Kurban Bayramınız Mübarek Olsun Medyakuşum

Kurban Bayramınız Mübarek Olsun Medyakuşum

İslam âlemi; kulların Allah?a ibadet etmeyi ve herkese yardım etmeyi emretmektedir. 31 Ağustos Perşembe günü arife günü? Mübarek Türk ve İslam âlemi Kurban Bayramını 1 Eylül Cuma günü idrak etmenin mutluluğunu yaşayacak. Unutmayalım ki, bayramlar buluşma,

İslam âlemi; kulların Allah?a ibadet etmeyi ve herkese yardım etmeyi emretmektedir. 31 Ağustos Perşembe günü arife günü? Mübarek Türk ve İslam âlemi Kurban Bayramını 1 Eylül Cuma günü idrak etmenin mutluluğunu yaşayacak.

Unutmayalım ki, bayramlar buluşma, barışma neşe, sevinç ve beraberlik günleridir. Küskünlüklerin ve dargınlıkların sona erdiği bu güzel günlerin kıymetini bilmeliyiz.

Yüce Allaha yakın olmanın yolları; namaz, oruç, zekât, hac, umre, anne ? babaya saygı ve kurban Allah?a yakın olmanın yolları arasında yer alır.

Yıllar geçti ki, bayramlar bayram olmaktan çıktı. Kurbanlarımızı ya nefis için ya da heveslerimiz için kurban ettik. Bayram günü geldiğinde herkesin dilinin ucunda bayram kelimesi olur. Ancak bayramları bayram gibi yaşayamadığımız için kendi kendimizi kandırır olduk.

Ülkemizde doğu ve güneydoğu bölgelerimizde vatandaşlarımızın evleri yıkıldı. Birçoğu akrabalarının yanına bazıları devletimiz tarafından temin edilen prefabrik ev ? çadırlarda yaşıyorlar. Suriye, Filistin, Irak, Afganistan?da ki Müslüman vatandaşlar ekonomik zorluklar çekiyor. Kimileri seviniyor, kimileri ise gözyaşı döküyor.

Eski Bayramlar Yok Tatil Var

Şimdi dönüp bakıyoruz ki eski bayramların mutluluğunu yaşayamıyoruz. Resmi ve Dini bayramlarımızı ??TATİL?? olarak değerlendiriyoruz.

Bayram gelmeden tüm hazırlıklar başlardı. En başta bayram alışverişi yapılır. Hep birlikte komşular toplaşarak kendi aralarında herkese bayram tatlısı yapardı. Her evde başka bir telaş, bayram temizliği başlardı. Şimdi böyle bir dert yok. Tatlıyı hazır al, ev temizliği için temizlikçi tut.

Bayram günü geldiğinde herkes kendi evinde misafir beklerdi. Şimdi bayram ziyaretleri yok. Tatil var. Bayramlarda fırınlar kapalı olurdu. Herkes arife gününden önce ekmeğini alırdı. Bayram şekerleri bakkaldan, kolonya ise çarşıdaki kolonyacıdan alınırdı. Şimdi şeker ve kolonyaların satıldığı bakkal ve kolonyacıların yerini marketler aldı.

Bayramda tatlıcılarda, kıyafet satan dükkânlarda kuyruk olur. Bir de berberlerde bayram tıraşı için kuyruk olur. Böylece bayram telaşı hep devam eder.

Bayram kıyafetleri günler öncesinden alınırdı. Büyük küçük demeden herkes kendini kıyafet alırdı. Daha eskiler anlatırdı, bayramlıklar başucumuzda beklerdi.

Bayram ziyaretleri olurdu. Bayramlarda; komşular, akrabalar ve mezarlık ziyaretleri yapılırdı. Çocuklar kapı kapı gezerek akraba ve komşularını ziyaret ederdi.  Topladıkları çikolatalar ve harçlıkların ayrı bir heyecanı vardı. Bayram harçlıkları oyuncak, çeşitli yiyecek, oyun parklarında harcanırdı. Şimdi ise cep telefonları var. Bayramlaşmak için kısa bir mesaj atmak yeterli oluyor.

Kurban Bayramı tatili 10 gün olarak açıklandı. İnşallah bayramı 10 gün boyunca tatil merkezlerinde değil, komşulara, akrabalara ve mezarlıklara ziyaretler yaparak ve gelenek ? göreneklerimizi unutmadan kutlarız.

Güzellik, birlik, beraberlik dolu, her zaman bir öncekinden daha güzel ve mutlu bir Kurban Bayramı diliyoruz. Büyüklerimizin ellerinden, küçüklerimizin gözlerinden öpüyoruz. Kurban Bayramınız Mübarek Olsun. 

Halil İbrahim ÇAL - Köşe Yazısı

Eklenme Tarihi: 01.09.2017



10.01.2018 16:01:28 0
  • Cuma 19.9 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 22 ° / 11.3 ° Güneşli
  • Pazar 21.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36