Biga Kent Konseyi Biga’nın Turizmine Destek İçin Önemli Adım Attı

Biga Kent Konseyi Biga’nın Turizmine Destek İçin Önemli Adım Attı

Biga Kent Konseyi Genel Kurulu 13 Ocak Perşembe günü saat 15:30’da Biga Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Genel kurulun önemli maddelerinden biri de Büyük İskender ve Granikos Muhabere Alanıydı.

Biga Kent Konseyi Genel Kurulu 13 Ocak Perşembe günü saat 15:30’da Biga Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Genel kurulun önemli maddelerinden biri de Büyük İskender ve Granikos Muhabere Alanıydı.

Biga Kent Konseyi Genel Kurulu, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından konuşmalara geçildi. Genel kurulda en önemli nokta ise, Biga’nın turizmine katkı adına Büyük İskender ve Granikos Muhabere Alanıydı.

Biga Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen genel kurula Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Başkan Yardımcıları Nazım Hikmet Keskiner ve Sıtkı Keçeci, Belediye Meclis Üyeleri, Antalya Bilim Üniversitesi, Uluslararası  İlişkiler Profesörü Prof.Dr. Mesut Uyar, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Kültür Sanat Turizm Komite Başkanı, Biga Kent Konseyi Başkanı Metin Tatlı, Türkiye Kent Konseyleri Kültür Sanat ve Turizm Komitesi Başdanışmanı, Çanakkale Rehberler Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, Biga İlçe Emniyet Müdürü Emre Bolat, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan; ‘’Biga Kent Konseyi’nin Ocak ayı genel kurulu inşallah hayırlara vesile olur. Her zaman dediğimiz bir söz var; ‘’Geçmişini unutan milletler, yok olmaya mahkûmdur.’’ Biz de Biga Kent Konseyi’nin başlatmış olduğu bu çalışmayı çok kıymetli buluyor ve destekliyoruz. Bu konuyla dertlenen Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve hocalarımız olmak üzere dertlenen herkese teşekkür ediyoruz.

Coğrafya olarak çok farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapmış, çok kıymetli coğrafyada yaşamak nasip olmuş. Buna da hâmd ediyoruz. Göreve geldiğimiz günden bugüne Biga’mızın kültürel ve tarihsel güzelliklerine sahip çıkma anlamında başladığımız birkaç çalışmanın sonucuna ulaştık. Bigalı olarak gurur duyuyoruz. Bunlardan bir tanesi Bigalı Mehmet Çavuş’tur. Belgesel çekimi yapıldı. 18 Mart’ta da farklı televizyon kanallarında gösterimini izleyeceğiz. Mehmet Çavuş’un evi ile alakalı kamulaştırma işlemlerini başlattık. Süreç devam ediyor. Ziyaretçilerin gelip gezebileceği bir yer olacak. Granikos Savaş alanı bölgemiz ve ülkemiz için çok kıymetli. Parion, Mehmet Çavuş, Nilüfer Gölü, Abdiağa Çağlayan Trekking Alanı, Balıkkaya Mağarası ve Granikos ile birlikte çok güzel bir turizm rotası oluşacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, dedi.’’

Çanakkale Rehberler odası başkanı Cihan Müşterioğlu, bölgede turizm ve izlenecek yollar hakkında, Antalya Bilim Üniversitesi, Uluslararası  ilişkiler Profesörü,  Prof.Dr. Mesut Uyar, M.Ö.334 yılında Biga'da yapılan savaş hakkında bilgi verdi.

Antalya Bilim Üniversitesi İ.İ.S.B Fakültesi Dekanı Tarih Araştırmacısı Prof. Dr. Mesut Uyar, ‘’ Biga’ya gelenler olmuş belgesel çekmek istemişler. Bizlerde paydaşlarımız ile birlikte başarılı bir çalışma başlatmak istiyoruz.

Granikos ile ilgili İngiltere kökenli turlar düzenlenmiş. Hollanda’da bir muhabere meydanı var. Orada muhabere ile ilgili canlandırma yapılıyor, turlar düzenleniyor. Bölgeye milyonlarca kişi geliyor. Biz de Biga’nın turizmine destek açısından güzel bir çalışma yaparak, bölgeye turistlerin gelmesini sağlayabiliriz.

Yapacağımız çalışma olumlu olursa, 2022 yılının en büyük arkeolojik çalışmasını gerçekleştirmiş olacağız. Granikos ile ilgili jeomorfolojik inceleme alanı yaparak muhabere meydanını belirleyeceğiz. Yüzey arkeoloji çalışmasıyla muhabere kalıntılarını bulacağız. Bu çalışmayı Türkiye başta olmak üzere, dünyaya duyurarak, bölgeyi koruma altına alacağız. Bölgenin ziyaret açılması için gerekli çalışmaları başlatacağız. Muhabere meydanı ile detaylı kazı çalışmaları yapacağız. Çalışma sonunda Büyük İskender’in Sefer Yolu Projesi ortaya çıkmış olacak.

Zirai alanda kamulaştırma çalışması yapılmayacak. Yapacağımız çalışmalarda etrafı betonarme çalışmalarına boğmayacağız. Alaturka ticaret merkezi değil, amaca uygun ziyaret merkezleri yapacağız. Kaliteli ve bilinçli turistler gelecek. Türkiye içinde ve dışında askeri turizm başlamış olacak. Yeni iş ve eğitim imkânları doğacak. Granikos Muhabere alanı dışında tarihi ve doğal yerlerine talep artacak. Biga’nın tarihi alanlarına ilgi çekecek şekilde çalışma olacak. Biga, Türkiye’de ve dünya da marka haline gelecek, dedi.’’

Biga’da ki  Granikos Muharebe Meydanın tam yerinin tespiti ve turizme kazandırılması için, Biga Belediyesi ve Biga Kent Konseyi logolarının da yer alacağı projeye bugün start verilmiş oldu.

Genel Kurul sonrasında Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan konuklara teşekkür Plaketi taktim etti. Toplu hatıra fotoğrafının çekinmesinin ardından program sona erdi.

 



14.01.2022 18:17:00 0
  • Salı 24.2 ° / 14.6 ° false
  • Çarşamba 18.9 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Perşembe 18.4 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,60% 0,27
  • EURO

    34,77% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2410,39% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3997,01% -1,87