Tarih: 17.01.2018 18:11

Biga?da TKDK Desteklemeleri ve Sulama Sistemleri Toplantısı Yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Biga?da Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2014-2020 IPARD programı (IPARD 2.?inci dönemi) üçüncü başvuru çağrı ilanı ile ilgili bilgilendirme toplantısı Biga Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda 17 Ocak Çarşamba günü saat 10:00?da gerçekleştirildi.

 

Bireysel Sulama Sistemleri Desteklemeleri ile ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinde Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Kaçan sunum yaparak bilgi verdi.

 

Ali Kaçan yaptığı sunumda; tüm sulama sistemlerine destek veriyoruz. Sulama sistemleri ile ilgili pompa, filtre, vana, boru tüm sulama ekipmanlarıyla ilgili başvuru yaparak alabilirsiniz. Alacağınız ekipmanların 2 yıl kullanım süresi var.

 

Geçen sene ile bu sene arasındaki fark; parselden destek almışsanız farklı bir parsel için yine aynı konuda destek alabilirsiniz. Sulama sistemlerinden destek içinde sulama sistemlerinizin izini olması gerekiyor. Proje başvuruları 1 Ocak?ta başladı ve 1 Mart?ta sona erecek,dedi.

 

TKDK Uzmanı Ali Onar; TKDK olarak 42 ilde destek veriyoruz. Toplam 42 ilde; 16 bin 594 başvuru, 10 bin 693 sözleşme yapıldı. 6,7 milyar lira yatırım yaparken, ödenen hibe tutarı 3,1 milyar lira oldu. Çanakkale ilinde 305 başvuru oldu. 228 sözleşme yapıldı. 87,5 milyon lira yatırım yapılırken, 36,8 milyon liralık hibe ödendi. Destek verilen makine ekipman sayısı; 26.820, destek verilen traktör sayısı 157, toplam istihdam sağlanan kişi sayısı 970?dir.

 

Biga ilçesine bakıldığında; 80 başvuru, 72 sözleşme, yatırım 19,4 milyon lira, ödenen hibe tutarı 8,8 milyon lira olmuştur. 1 adet Süt üreten işletme, 8 adet Et üreten işletme, 2 adet Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, 1 adet Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, 60 adet Tıbbi-Aromatik Bitki Yetiştiriciliği projesi ile sözleşmesi imzalandı.

 

IPARD II PROGRAMINDA YER ALAN SEKTÖRLER

 

HAYVANCILIK (%40-70 hibe); Süt Hayvancılığı, Besi Hayvancılığı, Kanatlı Eti (Broyler, Hindi, Kaz) Üretim Tesisleri, yumurta üretim tesisleri yer alıyor.

 

İşletme Tesisleri (%50 hibe); Süt İşleme Tesisleri ? Mandıralar, Kırmızı Et Kesimhaneleri ? İşleme Tesisleri, Kanatlı Eti Kesimhaneleri ? İşleme Tesisleri, Su Ürünleri Üretim Tesisleri, Meyve-Sebze Soğuk Hava Depoları yer alıyor.

 

Çiftçilik faaliyetleri(%55 hibe); Bitkisel Üretim (Tıbbi Aromatik Bitkiler, Süs Bitkileri, Mantar, Fide-Fidan), Arıcılık , El Sanatları ve Yöresel Gıda Ürünleri, Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığı, Makine parkları, Yenilenebilir Enerji Yatırımları yer alıyor.

 

Destek Verilecek Uygun Harcama Alanları; Yapım İşleri, makine ekipman, danışmanlık hizmetleri, görünürlük.

 

IPARD YATIRIMLARI KAPSAMINDA; yapılan desteklemelerde ve projelerde KDV ve  tüm vergilerden muaf olunurken, alınan hibelerde gelir vergisinden muaf olunuyor.

 

Hayvancılık İşletmeleri için yapılan başvurularda hibe oranları; minimum hibe oranı %40, 40 yaş altı çiftçiler için %45, dağlık alan yatırımları için %45, 40 yaş altı çiftçiler dağlık alan yatırımları için %50?dir.

 

Süt üretiminde süt ineği; 10-120 baş, manda 5-50 baş, koyun 50-500 baş,  keçi 50-500 baş destek veriliyor. Et üretimi için de sığır; 30-250 baş, manda 10-50 baş, koyun 100-500 baş, keçi 100-500 baş destek veriliyor,dedi.

 

Sunumda TKDK olarak destek verilen örnek projeler gösterildi. Sunum sonrası katılımcıların sorusu cevaplandırıldı.

 

Düzenlenen toplantıya; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Çanakkale İl Koordinatörü Cem Akşit, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca, Ziraat Odası Başkanı Beytullah Elmacı, oda, borsa, kooperatif başkanları ve üreticiler katıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —