Biga Ak Parti Kadın Kollarından Kanser Hastalığı Semineri

Biga Ak Parti Kadın Kollarından Kanser Hastalığı Semineri

Biga İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Biga Ak Parti Kadın Kolları tarafından ortaklaşa düzenlenen Kanser Bilgilendirme semineri 9 Nisan Pazartesi akşamı saat 20:00?de Biga TSO konferans salonunda gerçekleştirildi. Biga İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kıvanç Işık kanser h

Biga İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Biga Ak Parti Kadın Kolları tarafından ortaklaşa düzenlenen Kanser Bilgilendirme semineri 9 Nisan Pazartesi akşamı saat 20:00?de Biga TSO konferans salonunda gerçekleştirildi. Biga İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kıvanç Işık kanser hastalığı hakkında bilgi verdi.

 

Biga Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Nesrin Sirkeci yaptığı konuşmada;

 

Ülkemizde 1 ? 7 Nisan tarihleri Kanser Haftası olarak kutlanır. Amaç; Kansere karşı alınacak önlemler ve halkın bilinçlendirilmesidir. Bir hücre hastalığı olan kanser, hücrenin beklenmedik bir şekilde ölümünün çoğalmasıdır. Organların işlevinin yerine getirmesini engeller. Kanser hastalığında tedaviye geç kalındığında ölüm ile sonuçlanır. Kanser hastalığı önemli sağlık sorunudur. Kanser ihmale gelmez, dedi.

 

Biga İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kıvan Işık yaptığı açıklamada;

 

Kanser hastalığı sadece 1-7 Nisan tarihleri arasında olmuyor.  Kanser hastalığı, her zaman başımıza gelebilir. Burada verdiğimiz bilgileri sizlerde yakınlarınıza anlatmalısınız. Kanser olup olmadığınızı anlamanız mümkün değil ancak doktora giderek kontrollerinizi yaptırabilirsiniz. Erken teşhis her zaman hayat kurtarır.

 

İnsanlar en çok, kalp krizi ve kanser hastalığından ölür. 2002 yılında kanserden ölüm oranı %12?ydi. 2013 yılında bu oran %25 olmuş. Dünyada 14 milyon insan kansere yakalanıyor. Türkiye?de 200 bin. Biga için bu oran sayı olarak 2 bin-2 bin 500 diyebiliriz. 2013 verisi olarak kanser hastalığı maliyeti 6.4 milyar, 2018 yılında 7 milyar lira. Bin tane kanser hastalığının 500?ü ölüm ile sonuçlanmıştır.

 

Kanserin dört sebebi var. Bunlar; genetik, sigara, beslenme ve çevredir.  Kanser hastalığının sebepleri oran olarak açıkladığımızda; %35 beslenme, %21 enfeksiyon, %40 sigara olarak açıklayabiliriz. Radyasyon?dan da kanser hastalığına neden olur. Teknolojik aletler radyasyon yayıyor. Çocuklar yarım saat ya da bir saat bilgisayar kullanmalı. Bilgisayar fazla kullanılırsa bize zararı olur. Tarım ile uğraşan çiftçiler ve işçiler var. Çalışırken önlemler almalıyız. Zararlı maddeler vücudumuza zarar verebilir.

 

Fazla alkol kullanımı karaciğer kanseri yapar. 0-14 yaş grubu görülen kanserler; kan kanseri, beyin kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri, prostat kanseri, mesane kanseri

 

15-25 yaş grubunda guatar (tiroid), 25 yaşından sonra erkeklerde akciğer kanseri, prostat, bağırsak kanseri, mesane kanseri görülür. Kadınlarda; meme kanseri, rahim kanseri, bağırsak kanseri, akciğer kanseri görülür. Sigara içme yaşı 10-15?tir. 10 sene sonra 25 yaşında akciğer kanseri oluyor. Kadınlarda meme kanseri olmanın farklı nedenleri vardır.

 

Aile hekimleri sadece ilaç yazar, acil doktorları sadece iğne yapıp ya da serum takar bu anlayıştan vazgeçin. Güzel beslenmeliyiz. Tüm kanser türleri için aile hekimine ya da devlet hastanelerinde doktora giderek ücretsiz testler yaptırabilirsiniz. Erken teşhiste ilaç kullanılarak ya da ufak operasyonlar ile kanseri atlatabilirsiniz.

 

??Meme Kanseri??

 

Türkiye?de her yıl sekiz kadından biri meme kanseri olur. Monografi testi yaptırabilirsiniz. 40 yaşından önce monografi testi yapılmaz. 40 yaşından sonra 2 yılda bir monografi testi yapılmalıdır. Kadınlar kendi muayene yöntemleri, aile hekimi ya da devlet hastanelerine giderek ücretsiz test yaptırabilir. Erken teşhiste herhangi bir kayıp yaşanmadan bu hastalığı atlatabilir. Erken teşhis yapılmaz, tedavi olunmaz ise kayıplar yaşanabilir, dedi.



AK Parti 10.04.2018 17:38:01 0
  • Pazartesi 25.4 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Salı 27.5 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.4 ° / 15.3 ° Güneşli
  • BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04