Bayramiç Beyazı Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tesciline Kavuştu

Bayramiç Beyazı Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tesciline Kavuştu

Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 16 Aralık’ta yayımlanan ilana 3 aylık sürede itiraz olmadı ve bugün Bayramiç Beyazı Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 7. ürünü oldu.

Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 16 Aralık’ta yayımlanan ilana 3 aylık sürede itiraz olmadı ve bugün Bayramiç Beyazı Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 7. ürünü oldu.  AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bu tescil ile Bayramiç Beyazı her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alındı.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen “malumlarınız olduğu üzere küreselleşen dünyada yerel ve özel ürünler her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Bu noktada özellikle coğrafi işaretlerin ulusal ve küresel piyasalarda ekonomîye kazandırdığı artı değer yadsınamaz bir gerçek. Ülkeler, bu gerçekten yola çıkarak; coğrafi işaretleri ellerinde önemli bir çıkar aracı olarak nitelendirerek en iyi şekilde koruyorlar. Coğrafi işaretler pazarının dünyada 200 milyar $’dan da fazla olduğu tahmin ediliyor. Avrupa Birliği'nin coğrafi işaret ürün pazarı ise 55 milyar €’nun üzerinde.

Fotoğraf: Bayramiç Beyazı Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tesciline Kavuştu
Fotoğraf: Bayramiç Beyazı Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tesciline Kavuştu

Aralık 2020 itibariyle ülkemizde 625 coğrafi işaretimiz koruma altında, Avrupa Birliği’nde ise 5 coğrafi işaretimiz tescilli; Antep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi ve Milas Zeytinyağı AB’de süreci tamamlanan ve devam eden 23 coğrafi işaretimiz bulunuyor.

Bugün de Taşköprü sarımsağı ve Bayramiç Beyazımız’ın AB’de Coğrafi işaretinin tescillendiğini heyecanla öğrendik.

Bayramiç Beyazımız Bölgemiz İçin Önemli Bir Değer

Bayramiç Ziraat Odası Başkanımız İsmail Pehlivan ve Prof. Dr. Kenan Kaynaş hocamız başta olmak üzere Bayramiç Ziraat Odamızı ve emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz.

Bu toprakların, kültürümüzün ve geleneklerimizin mirası olan coğrafi işaretlerimize sahip çıkarak, özellikle yurt dışı tescili ile coğrafi işaretlerimizi tüm dünyaya tanıtarak koruma altına alınması ülke olarak hepimizi gururlandırıyor, dedi.’’



Ekonomi 17.04.2021 17:37:00 0
  • Perşembe 20.3 ° / 14.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 20.4 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,48% 0,12
  • EURO

    34,69% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2480,00% -0,24
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 1,16