14. Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı 9 Ekim Cuma günü saat 14:30’da 22 bin metrekare kapalı alanda Biga Belediyesi Pazar yerinde açılışı gerçekleştirildi. Biga Fuarı 9-11 Ekim tarihleri arasında açık kalacak.
Biga Fuarı 1994 yılında 7 firmayla başladı. Geçtiğimiz yıl Biga Fuarına 134 firma ve binlerce ziyaretçi katılmıştı. Bu yıl pandemi nedeniyle 80’e yakın firma ve binlerce ziyaretçinin katılması bekleniyor. Fuara katılan firmalar binden fazla peronda stant açtılar.
İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan fuar, protokol konuşmalarıyla devam etti. Konuşmaların ardından Biga Fuarının açılış kurdelesi kesildi. Biga TSO Başkanı Şadan Doğan ve beraberindeki protokol fuara stant açan firmaları gezdi.
Biga Ticaret Ve Sanayi Odası (Biga TSO) Başkanı Şadan Doğan: ‘’Kışı Bahara Çevirebiliriz’’
Bu yıl covid-19 tedbirlerini uygulayarak fuarımızı yapıyoruz. Pandemi süreci devam ederse sağlığımızı, kaynaklarımızı, ekonomimizi oldukça zorlayacak gibi görünüyor. Vergi, SGK gibi borçlarıyla firmalar bir çıkmazın içindedir. Vergi ve SGK gibi borçların yeniden yapılandırılarak, faizsiz ödeme planının 2021 yılına uzatılması ve ayrıca mücbir sebep kapsamı dışında kalan sektörlerin de vergi borçlarını benzer şekilde yeniden yapılandırmasıyla kışı bahara çevirebiliriz.
‘’Üretim Yoksa Kalkınmak Hayal’’
Küresel gelişmelerden yola çıkarak yeni sanayi üretim hikâyesini ve heyecanını hayata geçirilmenin ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Ticaret ve sanayi erbabı olarak Türkiye’mizin 2023 vizyonuna uygun olalım. Yatırımlarımızın ve istihdamın artması, ticaretin gelişmesi, ihracat hacminin büyümesi, özet olarak ülkemizin kalkınması, vatandaşlarımızın daha rahat ortamda faaliyetlerini sürdürerek gelişmiş ülke standartlarına ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz.
‘’Odamız Girişimci Fabrikasıdır’’
Biga, girişimcilik kültürünün var olduğu bir coğrafyadır. Odamız adeta bir girişimci fabrikasıdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Çanakkale Genç Tarım Girişimcilerini oluşturuyor. Başarılarından dolayı tebrik ediyorum.
‘’Öğrencilerimize Tablet Bilgisayar Kampanyası’’
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 500.000 adet tablet kampanyası düzenlendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de bir tablet kampanyası başlattı. Bizde Biga Ticaret ve Sanayi Odası ve Biga Ticaret Borsası olarak her yıl düzenlediğimiz eğitim yardımlarını, bu yıl öğrencilerimize tablet bilgisayar olarak yapma kararı aldık.
‘’Biga’nın Tarihi Ve Turizm Zenginlikleri’’
Biga’nın tarihi ve turizm zenginlikleri bulunuyor. Parion Antik Kenti, Pariapos Antik Kenti, Granikos Savaş Alanı, Nilüfer Gölü, Mavi Bayraklı Plajları ve şifalı termal suyumuz, kaplıcalarımız mevcut. Kırsal turizmde uygun köylerimiz bulunuyor. Daha pek çok alan yapacağımız tanıtım faaliyetleriyle bundan böyle kültür turizminde daha fazla pay almayı arzu ediyoruz.
‘’Demiryolu Ve Yük Konteynır Limanını Önemsiyoruz’’
Hem üretim, hem tüketim olan Biga’da bundan sonra ihracatlarımızı daha hızlı yapmamız için demir yolu taşımacılığına ihtiyacımız var. Sanayicimizin, OSB’nin, kobilerimizin ulaşım faaliyetlerini düşürerek rekabet gücünün artması amacıyla bölgemize demiryolu hattı projesinin ve Karabiga’ya yük konteynır limanı projesinin planlara dâhil edilmesi gerekiyor.
‘’Biga Fuarı Örnek Fuar Haline Geldi’’
Biga Fuarı 1994 yılında 7 firmayla başladı ve 26 yıldır yapılmaya devam ediliyor. Biga Fuarı kendi öz gücüyle gelişerek örnek bir fuar haline geldi. Fuarımızın Biga’mıza, Güney Marmara’ya ve ülkemize hayırlı işler, bol ve bereketli kazançlar getirmesini diliyorum. Katılımcı firmalara, ziyaretçilere ve misafirlerimize Biga TSO adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum, dedi.’’
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan: ‘’Biga Belediyesi Olarak Tarih, Kültürel Ve Ekonomik Değerlere Önem Veriyoruz’’
Biga’mız binlerce yıldır bu kadim topraklarda birçok millete ve medeniyete ev sahipliği yapıyor. Asya ve Avrupa’nın geçiş yolu olarak çok kıymetli konumda bulunuyor. Ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerin zenginliğini hem koruyor, hem de geliştirerek bugün olduğu gibi çeşitli etkinlikleri gerçekleştiriyor.
Biga Belediyesi olarak tarih, kültürel ve ekonomik değerlere verdiğimiz önemle geçtiğimiz yıl Biga Alışveriş ve Kültür Festivalini düzenledik. Bigalı vatandaşlarımızın panayır özlemini giderdik, kültürel değerlerimizi canlandırdık, esnafımıza da ekonomik canlılık sağladık. Doğal güzelliklerimizin cazibe merkezi haline gelmesi içinde çalışmalarımız sürüyor.
Her gittiğimiz yerde Biga’nın tarımı ve hayvancılığıyla övünüyoruz. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi içinde Biga Belediyesi olarak ihtiyaç olan projelerin yapımına başladık. Biga etinin markalaşması ve tarımının da hak ettiği yerlere gelmesi için tüm imkânlarımızla çalışmalarımız sürdürüyoruz. Fuarımızın Biga’mıza ve esnafımıza hayırlı işler ve bereketli kazançlar diliyorum, dedi.’’
Biga Kaymakamı Mustafa Can, ‘’Biga’mız ticaretiyle, sanayisiyle, tarım ve hayvancılık sektöründeki başarılarıyla Güney Marmara bölgesinin cazibe merkezi olmuştur. Bundan sonraki yapılacak yatırımlarda da ilçemiz ülkemiz ekonomisine, istihdama en iyi katkıyı yapmaya devam edecektir. Biga Fuarı’mızın tüm sektörlerimize, ilimize ve ilçemize hayırlı olmasını diliyorum, dedi.
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan: ‘’Tarıma Gereken Önemi ve Dikkati Göstermeliyiz’’
İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz pandeminin etkisiyle tüm kesimlerce etkisini hissettirir hale geldi. Esnaf, sanayici, çiftçi halinden memnun değil. Tarım, gıda ve sanayi sektörü dün olduğu gibi, gelecekte de bizim içinde dünya içinde en önemli sektörlerden biri olacak. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında tarıma dayalı sanayi ekonominin lokomotifi durumundaydı. Gelişmiş ülkelerde tarıma dayalı sanayi, gıda, hayvancılık özel ve ilgilenilmesi gereken stratejik sektör olarak değerlendiriliyor ve korunuyor. Covid-19 pandemisi ile tüm Türkiye’de gıda egemenliği ve gıda güvenliği buna bağlı olarak tarım sanayisinin ne kadar önemli olduğu toplumlarca fark ediliyor. Önümüzdeki dönemde sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması önünde ciddi tehditler oluşmuş durumda. Tarıma gereken önemi ve dikkati göstermeliyiz.
Ekili alanlar hızla düşmektedir. Tarım ihracatı azaldı. Çiftçimiz fakirleşti ve borçlandı. Çiftçimiz üretmekten vazgeçti. ÇKS’ya kayıtlı çiftçi 682 bin kişi düştü. Hem tarım araç ve gereç imalatçılarına hem de ülke ekonomisine kaybettirmektedir. İyi gitmeyen ekonomi çiftçimizi fakirleştirmektedir. İktidar muhalefet el ele vererek, ülkeyi bu uçurumun kenarından kurtarmak durumundayız.
Tarım ve sanayi kenti olan emeğin, alın teriyle geçinen insanların kenti Biga’da fuarın Biga ve Çanakkale olmak üzere, ülke ekonomisine hareket ve bereket getirmesini diliyorum. Firmaların Biga’dan arzu ettikleri faydayı sağlamalarını umuyorum. Dışarıdan gelen firmalarında Biga ve Çanakkale’ye yatırım yapmalarını temenni ediyorum. Liman ve demir yolu ihtiyacı var. Bu projelerin yapılması bölgenin kalkınmasını güçlendirir. Bölgemiz tarım ve tarıma dayalı sanayi ile kalkınabilir. Fuarda emeği geçen geçen herkese teşekkür ediyorum, dedi.’’
Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu: ‘’Üretim Yapıp İhracat Yapan Biga’mıza Teşekkür Ederim’’
Biga alın terinin, emeğinin karşılığının alındığı, tarımıyla, sanayisiyle, turizmiyle Türkiye’ye marka olmuş ilçelerimizden bir tanesidir. Biga Fuarına geçen yıl 134 firma ve yüz binlerce ziyaretçi katıldı. Tarihi 1916’lara kadar uzanan bu fuarın markalaşan Biga’nın ne kadar önemli olup, bölgede söz sahibi olduğunu anlatıyor.
Bölgemizde Gıda OSB’si yapıyoruz. Bütün bölgemizdeki nitelikli tarımı ayağa kaldıracak. Biga’da üretilen ürünler değerlenecek ve ihracatımız artmış olacak. Yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlayacak. Ulaşımı daha iyi hale getirmek için, 1915 Çanakkale Köprüsünü yapıyoruz. Dünya’nın en uzun asma köprüsü unvanını taşıyor.
Üreten bir şehiriz. Tarım bizim her şeyden önce bizimle birlikte baş tacımız. 115 çeşit ürünümüz var. Nitelikli hale nasıl getiririz? Nasıl markalaştırırız? Nasıl dünyaya sunarız? Bunları hep birlikte yapacağız. Pandemi süresince üretimin ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Biga’da markalaşan ürünler var. İstanbul’a gittiğinizde Biga eti olsun deniliyorsa, bu aslında çiftçilerimizin başarısıdır. Fuarın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıl daha iyisi olur inşallah, dedi.’’
Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan: ‘’Biga’mız Her Zaman Bizimle Oldu Biz de Her zaman Biga’mızda Olmayı Özel Görev Biliyoruz’’
Biga’mız herhangi bir ilçe değil, Biga’mız tarihin bize emaneti, Osmanlıda sancaktar olmanın ötesinde M.Ö. 2000’lere dayanan aziz hatıralarıyla beraber son dönemde milli mücadelenin kahramanlığını yapmış destanlara öncülük yapmış aziz bir kenttir. Çanakkale’de yerleşim yeri yokken, tarihte var olan bir kenttir. Biga’mız turizmin, sanayinin, tarımın, hayvancılığın bölgenin başkenti diyeceğimiz en özel ilçemizdir.
‘’Bir Ayağımız Ankara’da Bir Ayağımız Seçim Bölgesinde’’
Salı günü Ankara’ya TBMM’ne geri döneceğiz. Tarımla ilgili 30’dan fazla maddenin içinde tedbir, teşvik ve farklı konuların değerlendirildiği kanun teklifi söz konusudur. Maddeleri değerlendirip görüşeceğiz.
‘’Biga Fuarı Hem Başarılı Hem de İhtiyaç’’
Turan, Biga Fuarı’nın bölgenin en büyük fuarlarından biri olduğunu belirterek; “Biga Fuarı; birçok markanın ve firmanın buluşması, ekonomiye, bölgeye ve sektörlere sunduğu katkıyla oldukça kıymetli.” dedi.
Tarımın bölgenin vazgeçilmez iş kollarından biri olduğunu ifade eden Turan, “Geçtiğimiz yıl İSO’daki 500 büyük firma içerisinde 6 Biga firmasının olması önemli bir başarı. 2019’da Biga’nın 1 milyar dolardan fazla ihracatı oldu. O yüzden istiyoruz ki; bizler siyasiler milletin emrinde olarak, bize düşen ne varsa onları yapmaya, bu işlere omuz vermeye, siyasi polemiklerden ve kavgalardan uzak sonuç odaklı iş yapmaya hep beraber destek olalım. Türkiye seçimlerle çok zaman kaybetti. Seçim tartışmalarıyla uzun yıllar büyük sıkıntılar yaşadı. Darbe girişimleriyle, kapatma davalarıyla, demokrasi dışı girişimlerle büyük bedeller ödendi. Ama artık önümüzde 3 yıl boyunca seçim yok. 3 yıl seçim olmamasının kıymetini hep beraber değerlendirelim. En kolay iş; kavga etmek, polemik yapmak. Ama bunlarla uğraşacak hiç vaktimiz yok. Kavgayı, polemiği bırakıp üretimde, istihdamda ne işler yaparız bunlara bakalım.” şeklinde konuştu.
Karabiga Limanı hakkında da açıklamalarda bulunan Turan, “ Karabiga Limanı 3 tonluk gemilerin yanaştığı bir limandı. Ama projemize göre 10 tondan büyük gemilerin yanaşabileceği, yükleme boşaltma yapılacağı bir liman yapılıyor. Biga üretiyorsa, Karabiga’da gemilerle yapılacak ihracatın adımını da atıyoruz. Yani Biga’mız denize açılsın istiyoruz. Denize açılan Biga’nın büyük limanlarla ihracatı kolaylaştırsın istiyoruz. Yetmez, liman değil Karabiga’ya yani o limana giden yolun da olması lazım. Bu yüzden harika bir yol çalışması bitmek üzere. Biga’nın, Gümüşçay’ın doğal gazının gelmesi orada canlılığı ekstra artıracak. Bölgemizi büyütmek için ne varsa yapmayı bir görev, bir şeref biliyoruz. Çünkü bölgemiz 115 farklı tarım ürünüyle kendisini gösteren özel bir bölge. Çanakkale’mizde 115 farklı ürün söz konusu. Bunların 45 tanesi de Türkiye’de ilk on içerisinde. 8 tanesi de birinci sırada. Yani Çanakkale’miz tarımın adeta başkenti. O yüzden tarımla ilgili daha çok önemli işler yapacağız. 2,5 milyon ton üretimi olan, 969 bin ton sebze üreten, 519 bin ton meyve üreten bir kentten bahsediyoruz. Yapılan desteklerle, teşviklerle makinalaşmayla, çiftçimizin ve muhtarımızın gayretiyle şu an 38’nci sırada olan tarım alanı büyüklüğümüz, üretim bakımından değerlendirildiğinde 18’e yükselmiş durumda. Ama istiyoruz ki daha yukarıya çekebilelim.” dedi.
Çanakkale’miz son dönemde hep uluslararası projelerle gündeme geldi. Çanakkale-Ezine hattında, 91 gıda ve tarım fabrikasının, üretim sahasının olacağı bir OSB yükseliyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatı pandemiye rağmen, takviminde hiçbir aksama olmadan devam ediyor. Köprü yapıyoruz, bekliyoruz ki milletimiz mutlu olsun. Fakat birileri ‘rant kapısı, pahalı oldu’ diyor. Bir defa şunu bileceğiz; bu köprü herhangi bir köprü değil. Bir vizyon proje olan bu köprü, dünyanın en uzun köprüsü. Açık ve şeffaf bir ihale süreci yapıldı. 16 yılda yapımı, işletmesi bitip tümüyle devlete kalacak bir köprüden bahsediyoruz. Bazı arkadaşlar; ‘neden o köprüden geçmeyenler de para verecek’ diyor. Bu bir ihale tercihi. İhaleyi bu şekilde yapılmasaydı, farz edelim, normal yapılsaydı, bu köprü hediye mi olacaktı? Yine bizim vergilerimizle yapılacaktı. Ayrıca devletin aldığı krediler daha yüksek faizle olacağı için daha uzun yıllar borçlanacaktık. Daha pahalıya mal edecektik. Şimdi 16 yıllık süre içerisinde 6 yılı yapım, 10 yılı işletme olacak. 10 yılın bitimiyle zaten bu köprü tümüyle Çanakkale’nin olacak. Şirketler aradan çıkacak. Teslim alana kadar devletin kasasından bir kuruş para çıkmayacak. O yüzden eleştirilerimizi hakkaniyetli yapalım.
8860,30%1,85
34,21% 0,09
37,24% 0,19
2928,29% 0,06
4855,87% 0,00