemez.

Kim Nasıl Tepki Verir

Öğrenciler, veliler, yetkililer vatandaşlar bu eğitim sistemine nasıl tepki verecekler. Yürüyüş yapıyorlar, açıklama yapıyorlar. Yetkililer yok böyle bir şey diyerek herkesi susturuyorlar. Yapılan araştırmalara göre öğrencilerin %75?i 9.sınıfta (lise 1 )? de okulu bırakıyor. Öğrenci aldığı eğitimden mutsuz olduğu için okulu bırakıyor. Hipnozlu eğitim var. İmam hatip ya da meslek liselerinde mutsuzluktan dolayı öğrenciler okulu bırakıyor.

İktidar Eğitim Sistemi

Kim iktidar olursa olsun eğitim sistemi değişiyor. Yasaklar, hipnozlu(zorunlu) eğitim, kanunların çıkarılması, okulların kaldırılması sürekli bir şeyler iktidarlara göre değiştiriliyor.

İktidar kim olduysa değişiklik yapmaya çalışmış. 2011 yılında yapılan seçimler ile birlikte eğitim sistemi adeta yön değiştirdi. Bu kadar eğitim sistemi değişiyor ama istenilen sisteme ulaşılamıyor. Yapılan eğitim değişiklikleri Türkiye?nin eğitim ihtiyaçlarını karşılamıyor. Eğitim sistemlerinin değişikliği, bakan değişikliği, müdür değişiklikleri vs. hep değişiklik var ama bunlar eğitim değişikliği ve önceliği değil. Bunlar siyasi değişiklikler ve öncelikler oluyor.

Eğitim Politikalarındaki Zihniyet

Çok eski zamanlarda meşru olmayan askeri otorite vardı. Şimdi meşru sivil otorite var. Aslında aralarında pek bir fark yok diyebiliriz. 1997 yılında zorunlu eğitim 8 yıl olarak belirlenmiş. 2012?de zorunlu eğitim 12 yıl olarak belirlenmiş.

1997 yılında imam hatip okulları kapanmış. Diğerinde ise imam hatip okulları açılmış.  O zamanda millet sokağa dökülmüş. Mecliste çoğunluğa sahip olan parti kanunları geçirebilmiş. Sivilleşmenin de demokratikleşmenin de en önemli parçası çoğulculuk sağlanamıyor.

Ne Hedefleniyor

İmam hatip okullarının sayısı arttı. Dini eğitim arttı. 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte seçmeli dersler arttı. Gelecek imam hatip okullarında deniliyor. Diğer okullardaki öğrenciler kimin geleceği olacak. Burada ne hedefleniyor.

Her Zaman Sınavlar Vardı

Her zaman orta eğitim ve üniversite sınavları vardı. Kim ne puan alırsa ona göre okullara seçilirdi. Şimdi farklı olan ne var. Eğitim sistemi ile birlikte birçok kısmın ayrıştırılması öğrenciler arasında eşitsizliği getirmiş oldu.

Nasıl Eğitim Olsun

Öğrenci velileri çocuklarının sosyal hareketliğini kaybetmek istemiyor. Çocuğum benim gibi olmasın. Hayatını kurtarsın istiyor. Eğitim ve ekonomi açısından da bağımsız olmasını istiyor. Amaç dini öğrenmekse camiler var, din kursları var, seçmeli dersler var. Bunlar ile dini eğitim alınabilir.

İmam Hatip Okulları Kaldırılır Mı?

Türkiye?nin birçok sorunu var. Eğitim sistemi sorunları tartışılır. Ancak bir takım okulların kaldırılması söz konusu olamaz. Tartışmanın da bir yararı olmayacaktır.

Eğitim Sistemimiz Nereye Gidiyor

Orta gelir imkânına düşme tuzağımız yüksek. Demokratik ve haklarını bilen bir toplum oluruz. Siyaseti tartışarak değil kavga ederek yaparız. Ne yapılarsa yapılsın sorgulamayız. Bu eğitim sistemi ile ne batarız ne çıkarız. Böyle gelmiş, böyle gider.

Son olarak;

Verilere göre, politika değişikliği ve eğitim değişikliği ile birlikte öğrenciler ve veliler bir takım sıkıntılar çekecektir. Milli Eğitim Bakanlığı ve iktidar yapılan değişiklikler ile birlikte öğrencileri ve velileri de hipnoz etmiş bir şekilde tehlikeye attı. Öğrenci ve veliler hiç tehlikeye atılmadan bu işler halledilseydi iyi olurdu. Yapılan eğitim sistemi tercihi öğrenci ve velilerden yana değil, iktidar ve siyasetçilerden yana oldu. 



10.01.2018 16:01:28 0
  • Pazar 26.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 26.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Salı 27.3 ° / 17.5 ° Güneşli
  • BIST 100

    9900,25%-0,76
  • DOLAR

    34,10% 0,28
  • EURO

    38,11% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2877,00% 1,70
  • Ç. ALTIN

    4673,23% 1,54