Acele Kanun

Acele Kanun

15 Temmuz Darbe Girişiminden sonra ülkemizde OHAL ilan edildi. OHAL süresince KHK?ler, torba yasa halinde kanunlar çıkarılıyor. Gündeme gelen bir kanunda, ?? çocukların cinsel istismar kanunu ?? oldu.

15 Temmuz Darbe Girişiminden sonra ülkemizde OHAL ilan edildi. OHAL süresince KHK?ler, torba yasa halinde kanunlar çıkarılıyor. Gündeme gelen bir kanunda, ?? çocukların cinsel istismar kanunu ?? oldu.

Çıkarılmak istenen kanunun gece görüşülerek hemen acele davranarak kabul edilip çıkarılmak istenmesi gazetecilerin eleştirilerine de neden oldu. Bu acelecilik nedir? TBMM?de görüşülen çocukların cinsel istismar kanunu her kesimden eleştirildi. Çıkarılmak istenen kanun siyasi partiler, dernekler, vakıflar, sivil toplum kuruluşları tarafından da ağır şekilde eleştirildi. İmza kampanyaları başlatıldı. Çıkarılacak kanun tecavüzcülere af niteliğinde karşılandı.

Kanun hakkında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ açıklamalar yaptı. Bozdağ; çıkarılacak kanun af niteliğinde bir kanun değildir. Cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan başka bir nedenle cinsel istismar suçunu işleyenler (tecavüzcüler) bu düzenlemeden yararlanamaz. Çıkaracağımız kanun birlikte yaşayan, çocuğu olmuş ancak yaş nedeniyle resmi nikâh yapamayanlar için uygulanacak.

Adalet Bakanı Bozdağ ve Ak Partili vekiller kesinlikle tecavüzcüye geçit yok, diyor. Ancak çıkarılması beklenen bu kanun herkesi tedirgin ediyor. Yurt genelinde sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler kanunu protesto etmek için imza kampanyası bile başlattı. Ülkemizde demokrasi var ise kamuoyunun da verdiği karar dikkate alınmalıdır.

Çocuklara cinsel istismar yapan bir kişi hukuken suçludur. Kanunlara göre alacağı ceza 8 yıldan, 15 yıla kadar hapis cezasıdır.

Çıkarılmak istenen kanun 16.11.2016 tarihine kadar işlenen suçları kapsıyor. Mağdur ile failin evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesine karar verilir. Çıkarılacak kanun ile birlikte yaklaşık 4 bin ailenin faydalanması bekleniyor.

Çıkarılmak istenen kanuna bakıldığında kanun içeriğinde; yaş sınırı belirtilmemiş. Tecavüzcülere af değil diye bir sınırlandırma yok. İşlenen cinsel istismar suçu için yardım eden kişilere ceza verilip-verilmemesi gibi noktalar var. Bu önemli noktalar eksik görülüyor.

Çıkarılmak istenen kanun ile birlikte çocuk yaşta yapılan evliliklerin ve cinsel istismar suçlarının önüne geçmek istediğini söylüyor, Ak Parti? Eğer gerçekten çocuk yaşta yapılan evlilikler ve cinsel istismar davasına uğrayan ve bu konudan mağdur olan yaklaşık 4 bin aile bulunuyor. Tamam, bu kanun çıkarılsın. Ama çıkarılacak kanun sadece mağdur olan yaklaşık 4 bin aileyi kapsasın. Erken yaşta yapılan evliliğin de önlemleri alınabilir.

Eğer çıkarılmak istenen kanun bir defaya mahsus çözüm aramak için yapılacaksa bu kanun sadece mağdurları ilgilendirsin. Mağdur olan aileler bu kanundan faydalansın. Bir kereye mahsus derken çocuk yaşta evliliklerin önünü açmasın.

Çıkarılmak istenen kanun oturup tartışılmalıdır. İçeriği değiştirilmeden, hiç konuşmadan kabul edilecekse; mağdur evlendirilir suç ortadan kalkar söylemini artırır.

Çocuk yaşta ve erken yaşta evliliğin önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun için kanun çıkarılmak isteniyor. Çocuk yaşta evlilik ve cinsel istismar suçlar için cezaların ağırlaştırılması gerekiyor. Çocuk yaşta ve erken yaşta evlilik yerine, kız çocukları eğitimini tamamlayabilmelidir. Cinsel istismar kanunundan nasıl faydalanırımı düşüneceklerine, zorunlu eğitimin kız çocukları üzerinde daha da önemli bir şekilde takip edilmesi gerekiyor.



1.01.0001 00:00:00 0
  • Pazartesi 25.4 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Salı 27.5 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.4 ° / 15.3 ° Güneşli
  • BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04