Biga TSO, 2024’ün son meclis toplantısını yaptı

Biga TSO, 2024’ün son meclis toplantısını yaptı

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, Meclis Başkanı Melih Akyıl başkanlığında toplanarak 2024 yılının son meclis toplantısını gerçekleştirdi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, Meclis Başkanı Melih Akyıl başkanlığında toplanarak 2024 yılının son meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya komite başkanları ve üyeleri, meclis üyeleri, yönetim kurulu üyeleri ve Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantıda 2025 yılı bütçesi, aidatlar ve fiyat tarifeleri kararlaştırıldı. Toplantıda konuşan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, ulusal ve küresel piyasalara da değinerek, iş insanlarının 2025 yılında iyi planlama yapmaları gerektiğini vurguladı.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Melih Akyıl, toplantının başında Balıkesir’de yaşanan patlama ile ilgili baş sağlığı ve geçmiş olsun dilekleriyle toplantının açılışını yaptı.

“BİGA İÇİN SEVİNDİRİCİ BİR RAKAM”
Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı Melih Akyıl; “17’nci meclis toplantımızı yapıyoruz. Meclis toplantılarına katılım ortalamamız yüzde 88. Son derece iyi bir rakam. Bazı toplantılara katılım oranımız yüzde 100. Katılan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bir rakam daha paylaşacağım arkadaşlar. Biliyorsunuz son dönemde konkordotalar ve iflaslar arttı. Hepimiz dikkatli olalım. Biga’da ise 1 Ocak 2024’teki üye sayımız 1848. 27 Aralık 2024 tarihi itibariyle üye sayımız 1929. Biga anlamında çok olumlu bir rakam. Hala yeni üye kayıtlarımız devam ediyor. Biga olarak son derece sevindirici bir durum. Yeni yılla birlikte meclis sunumlarımızda da değişikliklerimiz olacak. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

AÇILAN VE KAPANAN İŞLETME İSTATİSTİKLERİ…
TOBB verilerine de yer veren Melih Akyıl; “Kurulan şirket sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalış var. Kapanan şirket sayısında ise olağanüstü kapanış var. Türkiye genelindeki TOBB’un verileri bunlar. Kooperatiflerde inanılmaz kapanış var. 2024’ün ilk 11 ayında, 2023’ün ilk 11 ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 11,4 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 19,8 kurulan kooperatif sayısı yüzde 15,4 azaldı. 2024’ün ilk 11 ayında, 2023’ün ilk 11 ayına göre kapanan şirket sayısı yüzde 19,7 kapanan kooperatif sayısı yüzde 3,1 artmış olup, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 48,4 azalış oldu. Kurulan şirket sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalış oldu Kasım 2024’te, Kasım 2023’e göre kurulan şirket sayısı yüzde 3 kurulan kooperatif sayısı yüzde19,6 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 10,1 azaldı.  Kasım 2024’de kurulan kooperatiflerin sayısında bir önceki aya göre yüzde 11,4 azalış oldu. Bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 6,6 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 11 ve kurulan kooperatif sayısı yüzde 11,4 oranında azaldı. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısı yüzde 7,8 kapanan kooperatif sayısı yüzde 12,1 artmış olup kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 1,1 azalış gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

“FİNANSMANA ERİŞİM, ENFLASYONLA MÜCADELE…”
Konuşmasının sonunda finansmana erişim ve enflasyon mücadele mesajı veren Melih Akyıl; “Ben hepinize yeni yılda sağlık, huzur ve başarılar diliyorum. Kısaca da enflasyonla mücadelenin kesinlikle devam etmesini diliyoruz. Tüm işletmelerin, sanayi kuruluşlarının finansmana erişiminde de kolaylıklar sağlanmasını diliyorum” dedi.

BÜTÇE GÖRÜŞÜLDÜ
Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ergin Sezen 2025 bütçe çalışmasını meclise sundu. Mali değerlendirmelerde bulunan Ergin Sezen, Merkez Bankası enflasyon tahminleri ile odanın 2023 ve 2024 yıllarına ait gelir gider bütçe gerçekleşme oranlarını paylaştı. Sırasıyla 2025 yılında uygulanacak kayıt ücreti ve yıllık aidat tarifesi, hizmet karşılığı ücret tarifesi, yurt içi ve yurt dışı görevlendirmelerde verilecek harcırahların tespiti, bilirkişi ve eksper raporu ile kapasite raporu için eksper görevlendirilmesi, tahmini gelir bütçesi ve gider bütçesi görüşüldü. Odanın başarılı öğrencilere burs verilmeye devam edilmesine karar verildi. 60 öğrenci burs almaya devam edecek.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2025 yılı gelir gider bütçesi 15 milyon lira olarak onaylandı.

“ODAMIZA GÖZÜMÜZ GİBİ BAKTIK”
Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2025 yılı bütçesini değerlendiren Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan; “Değerli arkadaşlar, 2013 yılında göreve geldiğimizde odamızın bütçesi 700 bin TL iken, kasamızda 350 bin TL paramız vardı. Bugün bütçemizi Yönetim Kurulumuzdan Ergin Sezen çalıştı ve detaylı bir şekilde bizlere sundu. Gelir gider bütçemiz bugün 15 milyon TL iken, kasamızda 6 milyon TL paramız var. Bu para tüm üyelerimizin parası. Odamıza da bütçemize de gözümüz gibi baktık. Hem odamızı büyüttük, hem de bütçemizi büyüttük. Bugün geldiğimiz noktada bütçemizi 21 kat, kasamızdaki paramızı ise 17 kat büyütmenin sevincini yaşıyoruz. Bu hepimizin başarısıdır. Emeği geçen tüm sizleri kutluyorum. 2025 yılı bütçemizin de hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“İYİLEŞME VAR, AMA DİKKATLİ OLUNMALI”
Ulusal ve küresel çapta yaşanan gelişmelere de değinen Şadan Doğan; “Son 1 ayda ülke gündeminde ve dünya gündeminde önemli gelişmeler gerçekleşiyor. Bölgemiz çok hareketli. Yakın coğrafyamızda kartlar yeniden dağıtılıyor. Suriye'de yeni yönetim süreci devam ediyor. 2025 yılı biraz zor bir yıl olabilir. Ekonomik gelişmeler, siyasi sürprizler başta olmak üzere son çeyreğe kadar olumsuz haberlerin de ağırlıkta olabileceği bir yıl bekleniyor. Bu nedenle tüm iş insanlarımızın tedbirlerini almaları ve yatırım planları ile ticari planlamalarını bu şekilde yapmalarını tavsiye ediyorum. Mehmet Şimşek'in yönetimindeki ekonomi kurmaylarının yol haritası yavaş yavaş etkisini göstermeye başladı. Yıl içinde faizin kademeli olarak gerileyeceğini göreceğiz. Bunun ilk adımını da Merkez Bankamız geçtiğimiz Perşembe günü politika faizini 250 baz puan indirip yüzde 47,5 seviyesine çekti. Hem borçlanma maliyetleri açısından hem de tüketicinin satın alma eğilimi açısından olumlu ve güçlü sonuçları görebiliriz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrasında, "Şimdi sıra bankalarda. Bu indirimi öncelikli olarak KOBİ kredi faizlerine yansıtmalarını, üretime ve istihdama destek olmalarını bekliyoruz” dedi. Başkanımızın açıklamasının karşılığını bulması çok önemli. Önemsediğimiz bir açıklama oldu. Tüm her şeye rağmen iş dünyasının dikkatli ve temkinli geçirmesi gereken bir yeni yıla giriyoruz” değerlendirmesine bulundu.

“BİGA’MIZI GERÇEK POTANSİYELİNE ULAŞTIRANA KADAR…”
Biga’ya yapılacak yatırımların takibini yaptıklarını ifade eden Şadan Doğan; “Biga'nın geleceği büyük yatırımların hayata geçmesiyle paralel bir şekilde ilerleyecek. Yatırımların hayata geçişi ne kadar hızlı olursa, sonuçlarını da o kadar hızlı görebileceğiz. Bozlar Yat Üretimi İhtisas Serbest Bölgesi'nde yatırımcılarla görüşmeler devam ediyor. Her an bakanlıkta imzalar atılabilir. Biz Antalya'da Serbest Bölge'yi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ettik. Yat üretiminin yapıldığı serbest bölgenin son 1 yıl için Antalya ekonomisine katkısı 1 milyar 94 milyon dolar civarında. Yaklaşık 8000 işçi çalışıyor. Serbest Bölge'de doluluk oranı yüzde 100'e ulaşmış durumda. Yat üreten firmalar dahi Biga'daki süreç başladığında müşteri göndereceklerini ifade ettiler. Böylesi büyük bir yatırım kapsamında Biga'da başlangıç aşamasında 5000 civarında çalışan hedefleniyor. Ardından kademeli olarak 15-20 bin rakamlarının geçileceği ifade ediliyor. 1 milyon 750 bin metrekarelik alandan bahsediyoruz. Yan sanayisi ve hizmet sektörü ile birlikte Biga'mız çok başka bir seviyeye ulaşacaktır. Karabiga Konteyner Limanı ve Yat Limanı da yatırım aşamasında. Bozlar bölgesine yapılacak yatırımlar ile Karabiga'ya yapılacak yatırım birbirini tamamlayacak. Veterinerlik Fakültesi ve Hayvan Hastanesi bölgemiz tarım ve hayvancılığına büyük katkı sağlayacak. Bu yatırımların ardından demiryolunun da Biga'ya geleceğinden hiç şüphem yok. Çanakkale 1915 Köprüsü nasıl hayalken gerçek olduysa, Biga'ya yapılacak tüm yatırımların da hayata geçeceğini şimdiden görmek lazım. Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak geleceği iyi okumak zorundayız. Kırılgan ve zor piyasa koşullarında çalışmaya devam ediyoruz. Tüm bunların yanı sıra eğitimle ilgili hedeflerimizden asla sapmıyoruz. Yapılan işleri anlatmak benim yapımda yok. O yüzden her zaman yapacağımız işlerden bahsediyorum. Kapalı Spor Salonu artık ihalesi yapılarak inşaatının başlama aşamasında. Esentepe Mahallesi'ne bir ilkokul kazandırmak istiyoruz. İş garantili meslek lisesi projemiz devam ediyor. Şimdi bir de Bölge Okulu çalışmamız var. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte ortak çalışma kültürü içinde Bigalı çocuklarımızın gelecek kaygılarını ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Bölge Okulu'nun açılmasıyla birlikte yat üretimi başta olmak üzere sanayimizin ve iş dünyamızın ihtiyacı olan elemanlar da buralardan yetişecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üniversitemizle işbirliklerimiz devam edecek. Kurumlararası işbirliğini çok önemseyen bir oda olmaya devam edeceğiz. Bigamızı gerçek potansiyeline ulaştırana kadar canla başla mücadele etmek, başta bizler olmak üzere Biga'nın tüm yöneticilerinin asli görevi olmak zorunda” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN DOĞAN, 2025 YILI HEDEFLERİNİ PAYLAŞTI
2025 yılı ile ilgili hedeflerini de açıklayan Şadan Doğan; “Biga iş dünyasının temsilcileri olarak komitelerimizin, meclis üyelerimizin ve yönetimimizin büyük bir sorumlulukla hareket etme mecburiyeti var. Yeni yılla birlikte artık komitelerimizin daha çok gündemli toplantılar yapması gerektiğini düşünüyoruz. Biga'mızda sektörlerin sorunlarını değerlendirip, çözüm noktasında ilgili kurumlara aktarmak ve takibini yapmak önemli bir görevimiz olacak. Büyük yatırımlarımızın takibini Ankara'da güçlü bir şekilde yapmaya devam edeceğiz. Bu yatırımların gerçekleşme sürecinde biz de Biga'mız adına sorumluluk alacağız. Biga'mız daha kazançlı nasıl çıkar, bunun hesabını yapacağız. Aynı zamanda en çok atladığımız ve değerlendirmemiz gereken konulardan biri olan turizm konusunda da çalışmalarımız olacak. Bununla ilgili Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün evsahipliğinde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sedat Çakır katıldı. Biga'mızın adını dünyaya duyuracak, Büyük İskender'in tarih sahnesine çıktığı bölge olan Granikos Savaş Alanı ile ilgili çalışmayı da sıkı bir şekilde takip edeceğiz. Çalışmalarımız olacak bu konuda. Bu yıl bir diğer değişiklik olarak da yıllık planlama yapacağız. Hangi ay ne etkinlik yapabiliriz, hangi ay hangi çalışmaları hayata geçirebiliriz, bunun üzerine çalışıyoruz. Ocak meclisimizde bu konuda bir sunum da yapacağız. 19'uncu Biga Fuarımızı, Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Törenimizi, Ceviz ve Badem Fuarımızı daha ileri düzeye taşıyabilmek için çalışacağız. Belediyemiz öncülüğünde indirimli alışveriş günleri yapılacak. Biz de destek olacağız. Sanal fuar, yurtdışı fuarlarına katılım, üye ilişkileri başta olmak üzere çok sayıda çalışmamızı devam ettireceğiz. Bu süreçte komitelerimize önemli görevler düşüyor. Ne kadar çok üyelerimizi ziyaret edersek, o kadar başarılı işler yapabiliriz. Üyelerimizin sorunlarını ilgililerine iletmek noktasında aksiyon almanın birincil yolu budur. Yüksek İstişare Kurulumuz aramızda. Değerli kurul üyelerimizin bilgilerinden, tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Biga’mızın ikinci yüzyılın parlayan yıldızı olabilmesi için her fırsatı değerlendirmek istiyoruz.

“AKREDİTASYON VE KURUMSALLAŞMA SÜRECİ ÇOK ÖNEMLİ”
Odanın kurumsallaşma ve akreditasyon süreçlerini çok önemsediklerini ve çalışmaların devam ettiğini ifade eden Şadan Doğan; “Odamızın daha kurumsal bir yapıya sahip olması için akreditasyon çalışmasını çok önemsiyoruz. Şubat ayının sonunda bir denetim olacak. Bu denetime kadar sıkı bir şekilde çalışmamız gerekiyor. Bu denetimden itibaren ise düzenli bir şekilde çalışıp, kurumsal olarak iyi bir seviyeye çıkmamız gerekiyor. Kurumsal kimlik çalışmamız devam ediyor. Bu çalışma denetim öncesi tamamlanacak. Dergimiz üç ayda bir yayınlanmaya devam edecek. İletişim konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Üyelerimizle röportajlarımız olacak. Akreditasyon bizden bunları yapmamızı istiyor. Komitelerimizle düzenli bir şekilde kahvaltılı toplantılar yapmak istiyoruz. Meclis toplantılarımızı daha interaktif hale getirmek istiyoruz. Düzenlemeler yapacağız. Bugün bir kura çekimi yaparak toplantılarımızı kesinleştirelim istiyoruz. Konuşmamdan sonra da kura çekimine geçeceğiz” dedi.

BAŞKAN DOĞAN YENİ YILI KUTLADI
2025 yılının zor bir yıl olacağını ifade eden Şadan Doğan; “2024 yılında iş dünyası olarak zor bir yılı geride bırakıyoruz. 2025 yılı ise daha zor olacak görünüyor. Bu şartlarda işlerimizi bu doğrultuda düzenlemek ve bu şartlar altında çalışmalarımızı ve işlerimizi planlamak zorundayız. Ben her şeye rağmen iyi dileklerde bulunarak konuşmamı tamamlamak istiyorum. Biga iş dünyamız ve kıymetli üyelerimiz başta olmak üzere tüm halkımızın 2025 yılının en içten dileklerimle kutluyor; sağlık, refah, huzur ve iş bolluğu diliyorum. Kazançların arttığı, istihdamın yükseldiği güzel bir yıl olsun inşallah” şeklinde konuştu.



Gündem 29.12.2024 17:34:15 0
  • Çarşamba 12.2 ° / 4.9 ° Güneşli
  • Perşembe 13.1 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Cuma 14.6 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9830,56%-0,60
  • DOLAR

    35,15% -0,61
  • EURO

    36,47% -0,29
  • GRAM ALTIN

    2965,75% -0,56
  • Ç. ALTIN

    4816,07% 0,00