Menşe Ve Dolaşım Belgelerinde Elektronik Dönem

Menşe Ve Dolaşım Belgelerinde Elektronik Dönem

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği?nce 28 Nisan 2018 Cumartesi günü Ankara?da düzenlenen Dolaşım ve Menşe Belgelerinin Elektronik Ortamda Düzenlenmesi eğitimine Menşe ve Dolaşım Belgesi düzenlemeye yetkili 70 Oda temsilcisinin yan ısıra Biga Ticaret ve Sa

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, menşe ve dolaşım belgelerinin elektronik uygulamasına ilişkin, "Bu uygulamayla aynı zamanda emek ve zaman tasarrufu sağlanarak firmalara büyük katkı verilmesi hedefleniyor." ifadesini kullandı.

 

TOBB`dan yapılan yazılı açıklamaya göre, A.TR Dolaşım Belgesi ile ilk elektronik pilot uygulama, 24 Nisan`da Esenboğa Gümrük Müdürlüğünde başladı.

 

Ankara Ticaret Odası üyesi bir firma, Fransa`ya otobüs ihracatını, Birlik tarafından hazırlanan otomasyon programını kullanarak "0001" referans kodlu A.TR Dolaşım Belgesi ile Esenboğa Gümrük Müdürlüğünden yaptı.

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yurt dışına çıkan her kişi gibi ihracatı yapılan her malın da bir pasaportunun olduğunu belirtti.

 

Menşe ve dolaşım belgelerinin de malların pasaportu olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, uluslararası ticarette kullanılan bu pasaportların kısa zamanda ihracatçı firmalar tarafından tamamen elektronik olarak alınacağını kaydetti.

 

Hisarcıklıoğlu, menşe ve dolaşım belgelerinin elektronik uygulamasına ilişkin çalışmaların, TOBB ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında uzun süredir devam ettiğini anımsatarak, oda ve borsalarda başlattıkları Dijital Dönüşüm Projesi`nin bu uygulamayla bir adım daha ilerlediğini bildirdi.

 

Aynı zamanda, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) gündeminde de yer alan bu çalışmayla uluslararası ticaretin kolaylaştırılması alanında büyük bir reform gerçekleştirildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 

"Türk özel sektörünün uluslararası alanda fark yaratacağına olan inancım tamdır. 2017 yılında başlayan bu çalışmayla tüm menşe ve dolaşım belgelerinin firmalar tarafından düzenlenmesi, odalar tarafından onaylanması ve gümrük idareleri tarafından vizelenmesi elektronik ortamda yapılacak ve firmalar belge çıktılarını kendi ofislerinden alacaklar. Bu uygulamayla aynı zamanda emek ve zaman tasarrufu sağlanarak firmalara büyük katkı verilmesi hedefleniyor."



Ekonomi 3.05.2018 17:48:34 0
  • Cuma 20.4 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 8 ° Güneşli
  • BIST 100

    9539,08%0,09
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71