Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

Biga Belediyesi 2021 yılı ilk meclis toplantısını Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan Başkanlığında 5 Ocak Salı günü saat 16:00’da Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. 16 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.

Biga Belediyesi 2021 yılı ilk meclis toplantısını Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan Başkanlığında 5 Ocak Salı günü saat 16:00’da Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Korona virüs tedbirleri göz önüne alınarak Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen meclis toplantısında, 16 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Düzenlenen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları, muhtarlar ve basın mensupları katıldı. Meclis toplantısı Biga Belediyesi Facebook hesabından canlı yayınlandı.

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, ‘’yeni yılın ilk Meclis toplantısında alınan kararların ilçemize hayırlı olmasını dilerim. 2021 yılının tüm insanlığa sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum. Toplantımızda aldığımız kararlarımız ve alacağımız kararlarımız Biga’mız ve Bigalı vatandaşlarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum dedi.’’

Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı
Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

‘’Denetim Komisyonu Üyeleri Belirlendi’’

Gündemin birinci maddesinde kapalı zarf usulü denetim komisyonu üyeleri belirlendi. Bu durumda Saadettin Sert, Gökhan Demirkol, Mümin Kahraman, Tamer Ergün ve Erhan Sürer denetim komisyonu üyesi seçildi.

‘’Meclis Toplantısının Günü Belirlendi’’

Gündemin 2. maddesinde Belediyesi Meclisinin çalışmaları, tatil günü ve hangi gün meclis toplantısı yapılacağı belirlendi. Her ayın ilk haftasının Salı günü toplanmasına, tatil yapılmamasına, ses ve görüntü materyalleri kullanılarak kayıt altına alınması oy birliğiyle kabul edildi.

Gündemin 3. maddesinde iki tane belediye başkanlarının çalışma ve ücret belirleme maddesi görüşüldü. Millet İttifakı CHP Grup Sözcüsü ve Belediye Meclis Üyesi Ergün Tulnay Belediye Başkan Yardımcılarının asgari ücret almasını önerdi. Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, bizim 3 belediye başkanı çalıştırma hakkımız var. Biz bunu kullanmıyoruz. 2 Belediye Başkan Yardımcımızla Biga’ya hizmet veriyoruz, dedi.’’

Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı
Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

‘’Belediye Başkan Yardımcıları Asgari Ücret Alsın’’

Millet İttifakı CHP Grup Sözcüsü ve Belediye Meclis Üyesi Ergün Tulnay; ‘’bizler millet ittifakı olarak ilk defa Belediye Başkan Yardımcıları göreve geldiğinde fikirlerimizi belirtmiştik. Biz bu yılda yine aynı fikirdeyiz. Belediye Başkan Yardımcılarının sorumlulukları, belediyeye ekonomik anlamda ciddi maliyet getirdiği, bu sebeple de statüde işleyişinin faydasının olmayacağı kanaatindeyiz. Tulnay, Belediye Başkan Yardımcılarının 2020 yılında brüt ve net olarak ne kadar aldığını merak ediyoruz. Gönül belediyeciliği iktidarında asgari ücretle çalışmalarını öneriyoruz dedi.’’

‘’Mali Durumumuz İyi 2 Belediye Başkan Yardımcımızla Biga’ya Hizmet Ediyoruz’’

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, ‘‘bu sizin düşünceniz, bizim düşüncemiz bu şekilde değil. Mali durumumuz takdir ederseniz devir aldığımız günden bugüne biz hizmetlerimizi sürdürürken ve projelerimizi hayata geçirirken Biga Belediyesi borcunu 21 aylık dönemde yükseltmedik. Bu da mali yapımımızın ne kadar hesaplı ve planlı şekilde kontrol edildiğinin ifadesidir. Belediye Başkan Yardımcıları belediye başkanı maaşının 2/3’ü kadar ücret alıyor. Hizmetleri halkımıza kaliteli ve hızlı bir şekilde ulaştırmak için Belediye Başkan Yardımcılarımız belediye çalışmalarında bizim iyi ve güzel bir şekilde koordineli çalışıyoruz. Bu durumdan memnunuz.

Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı
Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

Kanun bu yetkiyi belediyelere veriyor. Birçok belediye başkanı başkan yardımcılıklarını kullanıyor. Bizim 3 belediye başkan yardımcısı çalıştırma hakkımız var. Biz bunu gerek görmedik. 2 belediye başkan yardımcımızla birlikte Biga’ya hizmet ediyoruz, dedi.’’

‘’Bu Konuşmalar Seçimlere Hazırlık Adı Altında Siyasi Propaganda’’

Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Fatih Alkan, ‘’Ergün arkadaşımız finansal konulara hassas yaklaşıyor. Bu hassasiyeti önceki dönemlerde de göstermesini beklerdik. Böylece kendisinin samimiyetin ve gönülden kendilerine inanırdık. Belediye Başkan Yardımcılarımızın bir mesleği var. Para için çalışıyor olsalar, günlük hayatta yaptıkları meslekte çok daha fazla para kazanabilirlerdi. Arkadaşlarımız Belediye Başkan Yardımcılığı görevini üstlenip, elini de taşının altına koydukları için teşekkür ediyorum. Biga Belediyesi Kent Hizmetleri şirketi, Cahit Bakan arkadaşımızın müdüre gelmesiyle birlikte zarar eden şirketten, kar eden bir şirket haline geldi. 5 yıllık sürecin sonunda şirketin nereden nereye geleceğini göreceğiz, dedi.’’

Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı
Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

Gündemin 4. maddesinde 2020 yılında çalıştırılan, 2021 yılı içinde görevlerine devam etmeleri uygun görülen tam zamanlı sözleşmeli personel çalıştırılması görüşüldü. Makine mühendisi, hemşire, inşaat mühendisi, mimar, eğitmen, sağlık teknisyeni, tekniker ve eğitmen 2021 yılı içinde sözleşmeli personel statüsünde istihdamıyla ilgili sözleşmelerinin akdi işlemlerine esas olmak üzere ödenecek aylık ücretleri belirlenerek oy birliğiyle kabul edildi.

Gündemin 5. maddesinde 2021 yılında çalıştırılmak üzere avukat, mühendis ve teknikerin sözleşmeli tam zamanlı çalıştırılması görüşüldü.

Pandemi Döneminde Beden 2 Tane Mühendis Ve Teknikere İhtiyaç Duyuldu? Hukuksuzluklar Ve Haksızlıklar Arttı Mı? Neden Tam Zamanlı Avukata İhtiyaç Duydunuz?

Millet İttifakı CHP Grup Sözcüsü ve Belediye Meclis Üyesi Ergün Tulnay; mühendis ve teknikere hangi sebeple ihtiyaç duyulduğunu sormak istiyoruz. Pandemi döneminde inşaatların hızlı yapıldığı bir dönem değil. İmarda çalıştırılmak üzere mi? Daha önceki Belediye Başkanlarının zamanında da avukat çalışmıştı. Ancak kısmi zamanlı çalışıyordu. Tam zamanlı çalışacak avukata neden ihtiyaç duyuldu? Hukuki olarak değişen ve gelişen ne var? 2 yıllık dönemde hukuksuzluklar ve haksızlıklar arttı mı da tam zamanlı avukata ihtiyaç duydunuz?

Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı
Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

‘’Halkımıza Söz Verdiğimiz Gibi Kimsenin Hakkını Yemeden Şeffaf Ve Hesap Verebilir Şekilde Belediye Hizmetlerini Sunmayı Hedefliyoruz’’

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, ‘’ 2 inşaat mühendisimizin bir tanesi Fen İşleri biriminde görev yapacak. İmar bölümünde de yapı kontrol birimini oluşturduk. Harita birimimizi de ayırıyoruz. Siz ne kadar inşaatlar durdu deseniz de, bizim İmar Müdürlüğümüz hafta sonları ve akşamları mesai yaptılar. Belediyeye müracaat eden dosyaları yılbaşından önce hazır edip, talep eden kişilere dosyaları hazırladılar. 2021 yılında şehrimizde 4 bine yakın konut yapılacak. Biga’nın gelişmesi, nüfusunun artması ve vatandaşlarımıza kaliteli hizmet sunmamız için teknik anlamda eksik gördüğümüz personelleri tamamlıyoruz.

Avukat konusuna değinirsek, 7 yıldan beri Selahattin Mutlu kardeşimiz Biga Belediyesinin avukatlığını yapıyordu. Kendisi dilekçe ile yeni yılda çalışmak istemediğini ve sözleşmenin yenilenmemesini söyledi. Daha önce Hukuk İşleri Müdürlüğü ile ilgili karar almıştık. 2021 yılında müdürlük sayısı artıyor. Hukuk İşleri Müdürlüğü devreye girecek. Belediyemizde bulunan her müdürlüğün konusu ve çalışma faaliyeti farklı. Halkımıza söz verdiğimiz gibi kimsenin hakkını yemeden şeffaf ve hesap verebilir şekilde belediye hizmetlerini sunmayı hedefliyoruz. Biz hata eksik, kusur yapmıyoruz. Önceki dönem yapılan hukuksuzlukların takipçisiyiz. Müdürlüklerimiz ve vatandaşlarımız da avukattan yardım alabilecek.

Millet İttifakı CHP Grup Sözcüsü Ergün Tulnay, ‘’ tazminatlarını ödemeden çıkarılan işçiler hakkında haksızlık yapılmadı mı? Mahkeme kararını uygulayacak mısınız? Diye sordu.

Burası Muz Cumhuriyeti Değil, Hukuk Devleti

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, ‘’bunları bize sorabiliyorsunuz da döneminizde sözleşmeli personel olarak bilgi evinde ve Halim Bey Konağında görev yapan ve ücret alan kişileri de hiç görmemişsiniz. Arabanın arkasında temizlikte çalışan personel asgari ücret alırken, onun iki katı maaşı bilgi evinde ve Halim Bey Konağında çalışan kişiye vermişsiniz. Bu hem kul hakkı hem de adaletsizliktir. Tazminat ödemeden kimseyi çıkartmadık. Görev değişikliği yaptık. Kurallara uymayan kişileri çıkarttık. Hukuki süreç devam ediyor. Mahkemenin vereceği karara boynumuz kıldan incedir. Mahkeme kararı nasıl sonuçlanırsa, onu uygularız.

Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı
Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

‘’Plan Tadilatları’’

Gündemin 6, 7, 8, 9 ve 10. maddelerinde plan tadilatlarına ait maddeler görüşüldü. Görüşülen maddeler oy birliğiyle kabul edildi.

‘’Yeniceköy Mahallesine Hayırlı Uğurlu Olsun’’

Gündemin 10. maddesi Yeniceköy Mahallesiyle ilgiliydi. Yeniceköy Mahallesi’nde 1/1000 ölçekli uygulama imar planında 20 metrelik yola isabet eden yapı ve parsellerde yapılan plan tadilatı meclis üyelerince oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Erdoğan, toplantıda bulunan Yeniceköy Muhtarı Recayi Esen’e hitap ederek, “Recayi muhtarım hayırlı uğurlu olsun. Yüzde 30, yüzde 40 farklılıkları kalmadı ve herkesin yüzde 35 oldu. Yeniceköy mahallemize hayırlı olsun” dedi. Muhtar Esen de Başkan Erdoğan’a teşekkür etti.

‘’Biga Adliyesine Ek Bina Yapılması Planlanıyor’’

Gündemin 11. maddesinde İdriskoru Köyünde 2297 ve 2298 nolu parsellerin Şirintepe Mahallesi sınırlarına dâhil edilmesi görüşüldü.

Biga Belediyesi Adliyesine ek bina yapılması planlandığından, İmar Planı çalışmalarının yapılabilmesi için İdriskoru Köyü 2297 ve 2298 nolu parsellerin Şirintepe Mahallesi sınırlarına dâhil edilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

‘’Biga Belediyesinden Esnaflara Müjde’’

Gündemin 12. maddesinde Biga Belediyesi kiracısı olan işletmelerin faaliyetlerine başlayana kadar kira alınmaması, kiracılar ile Pazar işgal ve diğer harçlardan Ocak, Şubat, Mart aylarındaki kiralarda %50 indirim yapılması görüşüldü. Gündem oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Erdoğan, esnaflarımıza ve kiracılarımıza hayırlı olsun dedi.’’

Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı
Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

‘’Çöp Aracı Hibe Edildi’’

Gündemin 13. maddesinde Biga Belediyesine ait 2005 model 17 AAT 385 plakalı BMC model çöp aracı, bedelsiz olarak Çanakkale’nin Yenice ilçesinde bulunan Kalkım Belediyesine hibe edilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Gündemin 14. maddesinde Galericiler Sitesi ve Fen İşleri Şantiyesinin yapımı görüşüldü. Galericiler Sitesi ve Fen İşler Şantiyesinin yapılması, 2021 yılı yatırım ve çalışma programına alınması oy birliğiyle kabul edildi.

Gündemin 15. maddesinde yap işlet devret modeli ile Galericiler Sitesinin yapılması için encümene yetki verilmesi ile Fen İşleri Şantiyesinin yapımı görüşüldü. Gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi.

Millet İttifakı CHP Grup Sözcüsü ve Belediye Meclis Üyesi Ergün Tulnay; yap işlet devret modelinde Galericiler Sitesini belediye mi yapacak? Müteahhit firma olacak mı? 6 yıllık peşin kira ödeme şartı olacak mı? Kaç tane dükkân olacak? Binalar yapıldıktan sonra kiracı olarak devam mı edecek? Bu durumda proje olarak hangi yöntemi kullanacaksınız? Galericilerin bina altlarından çıkarılıp belgelerinin ve yapılan düzenlemenin iptal edilmesi ya da erteleneceğinin iddiası var. Konu hakkında bilgi almak istiyoruz.

‘’Galerici Esnafına Müjde’’

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, ‘’oda başkanları ve galerici esnafıyla toplantı yaptık. Taslak projeyi paylaştık. Onlarında ilavelerini ekledik ve proje tamamlandı. 70 tane galericiye ait dükkân olacak. Dükkânlar galericilere 6 yıllık kira karşılığı verilecek. Temmuz ayına kadar bir süremiz var. Kent Hizmetleri AŞ şirketi adı altında yap işlet devret modeli ile Galericiler Sitesini yapacağız. Zamanı iyi kullanmak, süreci çabuk geçmek, kontrolü elimizde tutmak ve ekonomik şekilde yapmak için bu yöntemi düşündük.

Fen işleri, su işleri, park bahçe, temizlik işleri ayrı yerdedir. Galericiler Sitesiyle eş zamanlı çalışarak Fen İşleri Şantiyesini de yapacağız. Projeleri için zamanı iyi kullanmak ve takibini daha kolay yapacağımız ekonomik şekilde Biga Belediyesine kazandıracağız.

Gündemin 16. maddesinde Biga Kent Hizmetleri Truz. San. Ve Tic. AŞ’nin özel sektör ve kamuya ait borçlarının ödenmesi ve yatırım harcamalarında kullanmak üzere resmi ve özel bankalardan kredi alınması görüşüldü. Gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı
Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

‘’Biga Kent Hizmetleri Truz. San. Ve Tic. AŞ’nin İşleyişinde Mali Hata Olduğunu Düşünüyoruz’’

Millet İttifakı CHP Grup Sözcüsü ve Belediye Meclis Üyesi Ergün Tulnay; belediyelerde kurulan şirketlerin kuruluş amaçlarından biri daha hızlı ve etkin şekilde vatandaşa hizmet götürmektir. 2 yıllık gibi süreçte belirli faaliyet alanlarının bir kısmı müstecirlere kiralanarak daraltıldı. 31 Mart 2019’da belediyenin girişine asılan Kent Hizmetleri Şirketinin pankartta 12 milyon lira borcu yazıyordu. Belediyenin ne kadar borçla devir alındığı, borcun artmadığı, borçlu alındığı için hizmetlerin daha zor ve yavaş yerine getirildiği konuşuldu. Kent Hizmetlerinin çok büyük borcu yok ancak mecliste 10 milyon lira borçlanma talebi isteniyor. Bu süreç sanırım doğru ilerlemiyor. Şirketin gelir getirici yanları azaldı. Daha önce borçlanma yetkisi aldınız. 4 ay sonra yine gelmiştiniz. Bu süreç 4 ay da bitemedi mi de tekrar borçlanma talebiyle geliyorsunuz. Personel çıkarıp, personel alıyorsunuz. Bunların bir mali yükü var. Satılan gayrimenkuller, kiralananlar, gelir getirici işlerin ortadan kaldırılması bu süreçler değerlendirildiğinde, mali bir hata olduğunu düşünüyoruz. Biga Kent Hizmetleri Müdürü Cahit Bakan’ın ne kadar maaş aldığını merak ediyoruz. Kent Hizmetleri, Biga Belediyesi çalışanları ve meclis çalışanlarına teşekkür ediyorum, dedi.’’

‘’Biga Kent Hizmetleri Çay Satmayacak Vatandaşa Proje Ve Hizmet Üretecek’’

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, biz şovmen değiliz. 55 bin kişinin emanetini devir aldığımız zaman kurumun gerçek durumunu halkımızla paylaşmak bizim asli görevimiz. Belediye çalışmalarını takip etmek ve hizmet etmek belediye meclis üyelerinin asli görevidir. 2014 belediye çalışan sayısı 169 kişiydi. 2019’da biz belediye devir alırken 510 kişi olduğunu gördük. 21 aylık görevimiz boyunca Biga Belediyesinin personel sayısı artmadı. Bahaneye sığınmadık. Biz hizmetlere detay, incelik katarak tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müdürlüklerimiz dertli şekilde işlerini yapıyor.

Şehir Parkı açılmış. 2,5 milyon lira zarar ettiğini tespit ettik. Zarar eden yeri neden özelleştirmeyelim. Kent Hizmetleri Şirketi çay satmayacak. Bina, galericiler sitesi, fen işleri şantiyesi ve halkın ihtiyacı olan projeleri biran önce hayata geçirecek.

Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı
Biga Belediyesi 2021 Yılı İlk Meclis Toplantısı Yapıldı

Krediyle alakalı olarak, daha önce yetki verdiğiniz ama belediyenin mali durumundan dolayı biz krediyi kullanamadık. 5 milyon 800 bin lira Halk Bankasından kredi aldık. 10 milyon liralık kredi alınca; sosyal konut, galericiler sitesi, fen işleri şantiyesi, yapılandırma, özel şahıslara ve kamuya ait borçların ödenmesi için harcanacak. Biga’da konut yapımı artacak. Bu durumda su ile ilgili ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. Kredi kullanmak istiyoruz, mali durumdan dolayı kredi kullanamadığımız durumlar oluyor. Biz bu kredinin bir kısmını elimizde tutacağız. Bir proje yaparken kredi kullanmak yerine, bu hazır parayı hemen kullanıp projeyi hayata geçireceğiz.

‘’Rahatsız Olmayın Biga Belediyesi Emin Ellerde’’

Biz çalışmaları takip edemezsek, pazar yerinden toplanan işgaliye paralarını bizde görmeyiz. Sonra hesabını vermeye çalışırız. Biz belediyenin halka olan hizmet koşullarını, işlemlerini, işleyişini kılcal damarına kadar takip ediyoruz. Rahatsız olmayın, Biga Belediyesi emin ellerdedir.



Belediye 6.01.2021 17:41:00 0
  • Cuma 19.9 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 22 ° / 11.3 ° Güneşli
  • Pazar 21.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36