9 OCAK 1916 ÇANAKKALE ZAFERİ VE İTİLAF DEVLETLERİ’NİN GELİBOLU YARIMADASINI TAHLİYELERİNİN 108. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

9 OCAK 1916 ÇANAKKALE ZAFERİ VE İTİLAF DEVLETLERİ’NİN GELİBOLU YARIMADASINI TAHLİYELERİNİN 108. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

İtilaf Devletlerinin Gelibolu Yarımadasından tahliyekerinin108. Yıldönümü dolayısıyla 9 Ocak 2024 tarihinde Başkanlığımız koordinasyonunda Seddülbahir Kalesi’nde resmi tören düzenlendi.

Tören; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Vali Yardımcısı Abdülkadir Duran, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı Jan. Kıd. Albay Sadi Akman, Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, Gelibolu Belediye Başkan Vekili, Selçuk Bartan, İl protokolü, gazilerimiz, şehit yakınlarımız ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program protokol konuşmaları, bütün şehitlerimiz için Kur-an Tilaveti ve duanın ardından İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehteran Takımı gösterisi ile sona erdi.

Programda konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “ Yaklaşık 8 buçuk ay süren bir savaşın sonucunda Türk askerinin çok açık, net bir zaferiyle sonuçlanmıştır. Bugün 9 Ocak günü haksızca bu topraklara saldıranların bağımsızlığımıza, vatanımıza saldıranların Çanakkale’yi geçemeyeceklerini anladıkları ve bu topraklardan çekilip gittikleri, kaçtıkları, firar ettikleri ve teknik bir ifadeyle Gelibolu Yarımadası’nı tahliye ettikleri gündür ve bugün Mehmetçiğin bu topraklarda çok haklı bir direniş sonucunda dünyaya meydan okuduğu ve bu toprakların Türk milletine ait olduğunu ilan ettiği ve bu uğurda büyük bedeller ödediği ama bu topraklardan düşmanı bir adamı öteye geçirmediği gündür. Bu toprakları bize vatan yapanları, bu toprakları Türk milletinde kalması için mücadele edenleri ve tabii ki en başta Anafartalar’ın kahraman komutanı ve muzaffer komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü, onun kahraman silah arkadaşlarını, Seyit Onbaşı’yı, Yüzbaşı Yusuf Kenan’ı, Esat Paşa’yı, Cevat Paşa’yı, o büyük komutanları, o büyük kahramanları bir kez daha saygıyla, minnetle, şükranla hatırlıyoruz, yad ediyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, “ Tarihi bir yıl dönümünü anmak ve tarihin kırılma noktasını yeniden hatırlamak amacıyla bir aradayız. Bu vesileyle Çanakkale’yi, vatanımızın girilmez kalesine dönüştüren şehitlerimize, gazilerimize ve adları, şanları hiç anılmayan 45 bin kilometreye yayılmış gönül coğrafyamızdan gelerek, bu aziz topraklarda şehit düşen kahramanlarımızı rahmetle anıyor ve aziz hatıralarının önünde saygıyla selamlıyorum. 9 Ocak 1916 tarihi, Çanakkale Deniz Zaferi’mizin kara harekâtında da başarısız olan düşmanlarımızın artık sadece donanmalarıyla değil, askeri tüm işgal materyalleriyle topraklarımızı terk etmek zorunda kaldığı gündür. Milletimizin bu sene 100’üncü yaşını kutladığımız Cumhuriyetimizi kurması sürecinde milli benliğinizi önemli bir mihenk taşı olan Çanakkale Zaferi’miz hepimize kutlu olsun” dedi.

9 Ocak 1916 İtilaf Devletlerinin Gelibolu Yarımadası’ndan ayrılışının 108. Yılına özel, günün anlam ve önemine yakışır bir özenle Başkanlığımız ve TRT işbirliği ile hazırlanan “Bir Driliş Destanı Çanakkale” adlı Türk Halk Müziği Konserimiz bu akşam saat 19.45’te ÇOMÜ İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde başlayacaktır.

 

 

9 OCAK TARİHİNİN ÖNEMİ

Dünya Savaşı’nda Almanya ve Avusturya-Macaristan ittifakının yanında yer alan Osmanlı Devleti’ne karşı, İtilaf Devletleri Çanakkale Harekâtı ile İstanbul’u ele geçirip Boğazlara hâkim olarak Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak ve müttefikleri Rusya’ya yardım göndermek amacındaydı. 19 Şubat’ta başlayan donanma yoluyla boğazın zorlanması hayali 18 Mart’ta, 3 zırhlıları gibi boğazın sularında batmıştı. Boğazın donanma yoluyla geçilemeyeceği anlaşılınca 25 Nisan’da 9 ay sürecek “Kara Harekâtı” dönemi başladı. 9 Ay sonunda başarılı olamayan Müttefik ordu Gelibolu’dan çekilme kararı alarak 9 Ocak 1916’da Seddülbahir’i tahliye etti ve böylece Çanakkale Cephesi kapanmış oldu.



Gündem 9.01.2024 19:33:38 0
  • Cuma 18 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.8 ° / 3.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 7.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55