Biga?da Halk Eğitim Merkezi tarafında öğretmen Sıdıka Bulut, Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine hijyen eğitimi verdi.
Biga?da Halk Eğitim Merkezi tarafında öğretmen Sıdıka Bulut, Hamdibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine hijyen eğitimi verdi.
20 Şubat Salı günü saat 10:00?da Biga TSO konferans salonunda gerçekleştirilen hijyen eğitimine; öğrenciler ile birlikte öğretmenleri de katıldı. Halk Eğitim Merkezinden görevli öğretmen Sıdıka Bulut slayt şeklinde öğrencilere hijyen eğitimi hakkında bilgi verdi.
Sıdıka Bulut hijyen eğitimi hakkında şunları söyledi;
Hijyen, ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyesinin altında olmasıdır. Mikroplar insanlara topraktan, havadan, kişilerden ve sudan gelir. Mikroplar insanların vücuduna solunum, sindirim, deri, ürogenital yollarla vücudumuza girer. Çevremizdeki en kirli yerler; tuvaletler, telefon kulübeleri, otobüsler ve bankamatikler (ATM)?lerdir. Vücudumuzda mikroplar ellerde yüz ile bin arasında olurken, en çokta dışkıda 1 milyar oranındadır.
Temiz olmak için öncelikle kişilerin bilinçli olması gerekiyor. Temiz olmak insanlara güven ve mutluluk verir.
Kişisel Hijyen; kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz bakım uygulamalarıdır. Kişisel temizlik, sağlıkla yakından ilgilidir. Pek çok hastalık mikrobunun temiz olmayan kişilerde kolayca yerleştiği bilinmektedir. Sağlığın korunması için düzenli bir şekilde saç, vücut, ağız ve dişlerimizin temizlenmesi ve giyeceklerin sık yıkanması gereklidir.
Kişisel hijyeni etkileyen faktörler arasında; kültür sosyal - ekonomik durum, aile, kişilik, hastalıklar yer alıyor.
Hijyenik Uygulamaların Amaçları; Vücut salgılarının, atıklarının ve geçici mikroorganizmaların vücuttan uzaklaştırılması yoluyla temizliği sağlamak. Bireyin rahatlamasını, dinlenmesini, gevşemesini ve kas gerilimini azaltmak. Vücuttaki kötü kokuları (ter kokusu) gidermek.
Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan şaşırtıcı gerçekler; İnsanların %37 ?sı tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamamaktadır. Elini yıkayanların %54 ü sadece su kullanmaktadır ve 5 sn den kısa sürmektedir. 5 kat tuvalet kağıdı bile , parmak ucundaki birkaç hastalık yapıcı mikropnın sızmasını ve bulaşmasını engelleyemez. %40?dan fazla yetişkin ağız ve burunlarında staphylococcus mikrobu taşımaktadır.
Bulaşıcı hastalıkların ve mikropların % 80?i ellerimizle taşınmaktadır. Hijyenik el yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan geçici bakterilerin tamamını, kalıcı bakterilerin ise bir kısmını ellerden uzaklaştırmaktır. Ellerimizi yemekten önce, yemekten sonra, tuvaletten sonra su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. En iyi el yıkama işlemi bol suda ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde olmalıdır.
Tırnak ve bakım hijyeni
Herkes ayrı bir tırnak makası kullanmalıdır. Başka birine ait tırnak makasını kullanmak, bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynar. Haftada bir kez el ve ayak tırnakları kısa ve yuvarlak şekilde kesilmelidir. Tırnak uçlarının altında bir çok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir. Bu nedenle, tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir.
Deri Hijyeni
Sabun ve 37-38 derece suyla yapılan banyo kir ve salgıların temizlenmesini sağlar.Olabilirse her gün, değilse haftada 3, en az haftada 1 kez banyo yapılmalıdır.
Ağız Hijyeni
Diş ve diş etlerinin temizlenmesi, ağzın bol su ile çalkalanması, diş etlerinin uyarılması ağız bakımı ile sağlanır.
Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, çiğneme güçlüğü ve hazımsızlık görülür. Dişler günde en az iki kez 3 dakika süre ile florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde fırçalanmalıdır.
Ayak Hijyeni
Ayak sağlığı için hem temizlik kurallarının uygulanması, hem de uygun bir ayakkabı seçimi önem taşır.
Ayakların her gün yıkanması ve yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının iyice kurulanması gerekir. Aksi halde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur. Ayak tırnakları da düzenli aralıklarla kesilmelidir, ancak tırnak batmasını önlemek için düz kesilmesi önerilmelidir.
Saç Hijyeni
Saçların temizliği sağlığı etkiler. Çünkü bazı enfeksiyon etkenleri ve parazitler, kirli saçlara ve o bölgedeki deriye daha kolay yerleşir. Saçların her gün, olası değilse günaşırı, en az haftada 2 kez yıkanması gerekir.
Perine Hijyeni
iç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi, çamaşırların beyaz, pamuklu ve kişiye özel olması, Vücuttaki istenmeyen tüylerin temizliğine dikkat edilmeli ve kısa aralıklarla alınmalıdır.
Çevre Hijyeni
Temizlik denilince sadece vücut temizliği veya konut temizliği anlaşılmamalıdır. Yaşadığımız ve çalıştığımız, eğlendiğimiz her yerde özellikle okullarda sağlığımız açısından temizlik üzerinde ciddiyetle durulmalıdır.
Okulumuzda bazı yerlerde dikkatli olmalıyız
Kapı kolları, tuvaletler, sıra altları, yemekhane(masalar, kaşık, çatal ve tabaklar), yerler, bilgisayar klavyesi ve faresi , merdiven tutacakları, kullandığımız kırtasiye malzemeleri dikkat etmeliyiz.
Okullarımızda; sınıflar havalandırılmalı, tuvaletleri temiz kullanmalı., çöpleri çöp kutusuna atmalı., sıraların üstüne ayakkabı ile basmamalı, kullandığımız eşyaları temiz bırakmalı, sık kullanılan yerlere mümküne temas etmemeli, ellerimizi sık sık yıkamalı, kişisel hijyene dikkat etmeliyiz.