150. Biga STP Toplantısı Yapıldı

150. Biga STP Toplantısı Yapıldı

Biga Sivil Toplum Platformu (STP)150. Toplantısı Biga Ticaret ve Sanayi Odası (Biga TSO) yönetim kurulu başkan vekili Sedat Çakır başkanlığında Biga TSO konferans salonunda gerçekleştirildi.

21 Ocak Salı günü saat 18:00’de Biga TSO konferans salonunda gerçekleştirilen STP toplantısında Biga ürünlerinin markalaştırılması, yapılan indirimli alışveriş günlerinin değerlendirilmesi, Biga Motosiklet Festivali (MOTOFEST) hakkında bilgilendirme yapıldı. Saygı duruşunun ardından, bir önceki STP toplantısı değerlendirildi.

150. Biga STP Toplantısı Yapıldı

Biga Ürünlerinin Markalaştırılması

Balıkesir Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Elif Savaş yöresel ürünlerin markalaştırılması, dünya ile buluşması anlamına gelen bir tescildir. Ürünleri markalaştırmak için coğrafi işaret, garanti markasıdır.

Coğrafi İşaret Ve Çeşitleri

Belirgin bir niteliğin ünü veya diğer özellikleri bakımından kökeni, bulunduğu yöre, alan ve bölge özelliklerini taşıyan ürün tescilidir. Coğrafi işareti iki yönde görebiliriz. Menşe, bir yöreye özgü demektir. Sınırları belirlenmiş coğrafi alandan kaynaklanan üründür. Doğal ve beşeri özelliklerden kaynaklanan ürün menşe adını alır. Mahreç, coğrafi alan ile özleşmişse, üretimi, işlenmesi veya bir tanesi belirlenen coğrafi alanda yapılmasında ürün mahreç işaretini alır.

Ülke Olarak Biyo Çeşitlilik Bakımından Zenginiz Yöresel Ürünlerimizi ve Değerlerimizi Korumalıyız

Üretici grupları, kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, dernekler, vakıflar ve kooperatifler coğrafi işaret alabilir. Valiler, kaymakamlar ve belediye başkanları öncü olabilir. Bir ürün için coğrafi işaret alınırsa, coğrafi kaynak ve köken belirtebiliriz. Yöreyi ve ekonomiyi korumuş oluruz. Ürün koruma altına alınır. Yöresel ürünlerimizi ve değerlerimizi koruyamıyoruz. Eski tohumlarımızı saklayamıyoruz. Bunlar korumaya değerdir. Biz biyo çeşitlilik bakımından zengin ülkeyiz. Para kazanmanın dışında ürünlerimizi markalaştırmalıyız. Yörenin özelikleri ön plana çıkar ve kırsal kalkınma da desteklenmiş olur. Geleneksel bilgi ve kültürü gelecek nesillere aktarabiliriz. Böylece ürün taklitçiliğiyle mücadele edebiliriz. Üretici ve tüketiciyi korumuş olacağız. Coğrafi işaret alınmadığında yöreye ait olmayan ürünü başkaları satar. Üretici, tüketici ve satıcı da zor duruma düşer.

Garanti Markası

Coğrafi işaretlerden hariç ürün için, garanti markası diye ürünü tescil ettirebilirsiniz. Garanti markası, marka sahibinin kontrolü altında birçok işletme tarafından, o işletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi işaretlerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan işarettir. Garanti markası belirlenmiş standartları sağlayan tüm işletmeler tarafından kullanılabilir, dedi.

150. Biga STP Toplantısı Yapıldı

Biga Motosiklet Festivali

150. STP toplantısının misafirlerinden biri de, Balıkesir Motosiklet Kulübü Başkanı Özgün Candar’dı. Candar, motosiklet festivali hakkında bilgiler verdi.

Balıkesir Motosiklet Kulübü Özgün Candar’ın konuşması şöyle;

Motosiklet camiası çok farklıdır. Motosiklet camiasından bahsedecek olursak, motosiklet kulübüne çok yüksek oranda ekonomik durumu orta ve yüksek seviyedeki kişilerden oluşur. Bu kişilerin eğitim seviyesi yüksek ve bilinçlidir. Motosiklet kullanıcıları gezmeyi ve eğlenmeyi bilen kişilerdir. Bir birine çok bağlı kalırlar ve iletişimi koparmazlar. Doğayı ve kampı öncelikle tercih ederler. Sosyal projelerde öncü camialardır. Sosyal medyayı aktif kullanırlar.

Yapılan bir araştırmaya göre, motosiklet festivaline katılanların %85’i etkinlikteki deneyimlerini çevreleri ile paylaştıklarını söylemiştir. Bu durumda motosiklet festivalinin şehre katkısı vardır, diyebiliriz.

Motosiklet Festivalinin Olmazsa Olmazları

Yeterli sayıda ve temizliği sürekli kontrol eden wc, ihtiyaç durumunda sahra duşu, mümkünse kamp alanı ve konserler halka kapalı (güvenlik nedeni ile), festival anı hediyesi (sticker, katılım belgesi vs.), herkesin bildiği ve katılabileceği şarkılar söyleyen müzik grubu veya sanatçı olabilir. Biga motosiklet festivali bakımından uygun bir ilçedir.

Motosiklet Festivalinin Şehre Katkısı

Şehir için reklamasyon etkisi en yüksek etkinliklerden biridir. Motosiklet ve kullanıcısı dikkat çekicidir. Binlerce motorun bir araya gelmesi haber ajansları ve ulusal kanallar için haber niteliği çok yüksektir. Motosiklet kullanıcısı keşfetmeyi sever. Şehirde bulunduğu süre içerisinde şehrin esnafına ve ticari yaşama büyük katkı sağlar, dedi.

Biga İndirimli Alışveriş Günleri

Biga İndirimli Alışveriş Günlerini değerlendiren Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan yaptığı konuşmada;

19, 20, 21 ve 22 Aralık 2019 tarihinde Biga İndirimli Alışveriş Günlerini gerçekleştirdik. İlçemizdeki değerleri korumak için çalışıyoruz. Yaptığımız etkinliklerle kültürlerimizi, geleneklerimizi, göreneklerimizi anlatarak geniş kitlelere duyurmaya çalışıyoruz. İndirimli Alışveriş Günleri hariç, panayır özlemimizi gidermek için, Alışveriş ve Kültür Festivalini gerçekleştirmiştik. Motosiklet Festivali yapılırsa, Biga’ya katkı sağlayacağını inanıyorum. İndirimli Alışveriş Günlerini gerçekleştirmeden önce toplantılar yaptık. İstenmeyenleri kaldırarak, eksik olanları da ilave ederek vatandaşımızı ve esnafımızı mutlu ettik, dedi.



Ekonomi 23.01.2020 17:07:00 0
  • Cuma 20.2 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.3 ° / 11 ° Güneşli
  • Pazar 17.2 ° / 7.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00