Biga Havadis Medya Kuşum 4 Yaşında

Biga Havadis Medya Kuşum 4 Yaşında

Yayın hayatına 2017 yılında başlayan Medyakuşum haber sitesi, 2018 yılında adını Biga Havadis olarak değiştirdi. Biga Havadis 13 Ocak 2021 yılı itibariyle 4 yaşına girmiş oldu.

Yayın hayatına 2017 yılında başlayan Medyakuşum haber sitesi, 2018 yılında adını Biga Havadis olarak değiştirdi. Biga Havadis 13 Ocak 2021 yılı itibariyle 4 yaşına girmiş oldu.

Biga Havadis Haber sitesi yayın ilkelerine uyarak Biga, Çanakkale ve diğer ilçeler hakkında yerel haberler yapıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yazılı basından vazgeçen, ancak internet ortamında yayın hayatına devam eden bir haber sitesiyim.

Biga Havadis haber sitesinin diğer haber sitelerinden farkı; profesyonel haber yazılımının kullanılması, doğru ve tarafsız haberler, videolu haberler, daha çok fotoğraf, canlı yayınlar, maç videoları olduğunu söyleyebilirim.

Ak Koyun Kara Koyun Belli Oldu

2020 Temmuz ayı itibariyle e-fatura zorunlu oldu. Medya sektöründe yer alan haber siteleri de bu kategorinin içine girdi. Yerel haber sitesi olarak e-faturaya geçiş yaptım. Biga Havadis haber sitesinde bulunan her türlü reklam, ilan ve mesajların faturası kesilerek kişi ve firmalara teslim edilir.

Biga’da bulunan yerel haber siteleri de e-fatura sürecinden etkilenmiş oldu. Kıskançlık mı desem, yoksa ben daha çok kazanırım hırsı mı desem yerel haber siteleri bir birini fatura kesmiyor diye vergi dairesine şikâyet etmiş. Bu durum tamamen çocukça bir davranıştır. Bir birimizi yakından tanıdığımız bu güzel ilçede, reklam pastasından kim neyi paylaşamıyor? Radyo, gazete, haber sitesi her birinin ziyaretçi ve dinleyici sayısı farklıdır.  Herkes yayın şekline göre istediği ücreti talep edebilir. Talep ettiği ücreti de fatura karşılığı tahsil eder. Benden söylemesi bu işi bir birimizi şikâyet ederek yapamayız.  Bu işin okulunu okuyan ve ekmek para kazanmak için yapan kişiler bu işi yapsın derim.

Habercilik neydi?

Bir iş yerinde çalışırken aylık ücret alıp, haberciliği ek gelir olarak yapmak mı? Bu işin okulunu okuyup, asıl mesleği olan işi yapmak mı?

Bu işin okulunu okumuş ve kişilerin çalışarak ekmek parası kazanmak mı? Yoksa emekli olup, ek gelir elde ederek asıl bu işi yapan kişileri engellemek mi?

Kendi kişisel çıkarlarını kullanarak haber yapmak mı? Ya da sadece bir kişi ve kurumu ön plana çıkarıp, diğerlerini eleştirmek mi? Yoksa doğru ve tarafsız yayın yapmak mı?

Oturduğunuz yerden sosyal medyalardan yazı, fotoğraf alarak, basın bültenlerini kullanarak, kopyala yapıştır yaparak habercilik yapılmaz. Alırsın fotoğraf makineni, kalemini, defterini, ses kayıt cihazını çekersin, dinlersin, yazarsın. Yani bir emek harcamış olursunuz. Böyle olursa reklam da alınır, para da kazanılır.

Habercilik Ne Değildir?

Habercilik yapan kişi sizin özel fotoğrafçınız değildir.

Sizin istediklerini yazan kişi değildir.

Bir tarafı ön plana çıkartıp, diğer tarafı eleştiren kişi değildir.

Para ile ısmarlama haber yapan kişi değildir.

Sadece para ile haber yapan kişi değildir.

Sizin verdiğiniz paralara göre reklam yayınlayan kişi değildir.

Korona Virüs Engelleri

Çin’in Wuhan kentinde başlayan korona virüs, Türkiye’de 2020 yılı Mart ayından itibaren etkili oldu. Birçok sektör pandemiden etkilendi. Bunlardan bir tanesi de medya sektörü oldu. Haber sitesi, televizyon, gazete bunların hiç biri bir şey satıp para kazanmaz. Yayınladıkları mesaj, ilan ve reklamlardan para kazanır. Diğer sektörlerde pandemiden etkilendiği için, medya sektörünün geliri de düştü. Bu durumda medya sektörüne gereken destek verilsin. Bizlere yardımcı olun.

Yazımın başında da söyledim. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, yazılı yayından vazgeçtim. Hadi yazılı yayına geçeyim. Ekip, kâğıt, toner, dağıtım, abone, reklamları bu dönemde nasıl toplayım düzene koyabilirim. Şartlar iyi olduğu takdirde tekrar yazılı yayına geçmeyi düşünebilirim.

Medya Sektörüne Destek Olun

Biz habercileri sadece pandemi döneminde değil, her zaman hatırlayın. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj, ufak bir hediye, reklam, ilan, mesaj verip bizleri geçiştirmeyin. Pandemi döneminden önce Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga’da ki yerel medya çalışanlarıyla her ay buluşuyordu. Pandemi nedeniyle bir araya gelip toplanamadık. Başkanım bir araya gelemezsek de, internet üzerinde toplantı yapıp bizleri dinleyebilirsiniz. 5 dakika bile olsa bizleri ziyaret edebilirsiniz. 21 Ekim 2020 Dünya Gazeteciler Günü nedeniyle, Biga TSO Başkanı Şadan Doğan tüm yerel basın çalışanlarını ziyaret etti. Çeşitli konularda bilgi fikir alışverişi yaptı. Kendisine teşekkür ederim.

Yine biz yerel basın mensuplarını unutmayan ve hediyeler göndererek bizleri mutlu eden Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’a, Biga TSO Başkanı Şadan Doğan’a, ulusal basında şuanda TRT’de çalışan Aytaç Kurnaz’a, Kurumsalx haber yazılımı sahibi Kenan beye, rahmetli gazeteci Adil Korkut’a, Sabır ablama, Biga’da haber sitesi kurarak gazetecilik yapıp ulusal medyada çalıştıktan sonra Biga’ya geldikten sonra Belediyede çalışan Samet Tunçer’e, abisi Fatih Tunçer’e daha önce özel hastanede çalışıp şuanda Biga Belediyesinde çalışan Ömer Yavuz’a ve Biga’da görev yaptığımız tüm gazeteci arkadaşlara desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.



Biga 17.01.2021 13:35:00 0
  • Cuma 19.9 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 22 ° / 11.3 ° Güneşli
  • Pazar 21.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36