Yeni Türkiye ve eski Türkiye diye birçok konuşmalar yapıldı. Hükümet daha önce birçok kurumu özelleştirdi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Başbakan Binali Yıldırım açıklamalarında; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları darbeyi püskürttüğü gibi, ekonomiyi de canlandırmak için dolar almadı dolarları sattı dedi. Darbeyi de ekonomiyi de püskürttük ve ekonomimiz tıkır tıkır işliyor dedi.
Türkiye, koalisyon hükümetleri ile yönetilirken IMF?den borç para aldı. Anapara ve faizlerinin bir kısmını ödeyemeyen koalisyon hükümetleri yolsuzlukların dışında özelleştirmelerde yaptı.
2016 yılındayız. Güçlü bir hükümetimiz var. Borcumuz yoksa ekonomimiz tıkır tıkır işliyorsa bu özelleştirmeler neden yapılıyor? Özelleştirmeyle birlikte kim ne kazanacak? Kazanacak olan taraf özel kurum ve kuruluşlar olacak.
Başbakanlık bünyesinde Türkiye Varlık Yönetimi Fonu ve buna bağlı anonim şirket kurulacak. Özelleştirmelere böylece başlanacak. Özelleştirme nasıl yapılacak? Tüm bu adımlar mecliste görüşülerek karar verilecek.
Özelleştirmede hangi kurumlar bulunuyor? Karayolları, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Hava Meydanları, TUBİTAK, TRT, PTT, Atatürk Orman Çiftliği, Atatürk Kültür Merkezi, YURTKUR, Kıyı Emniyeti, Devlet Tiyatroları, Türk Dil ve Tarih Kurumu, DSİ ve listesi yapılacak olan 100 kurum bulunuyor.
Hukuku devletinde denetimi olmayan bir özelleştirme yapılacak. Özel ya da kamu devlete para kazandırsın da nasıl kazandırırsa kazandırsın mantığıyla düşünebilirsiniz. Özel ya da kamu kurumları iflas ettiğinde ya da parayı batırdığında kimse adam akıllı hesap soramıyor.
Vatandaşın keyfi kaçıyor. 15 Temmuz darbe girişimini kimse desteklemedi. Herkesin dediği gibi darbe olsaydı Türkiye?nin ekonomisi 10 yıl veya 20 yıl geri gide diye konuşuldu. Özelleştirme yaparsak alınan paralarla kim rahat edecek?
Özelleştirmelerden elde edilen paralarla köprü, havalimanı, nükleer santral gibi projelere finansman sağlanması bekleniyor.
Özelleştirmelerin başından sonuna acaba nasıl bir süreç işleyecek. Özelleştirmelerden siyasi kısım etkilenecek. Özelleştirmelerde yolsuzluk olursa darbe girişiminden sonraki en büyük operasyon özelleştirme operasyonu olur. Darbe girişimini atlatan Türkiye, ilerleyen yıllarda özelleştirme operasyonları ile uğraşabilir. Siyaset ve ekonomi nasıl etkilenecek?
Özelleştirmeler ile vatandaşın ekonomisi tehlike altında kalacak.