Sağlık 10.01.2018 16:01:39 0

Nilüfer Gölüne Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü Düzenlendi

Özel Biga Can Hastanesi obezite ile mücadele kapsamında Nilüfer Gölü?ne sağlık yaşam yürüyüşü düzenledi. Yürüyüş öncesi açıklama yapan Halkla İlişkiler Müdürü Ömer Yavuz: obezite ile mücadele konusunda farkındalık oluşturmak düzenli fiziksel aktivite alış

Nilüfer Gölüne Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü Düzenlendi

Özel Biga Can Hastanesi obezite ile mücadele kapsamında Nilüfer Gölü?ne sağlık yaşam yürüyüşü düzenledi. Yürüyüş öncesi açıklama yapan Halkla İlişkiler Müdürü Ömer Yavuz: obezite ile mücadele konusunda farkındalık oluşturmak düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak ve duyarlılığı arttırmak için yürüyüş tertip ettiklerini belirtti.

Nilüfer Gölü?nde Hastane Yönetim Kurulu Üyesi GAPS Beslenme Danışman HekimiDr. Feza Şen yürüyüşe katılanlara obezite ile ilgili yaptığı açıklamada;

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlanmaktadır. Erkeklerde yağ dokusunun; vücut ağırlığının %25?i, kadınlarda ise %30`un üzerine çıkması durumunda obezite söz konusudur.

Obeziteyi belirlemek için Beden kitle indeksi ve bel çevresi ölçüsü kullanılmakta. Tıp otoriteleri bel çevresinin kadınlarda 88cm, erkeklerde 102 cm üzerinde olmasının kalp damar hastalıkları riskini artırdığını belirtiyorlar. Optimum sağlığa ulaşmak için erişkin nüfus için ortalama BKİ 21 ile 23 kg/m2 aralığında olmalıdır.

Obezite 21.yüzyılın küresel boyutta en önemli halk sağlığı sorunudur. Dünyada obezite her geçen gün artış göstermektedir. Fazla kilolu olma Avrupa Bölgesinde her yıl 1 milyondan fazla ölümün ve hasta olarak geçirilen 12 milyon yaşam yılının sorumlusudur. Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 2,8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Kalp hastalığı, kanserler, felç ve diyabet riski; obeziteye bağlı olarak giderek artmaktadır. Obezite ile mücadele etmek; ölümcül birçok hastalıkla mücadele demektir.

2010 yılında Sağlık Bakanlığınca yapılan Türkiye, Beslenme ve Sağlık Araştırması? na göre ülkemizde obezite prevelansı30.3 tür. Kadın ve erkek nüfusunun sırası ile yaklaşık % 40 ve %20?si obezdir.

Ülkemizde; beslenme durumu bölgelere, mevsimlere, sosyo ekonomik düzeye ve kentsel kırsal yerleşim yerlerine göre önemli farklılıklar göstermektedir. Gelir dağılımındaki dengesizlik beslenme sorunlarının niteliği ve görülme sıklığı üzerinde etkili olmaktadır. Ayrıca beslenme konusundaki bilgisizlik, hatalı besin seçimine, yanlış hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerinin uygulanmasına neden olmakta ve beslenme sorunlarının boyutlarının büyümesine yol açmaktadır.

Özel Biga Can Hastanesi olarak ?Halkımızı sağlıklı beslenme, obezite ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmayı? koruyucu sağlık çalışmalarımız kapsamında önemsiyoruz. Çünkü

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması?na yayımlanmamış ön raporuna göre; Ülkemizde, 12 yaş ve üzeri bireylerin; % 71,9? u egzersiz yapmıyor,

% 9,7?si haftada 1-2 kez,

% 10,8?i her gün yapıyor

TV, bilgisayar ve internet başında geçirilen ortalama süreler;

 2-5 yaş için 3,4 saat / gün ve

 6-11 yaş için 6 saat / gündür.

Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Obezite ile mücadele, anne karnından başlayarak hayatın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir zorunluluktur. Bu nedenle aile, okul ve çevre; yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite herkesin hayat biçimi olmalıdır? dedi.

HABER FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Eklenme Tarihi: 20.05.2017


Anahtar Kelimeler:


Bu Haberler İlginizi Çekebilir