Türkiye genelinde 114 oda ve 100 binden fazla kahveci esnafı bulunuyor. Türkiye Kahveciler Federasyonu liderliğinde, tüm Türkiye genelinde eş zamanlı olarak kahveciler esnaf odaları basın açıklaması yaptı.
16 Mart 2020 tarihi itibariyle kahvene, kıraathane, kafe, çay bahçesi, kafeteryalar açılmıştı. Biga Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İlhan Yavuz, kahvene, kıraathane, kafe, çay bahçesi, kafeteryalar oyun oynatılmamasından dolayı esnafımız günlük maliyetlerini karşılayamıyor, dedi.
Biga Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İlhan Yavuz yaptığı açıklamada, ‘’ hepimizce bilindiği üzere ülkemizde ve dünyada yaşanan covid-19 salgını nedeniyle, virüsün halk sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak maksadıyla hükümetimizce alınan tedbirler doğrultusunda 16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine göndermiş olduğu genelgesi ile kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafe, playstation ve oyun salonlarının faaliyetleri geçici olarak durdurulmuştu. normalleşme adımları doğrultusunda 1 Haziran 2020 tarihinde kahvehane, kıraathane, kafe, çay bahçesi iş yerlerimiz oyun oynatılmaması kaydıyla tekrar faaliyetlerine başlamış olup, internet kafe ve playstation salonları ise 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren faaliyete geçti.
İnsan sağlığı konusunda hükümetimizin almış olduğu tüm tedbirleri saygıyla karşıladığımızı da açıkça belirtmek isteriz. Kahvehanelerimiz yaklaşık 500 yıllık bir kültürden gelmektedir. Vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça zaman geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı vb. oyun oynamak için iş yerlerimize gelmektedirler. Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimiz de oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz iş yerlerine gelmemekte, bu nedenle açılan kahvehanelerimiz de esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamamaktadırlar. Öte yandan bu zorlu süreçte iş yerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz, elektrik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup, mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmaktadır.
Anayasamızın 173. Maddesine göre Devlet, Esnaf ve Sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.
Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını idame ettirmekte, yanında çalışanlarının ücretlerini de günlük yevmiye olarak ödemektedir. Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir.
Devletimizden talebimiz;
Covid-19 salgınından şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir.
1.Bu durumdan etkilenen esnafımıza kira yardımı yapılması,
2.Esnafımızın yanından çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesi
3.Birikmiş olan elektrik, su, doğalgaz faturalarının yıl sonuna kadar ertelenmesi
4.Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri ve vergilerin devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarının yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz.
Kahvehanelerimizde hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir. Kahvehanelerde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde devletimizde öngörülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımıza da ayrıca belirtmek isteriz.
Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün iş yerleri normalleşmişken, sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo, vb. oyunlarının halen oynatılmamasını kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz.
Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi, yukarıda bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, ilgili bakanlıklarımızdan talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz, dedi.