Tarım 24.01.2018 18:52:07 0

Hayvan Sevkleri Ve Aşılarla İlgili Bilgi Verildi

24 Ocak Çarşamba günü Ticaret Borsanın da Hayvan pazarı esnafını bilgilendirmek için toplanıldı. Toplantıya Biga İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, Biga Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı İbrahim Mu

Hayvan Sevkleri Ve Aşılarla İlgili Bilgi Verildi

24 Ocak Çarşamba günü Ticaret Borsanın da Hayvan pazarı esnafını bilgilendirmek için toplanıldı. Toplantıya Biga İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, Biga Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde çalışan veterinerler, Biga Hayvan pazarı esnafı ve Bigalı vatandaşlar katıldı.

 

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Veterineri Recep bey konuyla ilgili bilgi vermek için konuşmasına başladı. Recep Bey konuşmasında ? Hayvan pazarında bir hayvan alındığı zaman nasıl bir işlem yapılması gerektiğini, sığır cinsi hayvanların tanımlaması ve tesciline göre hayvan sahipleri yedi gün içinde bulundukları ilçe müdürlüklerine ve il müdürlüklerine bildirmek zorundadır. Hayvanların doğumlarını, ölümlerini, zorunlu kesimlerini bir ay içinde il, ilçe müdürlüklerine bildirmesi gerekmektedir ki hayvan sahiplerinin işletmesi güncel halde kalsın. Hayvan hareketleri dediğimiz zaman öncelikle akla gelen veteriner sağlık raporu, hayvan ve hayvansal ürün nakillerinde resmi veteriner hekim tarafından muayene ve kontrolden geçirilerek nakli yapılabilir. İller arasında yapılacak olan hayvan ve hayvansal ürünler nakillerinde veteriner sağlık raporunun bulunması zorunludur. Sağlık raporu hayvan kayıt sistemi üzerinden düzenlenir. Hayvan sevkleri için gerekli aşılar şap, çiçek, ppr-veba aşısıdır.

 

Sevk raporu alabilmek için Şap aşısı yılda iki kez aşılanmış olması ve en son yapılan aşılama üzerinden yüz seksen günden fazla süre geçmemiş olması gerekmektedir. Aşı yapıldıktan yirmi bir gün sonra sevk alınabilir. Çiçek aşısının süresi bir yıldan uzun süre geçmemiş olması gerekmektedir. Aşı uygulamasından otuz gün sonra sevk raporu alınabilecektir. Ppr-veba koyun ve keçilerde ömrü boyunca bir defa aşılanmış olması ve aşıdan sonra on beş gün geçmesi gerekmektedir.

 

Bakanlık alınan hayvanların iki küpesinin olmasına dikkat edilmesi için uyarıyor. Küpesiz ve pasaportsuz hayvanları almayınız bu konuya hassasiyet gösteriniz.? Diyerek konuşmasını bitirdi.

 

Toplantıya katılan köylü vatandaşlar ve hayvan pazarı esnafı şap aşısı ile ilgili olarak sorular sordular. Mağduriyetlerini dile getirdiler ve bakanlığa konuyla ilgili bilgi verilmesini rica ettiler. Bu uygulamalar yapılırken vatandaşlardan bilgi alınmadan olduğu için bizlerde mağdur oluyoruz. Hayvan pazarı esnafından vatandaş, biz hayvan satacağız geçimimizi sağlayacağız ama bakanlığın bu uygulaması kaçak hayvan satışına sebep veriyor. Ya da ben esnaf olarak hayvan satmak için altı ay beklemek zorunda kalıyorum. Şap aşısı iki kere çıktı. Şimdi benim iki aylık bir hayvanım var aşı yaptırdım, bir ay sonra bir hayvanım daha doğdu ve ben bunun aşısını yaptırmak için altı ay bekliyorum. Altı ay hayvan satamayacak mıyım? Bakanlık bu uygulama ile bana ya hayvanı satma diyor. Bu konuda ilgili makamlara sizler seslerimizi duyurun ve bizlere yardım olun dedi.

 

Toplantı karşılıklı soru cevap şeklinde devam etti ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veterinerleri bakanlığın uygulaması ile ilgili vatandaşların sorularını cevaplandırmaya çalıştı. Toplantının sonunda katılımcılara teşekkür edildi ve ellerinden geldiğince her vatandaşa yardım edilmeye çalışıldığı iletildi. 



Bu Haberler İlginizi Çekebilir