2022 Yılı İçin Yeni Asgari Ücret 5 Bin 500 TL Olarak Belirlendi

2022 Yılı İçin Yeni Asgari Ücret 5 Bin 500 TL Olarak Belirlendi

Asgari ücrete %30 zam yapıldı. Buna göre Temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücret 5.500 TL olarak açıklandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2022 yılı için yeni asgari ücret rakamının belirlenmesi amacıyla yürüttükleri çalışmaların ardından Temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret tutarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında yüzde 30 oranında yapılan zam ile 5 bin 500 TL olarak açıklandı.

Çalışanları sadece enflasyona ezdirmemekle kalmayıp hayat pahalılığı karşısında daha güçlü bir şekilde desteklemeyi amaçladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşında hem asgari ücrette hem memur maaşlarında hem emekli maaşlarında çok ciddi artışlar yaptıklarını ifade etti. Erdoğan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çabalarıyla emekçilerin ücretlerinde yüzde 50 gibi tarihi bir artışı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücreti yükseltirken yapılan artışın getirdiği yükün tamamını da işverenin üstüne yıkmadıklarının altını çizerek, devlet olarak çok ciddi bir fedakarlıkta bulunarak asgari ücret yanında tüm maaşların asgari ücret kadarki kısmından alınan vergilerden sarfınazar ettiklerini kaydetti.

“Kamu Çalışanlarımızın ve Emeklilerimizin Maaşlarına Yüzde 40 Üzerinde Bir Enflasyon Farkı Artışı Yapılacak”

“Geçtiğimiz aralık-ocak aylarının enflasyonda yol açtığı kamburun bu artışların bir süre sonra yetersiz kalmasına sebep olduğunu da tespit ettik” diyen Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“Bunun üzerine arkadaşlarımızdan hemen gereken hazırlıkları yapmaya başlamalarını istedik. Kamu çalışanlarımızın ve tüm emeklilerimizin maaşlarına yüzde 40'ın üzerinde bir enflasyon farkı, artışı zaten yapılacak. Asgari ücretlilerimizin de kayıplarını telafi etmek gerektiğini gördük. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız talimatımızla hemen Asgari Ücret Komisyonunu toplantıya çağırdı. Bakanlığımızın tüm taraflarla görüş ve anlayış birliği içinde yürüttüğü çalışma sonunda yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Şimdi sizlere yeni asgari ücreti açıklamak istiyorum. Asgari ücrete temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında bir ara artış yapıyoruz. Buna göre yeni asgari ücret net 5 bin 500 lira olacaktır. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecektir."

“Asıl Asgari Ücret Tespitini Yılbaşında Yeniden Gerçekleştireceğiz”

Erdoğan, yeni asgari ücretin tüm çalışanlara ve geliri buna endeksli tüm kesimlere hayırlı olmasını dileyerek, "Biraz önce de vurguladığım gibi bu bir ara artış. Asıl asgari ücret tespitini inşallah yılbaşında yeniden gerçekleştireceğiz. Diğer yandan, yılbaşında devreye aldığımız asgari ücret kadarki gelirin vergi dışı kalması uygulaması sebebiyle kamu çalışanlarına ve emeklilere bu artış ortalama 300 lira olarak yansıyacaktır. Bu artışın da faydalanacak herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah Türkiye büyüdükçe, geliştikçe, hedeflerine doğru ilerledikçe, kazandıkça elindeki imkanları milletin her bir ferdiyle paylaşmayı sürdürecektir" bilgisini paylaştı. 

“Bütün Kamu Çalışanları Ortalama 300- 350 TL Gelir Elde Edecek”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise çalışanları koruyacak ilave bir ücrete gerek olduğu düşüncesiyle Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarını yaptığını vurgulayarak, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu zamana kadar yıllık olarak toplantılarını gerçekleştiriyordu ama bugün yaşadığımız küresel krizin Türkiye’ye yansımaları, ekonomideki dalgalanmalar, enflasyonun etkisi bütün bu sorunları Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik ve çalışanlarımızı koruyacak ilave bir müdahaleye ihtiyaç olduğu konusunda görüş aldık. Bunun üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu yeniden toplantıya davet ettim ve komisyon çalışmalara başladı. Türk Devleti sosyal bir devlettir ve biz çalışanlarımızı, emekçilerimizi, enflasyona karşı koruyacağız. Bu görev bize verildi. Bugüne kadar olduğu gibi asgari ücretle çalışan işçilerimizi, emekçilerimizi koruyacak bir neticeye ulaştırıp Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Asgari ücrete kadarki bütün ücretlerin vergi dışı bırakılması açıklanacak olan yeni asgari ücret rakamına da yansıyacaktır. Bütün kamu çalışanları da buradan ortalama 300- 350 TL bir gelir elde edeceklerdir. Sadece işçilerimizle sınırlı kalmayan bu artışın Sayın Cumhurbaşkanımızın sosyal devlet ilkesi gereğince çalışanlarımızı koruma yaklaşımının yansıması olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizmek isterim” açıklamasını yaptı.

TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da yeni asgari ücretin işçilere, işverenlere ve tüm millete hayırlı olmasını diledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tüm dünyayı etkileyen ekonomik gelişmelerin sonucu olarak Türkiye’de yaşanan hayat pahalılığının olumsuz etkilerini hafifletmek, işçilerin gelir kayıplarını telafi edecek bir iyileştirme yapmak üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplayarak çalışmalarını tamamladı.

Asgari ücret, işçi, işveren kesimleri ile kamu kurumu temsilcilerinden oluşan üçlü yapı içindeki Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu; işçileri, işverenleri ve kamuyu temsilen 5’er üye olmak üzere toplam 15 üyeden oluşuyor. Komisyon, en az on üyenin katılımı ile toplanarak oylarının çoğunluğu ile karar veriyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları genellikle her yıl Aralık ayında yapılırken, bu yıl ikinci altı ayda uygulanacak asgari ücreti görüşmek üzere 29 Haziran 2022 Çarşamba günü toplanarak çalışmalarına başladı. Komisyon, ikinci toplantısını 30 Haziran 2022 Perşembe günü gerçekleştirdi, yapılan çalışmalar neticesinde uzlaşı sağlandı. Üreterek büyümeye devam eden güçlü Türkiye’nin emektarı işçileri enflasyonun negatif etkisinden korumak için özverili bir çalışma gerçekleştirildi.

2022 Yılında Çalışanlar Önemli Kazanımlar Sağladı

Komisyon geçen sene Aralık ayında 2022 yılı için uygulanacak asgari ücreti, işçi ve işveren temsilcilerinin oybirliğiyle net 4 bin 253,4 TL, brüt 5 bin 004 TL olarak belirlemişti. 2021 yılsonu enflasyonu yüzde 36 iken net asgari ücrette enflasyon oranının oldukça aşan yüzde 50'nin üzerinde önemli bir artış yapılmıştı. Emeği, istihdamı, üretimi birlikte korumaya ve artırmaya yönelik önemli bir sosyal politika aracı olan asgari ücret, 2002 yılından 2022 yılı başına kadar nominal olarak 23 katın üzerinde artırıldı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılı asgari ücretinin belirlenmesine yönelik çalışmaları sırasında, işçi ve işveren temsilcilerinin ortak mutabakatıyla, tüm ücretlilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinin gelir ve damga vergisi dışında bırakılmasını da önerdi. Yapılan yasal düzenleme ile tarihi bir adım atılarak asgari ücretteki vergiler tamamen kaldırıldı. Sadece işçiler değil tüm çalışanlar kapsama alınarak ücretlerin asgari ücrete kadar olan kısmı vergi dışı bırakıldı. İşçilerin net ücretlerinde çok önemli bir artış sağlanırken, istihdam, üretim ve yatırım da desteklendi.

Temmuz Ayından İtibaren Geçerli Olacak Asgari Ücret

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yapılan 2 toplantının ardından bir kez daha oybirliği ile karar aldı. 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 6 bin 471  TL, net 5 bin 500,35 TL olarak belirlendi. Böylece, 2022 Ocak dönemine göre net asgari ücrette yaklaşık yüzde 30 oranında artış yapıldı. 2021 yılına göre ise net asgari ücretin kümülatif artış oranı yaklaşık yüzde 95 oldu. Asgari ücrette yapılan bu artış, tüm çalışanlar bakımından da vergi istisnası tutarının artışı kadar ek gelir avantajı sağlıyor.



Ekonomi 1.07.2022 21:46:00 0
  • Perşembe 21.2 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 19.9 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 22 ° / 11.3 ° Güneşli
  • BIST 100

    8844,9%0,43
  • DOLAR

    32,25% 0,25
  • EURO

    35,11% 0,74
  • GRAM ALTIN

    2276,66% 1,05
  • Ç. ALTIN

    3858,52% 0,61