Biga Ziraat Odasının İki Aylık Hizmet Dönemi

Biga Ziraat Odasının İki Aylık Hizmet Dönemi

Biga Ziraat Odası Başkanı Mustafa Güray Ergün ve meclis üyeleri basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda Ziraat Odasının iki aylık hizmet dönemi ve tarım sektörü değerlendirildi.

Biga Ziraat Odası Başkanı Mustafa Güray Ergün ve meclis üyeleri basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda Ziraat Odasının iki aylık hizmet dönemi ve tarım sektörü değerlendirildi.

 

Biga Ziraat Odası Başkanı Mustafa Güray Ergün yaptığı açıklamada;

 

Bildiğiniz gibi 10 Şubat 2019 tarihinde gerçekleşen Biga Ziraat Odası Genel Kurulu ile göreve başlamış bulunmaktayız. Başka bir ifadeyle yeni yönetim kurulu ve meclis üyelerimiz ile birlikte iki aydır görev yapmaktayız.  Bu iki aylık dönemde çiftçilerimiz başta olmak üzere halkımıza yönelik çok sayıda faaliyette bulunduk ya da bulunmayı planlıyoruz.

 

Bu faaliyetlerin tümünü burada anlatıp değerli vaktinizi almak istemiyorum, ancak yapısal dönüşüm adına yaptığımız önemli faaliyetleri de izin verirseniz sizlerle paylaşmak istiyorum;

 

 İL KOORDİNASYON KURULU SEÇİMLERİ YAPILDI; KURUL SEKRETERLİĞİNİ ODAMIZ ÜSTELNDİ; ODAMIZ ANKARA?DA TEMSİL EDİLECEK

 

Odamız sekreterliğinde İl Koordinasyon Kurulu?nun çalışma planı, hedef ve programını çıkardı. Böylece gerek Biga gerek Çanakkale çiftçilerinin sesini Ankara?da daha güçlü biçimde duyurmayı amaçlıyoruz.

 

MECLİSİMİZDE BU DÖNEMLE BİRLİKTE KOMİSYONLAR DÖNEMİ DE BAŞLAMIŞ OLDU

 

Bundan sonra üreticilerimizi ilgilendiren ve sorun yaşadıkları her konuda meclis üyelerimizden oluşan komisyonlar kurulacak ve komisyonların raporları ile sorunlar belirlenip çözüme kavuşturulacak; buna en güzel örnek Zeytincilik Komisyonumuz ve Kırmızı Et Komisyonumuz, bu komisyonlarımızın raporları bu hafta içinde ilgili kurumlarla paylaşılacaktır.

 

İYİ TARIM UYGULAMALARINI TEKRAR CANLANDIRDIK

 

Özellikle üzerinde durduğumuz ve Biga için son derece önemli olduğuna inandığımız bir konu da İyi Tarım Uygulamaları, bu yıl Biga Ziraat odası olarak 10 üreticiyi içeren ve Anadolu Etap firması ile sözleşmeli üretim yapacağımız ve kurum olarak danışmanlık desteği verdiğimiz bir grup oluşturduk. Domates, biber ve kavun ürünlerine önem verilecek. Burada amacımız sağlıklı ve izlenebilir tarımsal üretimi bölgemizde yaygınlaştırmak.

 

TARIMSAL DANIŞMANLIĞI HAYATA GEÇİRİYORUZ

 

Ziraat Mühendislerinden oluşan 2 adet danışmanın odamıza kazandırılıp çiftçilerimize tarlasına kadar hizmet götürebilmek konusunda üyelerimize söz vermiştik, bu konuda izin belgesi için başvurumuzu yaptık,  27 Nisan da yapılacak danışmanlık sınavını beklemekteyiz bu sınavdan sonra en kısa sürede mühendis arkadaşlarımızı kadromuza katmak için sabırsızlanıyoruz.

 

YENİ ARAÇ ALIMI

 

Odamıza geçtiğimiz günlerde üreticimize daha iyi hizmet vermek için kamyonet tipi bir araç kazandırdık, bu sayede hizmetlerimizi hem hızlandırmayı hem artırmayı hem de tasarruf yapmayı planlıyoruz.

 

ODAMIZIN MALİ DURUMU GÜÇLÜDÜR

 

Son günlerde odamızın mali durumu ile ilgili yalan yanlış birçok haber yayılarak ülkemizin en güzide odalarından biri olan Biga Ziraat Odası kamuoyunda yıpratılmaya çalışılmaktadır; İlk olarak şunu belirtmemizde fayda vardır, odamızın 2019 tahmini bütçesi 14 Milyon TL?dir, bu odamızı nakit varlığı değildir, odamızın bütçesi demek tüm satışları, gelirleri ve stok değerleri gibi taşınır varlıkları yani yarattığı ekonomik büyüklüğüdür, bunun içinden vergiler, personel giderleri ve diğer masraflar düşülünce kalan nakit ise mal alımlarında ve vadeli alımlarda çiftçimizi finanse etmek için kullanıyoruz, kısacası odamız güçlü bir kuruluştur, büyük bir kuruluştur, ancak 14 Milyon TL gibi bir nakit paramız yoktur, hiçbir zaman olmamıştır, böyle bir şey de mantıken mümkün değildir. Güçlü mali yapımızı sürdürebilmek ve üyelerimize daha iyi hizmet verebilmek için bazı mali tedbirler aldık bu tedbirlerin en önemlisi senetli vadeli satışlarımızda iki kefil zorunluluğudur. Tüm resmi kurumların iki kefil hatta üç kefil, tapu kaydı, kefillerde üyelik şartı, hatır çeki gibi teminatlar istediği ve içinde bulunduğumuz zor ekonomik şartlar altında bizim kurumumuzu ve ilerleyen dönemde alış veriş yapacak odamızın değerli üyelerinin haklarını korumak adına tedbirler almamız neden yadırganmaktadır bir türlü anlamıyoruz. Ayrıca son dönemlerde ödeme güçlüğü içinde olan çiftçi arkadaşlarımızın sayısında önemli bir artış yaşanmaktadır, kısacası tahsilâtlarla ilgili yavaşlama ve ileriye dönük kaygı verici bozulmaların sinyallerini almaktayız, kurumumuzu ve üyelerimizi korumak için tedbir alıyoruz.

 

VETERİNERİN TAHLİYE EDİLMESİ

 

Veterinerin gidişi bazı üyelerimizde ziraat odası artık hayvan ilacı satmıyor, hayvan üreticimize hizmeti bıraktı gibi bir takım yanlış izlenimler oluşmasına yola açtığı görülmektedir: Bir kere şunu belirtelim ziraat odalarının veteriner ilacı satması kanunen yasaktır, Uzun yıllardır bizim kurumumuzla zaten bir ilgisi yoktu, bundan dolayı özellikle son iki yıldır söz konusu veteriner arkadaşımızın tahliyesi ile ilgili kararlar alınmış ve kendisiyle yapılan kira sözleşmesinin bitiminin akabinde kendisi binamızı tahliye etmiştir.

 

Artık seçim sürecini geride bıraktık, Belediye Başkanımız mazbatasını aldı, kendisini şahsım ve kurumum adına tebrik ediyor ve başarılar diliyorum; artık gündemimizi Biga tarımına, sorunlarına ve menfaatlerine çevirmeliyiz, büyük ve önemli sorunlarımız var bunları sıralayacak olursak; girdi fiyatları, üretimin azlığı, iklim değişiklikleri, Biga Tarımının markalaşma sorunu, diğer yapısal sorunlardır.



Tarım 15.04.2019 14:33:58 0
  • Salı 24.2 ° / 14.6 ° false
  • Çarşamba 18.9 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Perşembe 18.4 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,59% 0,31
  • EURO

    34,75% 0,22
  • GRAM ALTIN

    2483,92% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4173,19% 0,00