Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ramazan ayında olduğu gibi ramazan bayramında da vatandaşların beslenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesi konusunda uyarı yaptı.
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ramazan ayında olduğu gibi ramazan bayramında da vatandaşların beslenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesi konusunda uyarı yaptı.
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ?Ramazan ayında olduğu gibi Ramazan Bayramında da sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Ramazan Bayramının en güzel yanı şüphesiz aile- akraba ziyaretleri ve özenle hazırlanan bayram sofralarıdır. Ramazan boyunca oruç tutan kişiler bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılara dur diyememek, bayram sofralarında geçirilen zamanın uzaması ve her yemeğin tadına bakma isteği tüketilen yemeklerin miktarlarını da arttırabilmektedir? denildi.
?TÜKETİLECEK YİYECEKLERİN MİKTARINI ANİDEN ARTTIRMAYINIZ?
?Ramazan ayı boyunca uzun süren açlıklar ve değişen beslenme düzeni metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Bu yüzden bayramda aşırı besin tüketimi hazımsızlık başta olmak üzere, sindirim sisteminde bazı sağlık problemlerine neden olmaktadır? ifadelerini kullanan İl Sağlık Müdürlüğü, ? Ayrıca bayramda şeker, lokum, çikolata, şerbetli tatlı gibi kan şekerini hızlı yükselten, enerji içeriği yüksek gıdaları birdenbire sık tüketmek kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle bireylerin bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamaları gerekmektedir. Bunun için Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmayınız. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmelidir.
Ekmek olarak kan şekerini kontrol altında tutan tam buğday unlu, kepekli ya da çavdar ekmeği tercih edilmelidir. Öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmelidir. Buna göre öğün sayısı ana öğün 3, ara öğün 2-3 şeklinde planlanabilir. Gerektiğinde ara öğünlerde taze meyveler ve az şekerli /şekersiz meyve kompostoları, ayran gibi içecekler beslenme düzenine eklenmelidir. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yemek yenmelidir. Ramazan bayramı boyunca şeker, şekerli gıdalar (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmeli, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine az şekerli limonata, ayran vb. içecekler tercih edilmelidir.
Bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, sade maden suyu, az şekerli limonata ve az şekerli /şekersiz komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler. Özellikle diyabet hastaları tatlı tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Yaşlılar ve tansiyon hastaları gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeli, aşırıya kaçmamaları, bitki çaylarını tercih etmelidirler. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı seklinde sürdürülmemelidir. Ramazan ayı boyunca beslenme düzeni ile birlikte bireylerin fiziksel aktivite düzenleri de değişmektedir. Ziyaretlere yürüyerek giderek, asansör yerine merdiven kullanarak bayramda ve sonrasında fiziksel aktivite arttırılarak sürdürülmelidir. Tüm halkımızın sağlıklı ve mutlu bir Ramazan Bayramı geçirmesi dileğiyle? ifadelerini kullandı.