Diplomalı İşsizler Hayat Üniversitesi

Diplomalı İşsizler Hayat Üniversitesi

Son yıllara bakıldığında işsizlik oranı arttı. En önemlisi de genç işsizliğin ve tarım dışı işsizliğin artmasıydı. Peki, ne oluyor? Genç işsiz ve tarım dışı işsizlik oranı neden yüksek? Öğrencilere bakıyoruz. İlköğretim, ortaokul, lise, üniversite başarı

Son yıllara bakıldığında işsizlik oranı arttı. En önemlisi de genç işsizliğin ve tarım dışı işsizliğin artmasıydı. Peki, ne oluyor? Genç işsiz ve tarım dışı işsizlik oranı neden yüksek?

Öğrencilere bakıyoruz. İlköğretim, ortaokul, lise, üniversite başarılı şekilde bitiriyor ve mezun oluyor. Bilgili insanlar yetiştiriyoruz. Ancak bu bilgili insanlar iş bulamıyor. Türkiye üniversite, meslek yüksekokulları, vakıflar ve özel okullar bulunuyor. Hepsi de her yıl mezun veriyor.

Okulların çok olması işsizliği önlemiyor. Memurluk dışında ara elaman da olması gerekiyor. Üniversiteyi yeni bitiren kişiler bu zamanda şuanda çaresiz kalıyor.

Her sene YGS-LYS sınavları yapılıyor. Sınavlarda sıfır alan ve hiçbir üniversiteye giremeyen milyonlarca öğrencimiz var. Üniversiteyi bitiren 4 yıllık öğrenciler de var. Bankacılık, mühendis, işletmeci olarak mezun olan milyonlarca öğrenci var. Mezun olduğu branşta iş bulamayan milyonlarca kişi var. Bu kişilerin bazıları da başka bir iş yapamıyor.

2 ya da 4 yıl okuyan bir öğrenci bundan sonra kasaplıktan anlamaz, pazarcılıktan anlamaz, Garson olamaz. Bundan sonra yeni bir işe girip, yeni bir meslek öğrenmesi imkansız hale gelir. Maddi durumu iyi olan kişi kendi durumunu kurtarabilir. Ancak durumu iyi olanda herhangi bir meslek yapamaz ise artık diplomalı işsizler kadrosunda yer alırlar.

Eğitimde Ezberci Hayat Öğrencinin Hayatını Bitiriyor

İlkokul, ortaokul, lise, üniversite uygulamalı eğitimden çok, sürekli ezberci bir eğitim anlayışı var. Ancak şu zamanlarda artık uygulamalı eğitim uygulanmaya çalışılıyor. Ancak biraz geç kalındı. Ezberci bir eğitim ile yetişen bir kişi de; yabancı dil, matematik, fizik, kimya, fen, tarih, bilgisayar gibi eğitimlerden maruz kalıyor.

Bilgisayar; sosyal medyadan, yabancı dil; yes, no, what is your name?, matematik ise çarpım tablosundan, fizik, kimya ve fen dersleri basit deneylerden ibaret bir eğitim olamaz.

Bu durumda genç işsizler meydana geliyor. İş tekliflerinde mühendise aşçılık, ziraat mühendisine inşaatçılık teklif edilince branş dışı işler olduğu için kabul etmiyorlar.

Meslek Liselerine Önem Verilmiyor

Meslek liselerine yeterince önem verilmiyor. Ancak yeni düzenlemeler yapılıyor. Meslek liselerindeki öğrenciler staj döneminde ucuz işçilikten ibaret değildir. Liseler ya da üniversiteler mezun olduktan sonra kesin bir iş garantisi vermiyor. Üniversitelerin ve meslek liselerinin branşları konusunda öğrencileri herhangi bir işe yerleştiremiyor. Peki, bu durum okulların sorunu mu? Yoksa toplumun sorunu mu?

Liseler ve Üniversitelerin en büyük hatası her yıl milyonlarca mezun veriliyor. Ancak bir dönemde verdiği mezunlar zaten iş bulamamış. Peki, gelecek yıl neden fazla öğrenci alınıyor? Ayrıca üniversiteler ara elaman ve işgücü yetiştirmiyor.

Meslek Liseleri ve Üniversitelere Yeni Bir Düzenleme Gerekiyor

Meslek liseleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapılıyor. Ancak bu düzenlemeler üniversitelerle de yapılmalı. Liseler ve üniversiteler oturup ne kadar mezun veriliyor? Ne kadarı iş buluyor? Bunlar araştırılmalıdır. Öğrencilere burs ve meslek eğitimi ile teşvikler verilmelidir. 

Eklenme Tarihi: 12.05.2017

 



Eğitim 10.01.2018 16:01:39 0
  • Pazartesi 9.3 ° / 3.5 ° false
  • Salı 10.7 ° / 4.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 13 ° / 5.5 ° Güneşli
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01