Esra Ceyhan 18 Yaşından Küçükler Çocuktur Nokta

Esra Ceyhan 18 Yaşından Küçükler Çocuktur Nokta

Biga`da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü akşam programında Biga Atatürk Kültür Merkezi`nde sergi açılışları ve Esra Ceyhan söyleşisi gerçekleşti.

Biga`da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü akşam programında Biga Atatürk Kültür Merkezi`nde sergi açılışları ve Esra Ceyhan söyleşisi gerçekleşti.

 

Esra Ceyhan ile birlikte sahneye çıkan Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, ünlü televizyoncunun "Sizin gibiyim. Çaresizim. Sözün bittiği yerdeyim. Siz ne düşünüyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

 

"8 Mart Dünya Emekçi adınlar Günü artık kadına yönelik şiddetin engellenmesine yönelik çalışmalar yapılması şeklinde algılanmaya başladı. Biz insanlık tarihine baktığımızda aslında bu anlamda da çok fazla gelişmediğimizi gösteriyor bu durum. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk kadınına verilen hakların önemli bir kısmı ne yazık ki son yıllarda erozyona uğratıldı. Benim bugüne atfettiğim önem 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadınlara olan şiddetin daha az konuşulduğu günlere vesile olan bir farkındalık günü olması ile ilgili. Bugün Biga Belediyesi olarak, Biga Kent Konseyi olarak, kadın kollarımız olarak çeşitli aktivitelerle insanlarımıza bugünün önemini anlatmaya, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Çanakkale`de 2017 yılında 967 tedbir kararı uygulanmış. Biga`da ise 131 bu rakam. Çanakkale`nin eğitim düzeyi nedeniyle bu rakamlar düşüyor. Ancak bunların dışında kayıtlara geçmemiş olanlar da oluyor" dedi.

 

Kayıtlara geçmemiş olanlarla ilgili konuşan Esra Ceyhan; "Kol kırılıp yen içinde kaldığı için böyle oluyor. Kol kırılıp yen içinde kalır diye diye bakın ne hale geldik, değil mi. Kolun kırılıp yen içinde kalmaması gerekiyor. Sesimiz gerektiğinde şimdi olduğu gibi yüksek çıkacak" dedi.

 

Esra Ceyhan son dönemde yaşanan şiddet ve taciz olaylarıyla ilgili de; "Ya ne istiyorsunuz! Çekin artık şu çoluk çocuktan şu gençlerden iğrenç ellerinizi ya! 18 yaşından küçüklerin tamamı çocuktur. Nokta!" ifadelerini kullandı.

 

Esra Ceyhan`ın Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü "Bugün buraya tabiki sayın Işık Başkanımın, kendi güzel ışığıyla, hanımefendilere, çocuklara, hayvanlara, bitkilere, kitaplara olan sevgisini, çalışmalarını inceleyerek geldim. Ama aslında beni buraya kim getirdi biliyor musunuz? Beni buraya daha ben doğmadan önce beni çok seven biri getirdi. Hepimizi çok seven biri getirdi. Bizi çok seven, Türk kadınına saygı duyan, şahane bir insan getirdi. O insan Mustafa Kemal Atatürk" sözleriyle anlatmasıyla tüm salon ayakta alkışladı.

Söyleşinin sonunda Başkan Işık`ın eşi Ruhan Işık Esra Ceyhan`a teşekkür etti ve çiçek takdim etti.

 

 

KADINLARDAN 3 SERGİ

 

Biga Kent Konseyi ve Biga Eğitim Kültür ve Sanat Derneği`nin ve Atatürk Kültür Merkezi resim atölye çalışmalarında yer alan kadınların resim sergileri ile fotoğraf atölyesi çalışmalarında yer alan kadınların fotoğraf sergisi açıldı. Serginin açılışını kadınlar yaparken, açılış sonrası Biga Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayfer Çalışkan kısa bir konuşma yaptı.

 

Sergilerin açılışıyla Biga Belediye Başkanı İsmail Işık ve eşi Ruhan Işık ile Biga Kent Konseyi Başkanı Sedat Şahin, Biga CHP Kadın Kolları Başkanı Melek Şahin sergileri gezdiler.

 

RÖPORTAJLAR

 

Biga Kent Konseyi Gençlik Meclisi`nin Biga Mikrofon adlı ekibi günün anlam ve önemi ile ilgili röportajlar gerçekleştirdi.

 

İSMAİL IŞIK:

 

"Kadınlar hayatımızda annemiz, yarimiz, eşimiz, çocuğumuz. Çok önemliler ama ne yazık ki Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kazanımlarımızın gerisinde kaldığımızı üzülerek görüyoruz. Ama ben gelecek nesillerimize güveniyorum. Onlar toplumumuzu bulunduğu yerden çok daha ileriye taşıyacaktır. Bir de 8 mart`ları çok önemsiyoruz ama 1 günde unutmayalım. Her gün 8 Mart olsun. Kadınlarımız bakış açılarıyla, yaptıkları işlerle çok daha farklı ve güzel işler yapıyorlar. Kadınlarımız da bu mücadelenin içerisinde olmalı ve haklarına sahip çıkmalılar. Hak verilmez, alınır. Onların mücadelesine hep birlikte destek olalım. Şiddet görmesinler, tacize uğramasınlar."

 

RUHAN IŞIK:

 

"Bu farkındalığın daha fazla artmasını istiyorum. Kadına şiddete hayır diyorum. Her şeyden önce çocuk istismarına da hayır demek istiyorum. Ehliyet alırken bile yaş bekleniyorsa, 18 yaşındakilerin çocuk kabul edilmesini ve bunun farkındalığının arttırılmasını diliyorum."

 

MELEK ŞAHİN:

 

"Erkeklerin kararttığı dünyayı yalnızca biz kadınlar renklendirebiliriz."

 

ESRA CEYHAN:

 

"Kadınlara ve çocuklara karşı bu kadar çok suçla yüreklerimiz dağlanırken, aklımız tutulurken, böyle anlamlı bir günde, Dünya Emekçi Kadınlar Günü`nde Bigalı kadınlarla birlikte olabilmek beni çok onore etti. Başkanımız İsmail Işık`a çok teşekkür ediyorum. Bu kadar büyük bir katılım da beklemiyordum. Bilinçli, bilgili, kültürlü, haklarını bilen Bigalı kadınlarla birlikte olmak beni çok mutlu etti. Bu akşam burada yapmak istediğim şuydu: Düşünmekti. Kendi davranışlarımız, aile ilişkilerimiz, çocuk bakımıyla ilgili eve gittiklerinde düşünmelerini istedim herkesten. Bunu bir nebze olsun başarabildiysek bugün anlamına uygun olur geçmiş olduğunu söyleyebilirim"



Yaşam 9.03.2018 18:30:38 0
  • Cuma 25.3 ° / 14.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.6 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 14.8 ° false
  • BIST 100

    10158,6%-0,15
  • DOLAR

    32,13% -0,09
  • EURO

    35,00% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2468,98% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00