Biga Sivil Toplum Platformu (STP) 152. dönem toplantısı Biga Ticaret Borsası Başkanlığında, 19 Ekim Salı günü saat 18:00’de Biga TSO konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılmasıyla birlikte saygı duruşu yapıldı. Ardından 152. STP toplantısına geçildi. 2019-2020 döneminde yapılan STP toplantısı kısaca değerlendirildi.
Biga TSO konferans salonunda düzenlenen STP toplantısına; Biga Kaymakamı Erdinç Dolu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Biga İİBF Dekanı Prof. Dr. Ercan Sarıdoğan, Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Kanten, Biga Meslek Yüksek Okulu Müdürü Öğretim Görevlisi Ertuğrul Bilgücü, dekan yardımcıları, Biga Belediye Başkan yardımcıları Sıtkı Keçeci, Nazım Hikmet Keskiner, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, Biga’da yapımı devam eden ve yapılması planlanan ilk ve orta dereceli okulların durumu hakkında bilgi verdi. Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, ‘’İlçemizde köy ve beldeler merkez dâhil olmak üzere 14.347 öğrencimiz var. Okul ve kurum sayısı olarak 58 resmi, 28 özel kurumumuz var. Merkez ve köy öğrenci sayıları okul öncesi 1.452’dir. Taşımalı eğitimde 178 araç ile toplam 2.069 öğrencimiz taşınıyor.
Depreme dayanıksız olan okullarda güçlendirme ve yıkma işlemleri yapıldı. 15 okulumuz yıkılırken, 5 okulumuzda güçlendirme işlemi yapıldı. Okullar yıkıldıktan sonra sıkıntıları asgari düzeye indirmek için, okullarımızı ikili eğitime geçirdik. 6 okulumuz ikili eğitim yapıyor. Hamdibey Ticaret Meslek Lisesi de ikili eğitim yapıyordu. Biga MYO Ağaköy’e taşındığı için, Ticaret Lisesini oraya aldık ve normal eğitime geçtik.
Bilim ve sanat merkezi genelde il merkezlerinde olur. Bu yıl ilçemizde bilim ve sanat merkezi açıldı. Üstün zekâlı öğrencilere hitap eden bir merkez. Bu okulumuzda şuan yüksekokul binasında hizmet veriyor. İlçemizden 24 öğrenci, Çan’dan 9 öğrenci, Yenice’den de katılan 2 öğrencimiz var. Rehberlik ve araştırma merkezi de sadece il merkezlerinde olur. Biga’da özellikle özel eğitime çok ihtiyaç duyuluyor. Bu yıl ilçemizde de rehberlik ve araştırma merkezi açıldı. Özel eğitime muhtaç öğrencilerim eğitim göreceği okul Çanakkale’de var. İkincisi Biga’da olacak. Sadece engelli bireyler eğitim görecek.
Yıkılan okullarımız için çalışmalar devam ediyor. 2022-2023 eğitim öğretim döneminde bitmiş olacak ve normal eğitim başlayacak, dedi.’’
ÇOMÜ Biga İktisadi İdari Bilimler (BİİBF) Fakültesi başta olmak üzere ilçemizde bulunan diğer fakülte ve meslek yüksekokullunun boş kalan kontenjan durumunun değerlendirilerek çözüm önerileri görüşüldü. Çözüm önerileri hakkında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, ÇOMÜ Biga BİİBF Dekanı Prof. Dr. Ercan Sarıdoğan, Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Kanten bir sunum yaparak katılımcılara bilgi verdi.
‘’Biga İİBF Doluluk Oranı %23,9’’
ÇOMÜ Biga BİİBF Dekanı Prof. Dr. Ercan Sarıdoğan, ‘’Biga İİBF’nin bölgesel fakülte olmasından uluslararası statüye ulaşabilmesi için kendi imkânlarımızla elimizden geleni yaptık. Biga İİBF’nin üretkenlik kalitesinde bir değişiklik yok. Trend analizine baktığımızda öğrenci kaybımız var. Göreve başladığımızdan bu yana, kalite-itibar göstergelerini arttırmak için iki tane uluslararası dergi açtık. Sosyal bilimler konferansı düzenlendi ve 166 bildiri toplandı. 2 tane yeni araştırma merkezi kurduk. 2020-2021 döneminde yapılan faaliyetler arasında Biga Kariyer Akademi Projesi, KOSGEB TEKMER kurulması girişimi ve KOSGEB İŞGEM kurulma girişimi projeleri yer almaktadır.
2016 yılına kadar artan öğrenci sayısı var. 2016 yılından sonra bu ivme gerilemeye başlıyor. Yaklaşık 5 yıldır öğrenci kaybediyoruz. Bunun arkasında yatan dışsal sebepler var. Tüm şehirlerde yaygın bir fakülte açılma rüzgârı var. En kolay açılanlar da, İBBF ve uygulamalı bilimler fakülteleri oluyor. Bu durum üniversitelerin öğrenci kaybetmesine neden oluyor. Toplam öğrenci havuzunda artış olmadıkça ve fakülte sayısı arttıkça, öğrenci sayılarında düşüşe neden oluyor. Sınavla tercih yapacak öğrencilerde düşüş var.
Biga İİBF yıllara göre öğrenci sayılarına bakacak olursak; 2010 yılında 3.602 iken bu sayı, 2016 yılında 5.862’ye ulaştı. 2016 yılından sonra 2017 yılında 5.165’e gerileyen öğrenci sayısında düşüş trendi devam etti. 2021 yılında ise 3,698’e düştü. Biga İİBF için 2021 ÖSYS kılavuzunda ilan edilen kontenjan 752, ÖSYS sonucuyla yerleşen 189, ilk kayıtlarda 174, ek kontenjanla 6, toplam kayıt yapılan öğrenci sayısı ise 180 oldu. Doluluk oranımız %23,9’dur.
BİİBF’nin öğrenci kaynağı büyük şehirlerdir. Öğrenci tercih yaparken, Çanakkale mi? Biga mı? diye düşünüyor. Mekânsal ve coğrafi sebepler nedeniyle Biga ikinci planda kalıyor. Rektörlüğümüz burada tamamlayıcı unsur gereği merkezdeki fakülteyi tamamen İngilizceye çevirerek, en azından aynı bölümlere rekabet eden bir durum olmayacak. İİBF’ler toplumda yaygın misyonlu öğrencilerde şöyle bir kayıp var. Öğrenciler artık pratik iş bulabileceği bölümleri tercih ediyorlar. Biga İİBF’nin bölgesel rekabette de öne çıkarmak için fakültenin tematik olarak iktisat fakültesi gibi ayırarak, içerikleri zenginleştirerek, yeni bölümler eklenebilir. Bölgenin dinamikleri ile uyumlu bölümlerin oluşturulması illa dışarıdan öğrenci çekebiliriz ama bölgemizdeki öğrenciyi kaybetmekte bir refah kaybıdır.
Biga Belediye Başkan Yardımcısı Sıtkı Keçeci, Biga’nın tarım ve hayvancılıkta önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, ‘’coğrafi şartlar değerlendirilmeden önce Ziraat Fakültesinin Çanakkale merkezde olması ve bölgeye ne kadar fayda kattığını düşünüp tartışmamız gerekir. Biga’da hayvancılığın yanında tarım da yoğun olarak yapılmaktadır. Biga’da ki fakültede de tarım ve hayvancılıkla ilgili Ziraat ve Veterinerlik bölümlerine yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum, dedi.’’
‘’Uygulamalı Bilimlerde 2 Farklı Bölüm Açmayı Planlıyoruz’’
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Kanten, ‘’birçok yere İİBF açılıyor. Özel sektördeki işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamadan uzak programların çok klasik isimlerle yıllardır eğitim-öğretim sürecine devam ederek özel sektörde taşra üniversitelerinin yerleştirme açısından oranların düşmesine rağmen çözüm bulamadık. Sorumluluk YÖK’ündür. YÖK burada sadece denetleme yapma fonksiyonu işletmiştir. Genel anlamda yönetim problemidir.
İİBF mezunları iş dünyasının gereksinimlerini karşılamaktan uzak, fonksiyonel iş bölünmesinden genel ana disiplin olarak diploma veren bu program, nitelik açısından yetersiz aynı zamanda mezun sayısında ise nicelik olarak çok fazladır. İş gücü piyasasında çeşitlilik mevcuttur. Gençler işsiz kalmaktadır. İİBF’ler için yakın zamanda bir düzenleme olabilir.
Uygulamalı bilimler fakültesinde doluluk oranı %100’e yakın. Uygulamalı bilimler fakültesi açısından daha çok fonksiyon ve uygulama esaslı ilkeler doğrultusunda belli spesifik alanlara yönelik elaman yetiştiren fakülteler açısından bir problem yok. İki program daha açmayı düşünüyoruz. Bunlardan biri Gastronomi mutfak sanatları bölümü ile yazılım geliştirme bölümüdür, dedi.’’
‘’Türkiye İİBF’lerde Genel Bir Sorun Var’’
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, ‘’Biga İİBF’deki doluluk oranlarının düştüğünün görüyoruz. Türkiye genelinde ciddi bir sorun var. Büyük şehirlerde İİBF’lerin bölümlerine talep var. Öğrenciler üniversite tercih ederken bölgeye de bakıyor. Doğuda az batıda daha çok tercih ediliyor.
‘’MYO’lar da Farklı Sorunlarla Karşı Karşıya Kalabilir’’
MYO’ların doluluk oranları daha çok yüksek. Amaç burada istenilen nitelikte piyasaya elaman yetiştirmektir. Bozcaada’ya MYO açılmak istendi. Bozcaada’nın yazın nüfusu fazla, kışın ise azdır. Kaymakam, belediye başkanı ve kurumlar da destek çıktılar. Yerelde herkes MYO açılsın istiyor. Bu popülist bir bakıştır. Yerel ile bağlantılı programlar olması gerekir. MYO okuyan öğrencilerin iş bulma ihtimalleri de yüksek.
MYO’larını tercih edenlerin bir kısmı bilinçli, geri kalan kısmı da üniversiteye giremediği için tercih ediyor. İlerleyen dönemlerde MYO’larda İİBF fakülteleri gibi farklı sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Binlerce mezun veren Açık Öğretim Üniversiteleri var. Memurlar gayret edip, üniversite mezunu oluyor. Diğerlerin de arzı arttırıyor. Talepte düşmüş oluyor.
‘’YÖK Nüfusu 100 Binin Altında Olan Şehirlerde Üniversite Kurmuyor’’
Biga’ya üniversite düşünüyorduk. Biga’da şehir nüfusu 50-60 binler arasındadır. YÖK nüfusu 100 binin altında olan şehirlere üniversite kurmayı tercih etmiyor. Öğrenciler internette Çanakkale, deniz nerede diye araştırıyor. Öğrenci üniversite konusunda Çanakkale’yi tercih ediyor. Biga’da üniversite konusunda kalite sorunu yok. Öğrencilerin tercih sorunudur. Devletin ve valilerin ÇOMÜ’ye verdikleri yerler var. Dur yolcunun altındaki 80 dönümlük alan ÇOMÜ’nün. Oraya okul yapmak için en az 2 milyon yatırım gerekiyor. Geyikli’de verilen yerler var. Oraya Ziraat Fakültesinin bazı bölümlerini götüreceğiz ama orası içinde en az 3-4 milyon lira yatırama ihtiyaç var.
‘’Biga’da Veterinerlik Fakültesi Olmalı Ancak Ziraat Fakültesinin Biga’ya Getiremeyiz’’
Biga’da Ziraat ve Veterinerlik Fakültesi olmalı diye konuştunuz. Veterinerlik Fakültesi Biga’da olmalı ama Ziraat Fakültesinin Biga’ya gelme gibi bir durumu yok. Bunun iki nedeni var. Birincisi okulda hocaları Biga’ya getirmek, ikincisi ise öğrencilerin tercih konusudur. Çanakkale bir tarım şehridir. Sanayicilerimiz yanlış anlamasın, Çanakkale’yi turizm, kültür ve sanat şehri yapalım. İlave olarak bir de tarıma yer verelim. Ağır sanayi Biga çevresinde var. Mühendislik bölümleri keşke Biga’ya yönlendirebilse diyorum. Biga’ya bu konuda bir fakülte açma planındayız. Ben daha önce Veterinerlik Fakültesi açılsın istiyordum. Veterinerlik Fakültesinin maliyeti çok yüksek. 100 milyon lira yatırım yapılması gerekiyor. Veterinerlik Fakültesinin yanında hastanesi de açılması lazım. Özel veterinerlik klinikleri açılıyor. Bu klinikler birçok ameliyatı da yapabiliyor. Ancak diğer üniversitelerin veterinerlik hastanelerine gelen pek kimse de olmuyor diye anlatıyorlar. Yenice’de veterinerlik bölümü var. Orasını genişletmemiz lazım. Hocalar gelmiyor. Biga’yı da istemiyorlar. Veterinerlik bölümünü Çanakkale’ye açın, geliriz diyen hocalar var.
ÇOMÜ’de olmayan 4 fakülte var. Bunlar; orman, hukuk, veteriner, eczacılık’tır. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi mezunları işsiz. Hukukçu arkadaşlarla görüştüm. Türkiye’de de ciddi bir sıkıntı var. Avukatlar artık işsiz kalıyor. Veterinerlik, imkânları olsa altyapısını oluştururuz. O zaman Biga’ya Ziraat Fakültesini kurabiliriz, dedi.’’
‘’Sivil Toplum Kuruluşlarının Sayı, Nicelik Ve Nitelik Anlamında Çok Ve Güçlü Olmasına Sevindim’’
Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, ‘’çok anlamlı bulduğum oluşumun içerisindeyim. İlk Biga’ya tahinim çıktığı zaman kaymakamlıktaki arkadaşlardan istediğim iki veriden biri genel brifing, diğeri ise ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının listesiydi. Biga’da ki sivil toplum kuruluşlarının sayı, nicelik ve nitelik açısından bu nedenli çok ve güçlü olması beni sevindirdi.
Türkiye’nin değişik bölgelerinde görev yaptım. Türkiye’de aslında çeşitli kurumların çeşitli dönemlerde yaptıkları projeler var. Projelerin hazırlanması, ortaya konması ve hibelerin elde edilmesinde sorun yok. Önemli olan bunları sürdürebilmektir. Gelen projelerin daha çok üstten, direktif şeklinde ortaya konması, bir şeyin sürekliğin sağlanabilmesi için halk kitlelerinden talep gelmesi gerekiyor. Çalıştığım yerlerde çok güzel projeler vardı. Bunlar bir türlü sürdürülemedi. Taban benimsemediği için devam etme durumu olmadı.
İlçedeki sivil toplum kuruluşlarından meydana gelen STP’nin olması ve bunların belirli zamanlarda bir araya gelip şehrin sorunları ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı ve gelecek adına vizyon ortaya koyduğu güzel organizasyonlar her ilçeye nasip olmaz.
‘’Herkes Kendi İşini Yapsın Anlayışıyla Hareket Edemeyiz Bu Durumda Kaybeden İlçemiz Olur’’
Son yıllarda üniversitede öğrenci sayısında azalma var. Birçok nedeni var ama en büyük nedenlerden birisi Türkiye genelinde İİBF’ye olan talebin azalmasıdır. Bu durumda Biga’mızda etkilendi. Geçmişi bırakıp önümüze bakmalıyız. Herkes üzerine düşen vazifeyi sonuna kadar yapması gerekiyor. Herkes kendi işini yapsın anlayışıyla hareket edemeyiz. Bu durumda kaybeden ilçemiz olur. Üniversitede öğrenci sayısını sayısal anlamda nasıl arttırırız? Yeni fakülte ve birimler açabiliriz. Gelen öğrencileri mutlu etmemiz gerekiyor.
‘’Memnuniyeti Arttırırsak Öğrencilere Güven İzlemi Verebiliriz’’
Yıl boyunca yapacağımız sosyal ve kültürel etkinliklerle öğrenciye güven izlenimi vermemiz gerekiyor. Öğrenciden ne koparırsam kardır mantığı kısa vadede işe yarar ama uzun vade de yaramaz. Ben birçok yerde görev yaptım. Ben de o şehirde ne yenir, ne içilir, neresi gezilir diye sosyal medya ve forumlardan faydalandım. Üniversite öğrencileri de Biga’yı araştırıyor. Bizde bu görüşleri araştırmamız lazım. Memnuniyeti arttırırsak, Biga’yı da sosyal medya forum sitelerinde olumlu sonuçlara ulaşabiliriz. Esnafın indirim yapması öğrenciyi mutlu eder ve kötü algıyı kırar. Herkes üzerine düşen görevi yapmakla mükelleftir, dedi.’’
9549,89%1,94
34,54% 0,18
35,99% -0,64
3010,00% 1,63
5006,70% 1,01