Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, sunum yaparak imar barışı kanunu hakkında bilgi verdi. Bolat konuşmasında şu bilgileri verdi.
İmar Barışı; imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların devlet ile ihtilaflı durumu ortadan kaldırmak, imara aykırı ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırarak vatandaşların imar sorunlarının çözülmesi hedefleniyor.
Yapılan yasal düzenleme ile birlikte ülkemizde imar barışını sağlamak hedefleniyor. Ülkemizde imara aykırı yapıların %50?in üzerinde olduğu biliniyor. Bu durum yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül ediyor.
İmar Barışına neden ihtiyaç duyuldu?
Vatandaş ile belediyeler arasında imar kaynaklı sorunların çıkması, mahkeme sürelerinin uzaması, imara aykırı yerlerin yıkımının zorlaştırılması, yapılan evlere su, doğalgaz, elektrik bağlatamayıp, kaçak kullanmaları nedeniyle imar barışına ihtiyaç duyulmuştur.
İmar Barışından Hangi Yapılar Faydalanacak?
31 Aralık 2017 tarihinden öce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar imar barışını kapsıyor.
İmar barışında kapsam dışında olan yerler
Kapsam dışında olanlar; Boğaziçi sahil şeridi-öngörüm bölgesi, İstanbul tarihi yarımada, Sultanahmet, Süleymaniye çevresi, Gelibolu tarihi alanda belirlenen yerler, üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar, kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve maliye bakanlığınca aynı amaçla değerlendirmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş hazineye ait taşınmazlar üzerindeki yapılar bu kapsamın dışındadır.
İmar Barışı Nasıl Başvuru Yapılır?
İmar Barışından faydalanmak isteyen kişiler e-devlet üzerinden TC kimlik numarası ve şifresini kullanarak bilgisayardan başvuru yapabilir. Başvuru sonrası sonuçları e-devlet üzerinden takip edilir.
E-Devlet Üzerinden Yapılacak Müracaatta Gereken Bilgiler
e-devlet şifresi, cep telefonu numarası, e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapu parsel ile ada bilgileri, toplam inşaat alanı (m2), konut-ticari birim sayısı, arsa-emlak vergi birim değeri (TL/m2), arsa alanı (m2), yapı sınıfı, imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi, yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren fotoğraf
E-devlet üzerinden yapılan başvuruda yazdığınız bilgiler tamamlanınca ön izleme ekranı çıkar burada yanlış girdiğiniz bilgi varsa düzeltebilirsiniz. İşlemler bittikten sonra 24 saat içerisinde cep telefonunuza bilgi mesajı gelir. Bankaya ücret yatırmadan önce girdiğiniz yanlış bilgi varsa son kez düzeltebilirsiniz. Bankaya parayı yatırıp makbuzu aldıktan sonra bilgi değiştirme-düzenleme işlemi yapamazsınız.
Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyet toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda %3?ü, ticarette %5?i olarak belirlenir.
İmar Barışından faydalanmak isteyenler;
Yapı kayıt belgesi en son başvuru tarihi 31.10.2018, yapı kayıt belgesi bedelini ödemek için en son 31.12.2018 tarihe kadar zamanları bulunuyor.
Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, imar barışı kanunu hakkında yapılacak olan işlemler e-devlet üzerinden kişinin kendi TC kimlik numarası, telefon numarası ve şifresiyle birlikte yapılır. Sizleri telefonla arayarak imar barışı kanunu hakkında işlemler yapmak için sizlerden para isteyen kişilere itibar etmeyin, dedi.
Düzenlenen toplantıya; Biga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca, Ağaköy Muhtarı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Ayhan Ferah, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Gülsüm Çırpan, Ziraat Odası Genel Sekreteri Arif Ödül, Esnaf Odası Sekreteri Mehmet Dinç, inşaat mühendisleri, müteahhitler, köy ve mahalle muhtarları, vatandaşlar katıldı.
Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, toplantı sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.