Biga TSO 2022 Yılının İlk Meclis Toplantısını Yaptı

Biga TSO 2022 Yılının İlk Meclis Toplantısını Yaptı

(Biga TSO) 2022 yılı Ocak ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Melih Akyıl’ın başkanlığında 25 Ocak Salı günü saat 18.30’da oda hizmet binasında bulunan konferans salonunda yapıldı.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası (Biga TSO) 2022 yılı Ocak ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Melih Akyıl’ın başkanlığında 25 Ocak Salı günü saat 18.30’da oda hizmet binasında bulunan konferans salonunda meclis ve meslek komite başkanlarının katılımıyla sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yapıldı.

Toplantının başında Meclis Başkanı Akyıl, ‘’KOSGEB’in mikro ve küçük işletmelere yönelik 100 bin TL faizsiz geri ödemeli hızlı destek programı ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. Akyıl konuşmasının devamında; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kırsal kalkınma desteklemeleri kapsamında bireysel sulama desteklemesi ile uzman eller projeleri hakkında da bilgiler aktardı.

Biga TSO Ocak ayının meclis toplantısının ilk gündem maddesinde Biga TSO Genel Sekreteri Mustafa Mutlu tarafından bir önceki toplantı tutanağını okudu. Aralık ayı gelir gider durumu görüşüldü. Aralık ayı geliri 126.032,65 TL, gider 254.824,60 TL olarak açıklandı. Serdar Seçilen tarafından hesapları inceleme komisyonu raporu sunuldu. Görüşülen gündem maddeleri oy birliği ile kabul edildi.

 Toplantının son bölümünde söz alan Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan tarafından Biga TSO’nun 2021 Yılı Faaliyet Raporu meclise sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi.

Başkan Doğan yaptığı konuşmada, “Biga ekonomisi her geçen gün daha da gelişip büyüyor. Çanakkale ve ülke ekonomisine katkımız sürekli artıyor. Bunun en önemli kanıtlarından biri kurulan ve kapanan şirket istatistikleri. 2021 yılında bir önceki yıla göre yeni kurulan firmalarımızın sayısı artarken kapanan firmaların sayısı azalmıştır. 2021 yılında yeni kurulan 119 firmanın 91’i şirket statüsünde. Gıda, tarım, hayvancılıktan perakendeciliğe, inşaattan tekstil, mobilya ve metal sektörüne, ulaştırma ve madencilikten depoculuk ve geri dönüşüme kadar olan firmalarımızın sektörel çeşitliliği ilçemiz ekonomisini güçlü ve canlı kılıyor.

Çanakkale 1915 Köprüsü’nün açılışını sabırsızlıkla bekliyoruz. Böylesi önemli bir lojistik avantajın da devreye girmesiyle bölgemiz bambaşka bir dinamizm kazanacak.

Yeni varyantlarla etkisini göstermeye devam eden Covid-19 pandemisi ve dünya çapında kendini gösteren hammadde tedariğindeki sıkıntılar sonucu artan maliyetlerin gölgesinde geçen 2021 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Biga TSO üyeleri üretmeye devam etti.

Biga TSO olarak bizler de üyelerimizin bu zorlu süreci en az kayıpla atlatabilmeleri için vergi ve sigorta prim ödemelerinin ertelenmesi, esnaf kefalet sistemi ile verilmekte olan kredilerin esnaf – tacir ayrımı olmaksızın tüm faal vergi mükelleflerine verilmesi, sağlanan kredi imkânlarının amacı doğrultusunda kullanılması için gerekli önlemlerin alınması, tarımsal üretimin aksamadan devam edebilmesi için verilen desteklerin arttırılması, genel katma değer vergisi oranlarının düşürülmesi, icra ve iflas takiplerinin ertelenmesi, bankalar nezdinde yaşanan kredi teminat sorunları ve vadesi gelen çek, maaş, kredi, dönem sonu faizi gibi ödemeler için ilave kredi limitleri tanımlanması gibi konular başta olmak üzere çok sayıda taleplerimizin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığıyla ilgili makamlara iletilmesini sağladık.

İlgili makamlarca bu başvurularımızın içerdiği konuların bazıları gerçekleştirilirken, bir kısmı üzerindeki çalışmaların devam ettiği hususunda cevaplar aldık. Üyelerimizin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerimizi günbegün ilgili makamlara iletmeye devam ediyoruz.

 

2021 yılı enflasyon ve emtia fiyatlarındaki eş zamanlı artışların yanı sıra kurdaki oynaklık nedeniyle piyasalarda hem üretimin hem de ticaretin dengesinin gerçek anlamda bozulduğu bir yıl oldu. Üretici tarafı üretim maliyetlerini hesaplayamamaktan şikâyet ederken, tüketiciler ise enflasyonun alım gücünü yok ettiği kanısında birleştiler. 2022 yılına üretim maliyetlerini etkileyen elektrik ve doğalgaz fiyat artışıyla başladık. Bütün bu olumsuzluklara rağmen artan ihracat rakamlarına ve üretim gücümüze olan inancımızla ilçe ve ülke ekonomisine tüm gayretimizle katkı vermeye devam ediyoruz. 2022 yılının daha verimli, sağlıklı ve bereketli geçmesini diliyoruz.

Burada altını çizmek istediğim bir husus da meslek liselerinin eğitim kalitesi… Hepimizin malumu olan ara eleman açığımızı kapatmanın tek yolu meslek liselerimize ağırlık vermek, eğitim kalitesini iyileştirmek ve oradan yetişecek gençlerimize istihdam imkânı sağlamak olacaktır.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası olarak; bizler her zaman bu çalışmalara ortak olmak istiyoruz. Bizim çalışmalarımıza yön verecek fikirlerinizi hep önemsedik. Komitelerimiz aralıksız toplantılarını yapıyor. Komitelerimize her türlü şikâyetinizi iletmenizi, yol göstermenizi, fikir vermenizi bekliyoruz. Lütfen bunu yapın. Komitelerimiz, Meclis Üyelerimiz ve bizler, tüm üyelerimizin temsilcisi olarak seçildik. Bu nedenle bıkmadan usanmadan çalışmak durumundayız.

Başkan Doğan: Fakülte Sayımız 3’e Çıkıyor; benim katılamadığım sivil toplum platformu toplantısında hoşuma gitmeyen bir görüşme gerçekleşti. Çok hoş bir toplantı değildi. Daha sonra rektörümüzle de bir araya geldik. Biga Üniversitesi konusunda bizim bilgimiz dışında bir gündem oldu. Herkesin kabul ettiği bir Biga Üniversitesi hayalimiz vardı. Görüşmelerimiz neticesinde İşletme Fakültesi onaylandı. Fakülte sayımız 3’e çıkıyor. Bir de MYO’muz var. Başka fakülteler ile ilgili gelişmeler de var. Rektörümüzün destekleriyle iki fakültemizin onayını gerçekleştirdik. İlki İşletme fakültesi. İkincisi de Çanakkale'den onaylandı. Yine sürprizler gelebilir. Biga Üniversitesi kurulması hayalimizden vazgeçmiş değiliz. Çalışmalarımız devam ediyor. Hem öğrenci sayımız artacak, hem de Biga ekonomisine katkısı olacak. Üniversitemiz olmazsa olmazımız. Ben kendi adıma üniversiteyle çok ilgileniyorum.’’

Başkan Doğan’dan OSB, Oto Galericiler Sitesi, Kamyon Garajı Projeleri açıklaması: ‘’burada oto galericiler sitesini beceremedik. Çok emek harcadık. Bazı konulardan dolayı olmadı. Tek bize, Biga TSO'ya verseydiler, bizim öncülüğümüzde yol alsaydık, bugün inşaatlara başlamıştık. Üyelerimizle, komite başkanlarımıza da söyledik. Tekrar masaya yatıracaklar. Bigamızda mevcut 2 adet küçük sanayi sitesi ihtiyaca cevap vermediğinden, Savaştepe Köyümüzde yaklaşık 400 dönüm araziye üçüncü bir küçük sanayi sitesi yapıyoruz. Aynı şekilde kamyoncularımız için de yeni ve modern bir kamyon garajı yerini belirledik. Büyük ihtimalle Göktepe tarafına yapılacak. Proje çalışmaları başladı. Aynı bölgede et entegre tesisi proje çalışmaları da devam ediyor.

Biga Turizmi

Bir eksiğimiz de Eko Turizm. Eko turizmle ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Parion Antik Kenti yeniden diriliyor ve turizme kazandırılacak. Nilüfer Gölü ve mesire alanı ile Işıkeli Pomak Kültür Evi turizme kazandırılacak. Mehmetçik adının doğmasına vesile olan Seddülbahir Kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş'u yeni nesillere tanıtmak için çalışmalarımız sürüyor. Coğrafi işaret tescili alınabilecek ürünlerimizi belirledik. Çalışmalarımız sürüyor. Biga eti, Biga pirinci, Biga peynir tatlısı ve Biga nohut kahvesi için çalışıyoruz. Balıklıçeşme OSB ile ilgili genişleme sahası çalışmalarımız hazır. Maliyetler üzerine çalışıyoruz. Çok talep var. 24 tane arsa çıkacak. Biga'ya 24 yatırımcı gelecek. Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kurmak istiyoruz. Sera ağırlıklı çalışmayı planlıyoruz. Bunun da inşallah onayını almak istiyoruz."

Başkan Doğan’dan Demiryolu, Karabiga Limanı Projeleri açıklaması ‘’demiryolu proje üzerindeyiz. Sayın grup başkanvekilimizle de görüşüyoruz. Belki uzun bir süreç bu. Nasıl 1915 Çanakkale Köprüsü hayal gibi görünüyordu, demiryolu da hayal gibi de görünse çalışmalarımıza başlıyoruz. Gündemimizde de tutmayı düşünüyoruz. Karabiga Limanı ve Yat Limanı çalışmamız da devam ediyor. Büyük ihtimalle 2022 yılında onaylanabilir. Karabiga Belediye Başkanımız da çok üzerinde duruyor. Biga Fuarı'nın da ikincisini yapmak istiyoruz. Bunu da esnaflarımızla ve üyelerimizle görüşeceğiz. Hangi alanda fuar yapacaksak, Biga TSO önderliğinde aynı şekilde yapmayı düşünüyoruz. Biga İndirimli Alışveriş Günleri'ni bu sene Biga TSO önderliğinde yapmak istiyoruz. Bunla da ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Diğer odalarımızı da katıp buna da bir başlangıç yapmak istiyoruz. Nasıl 1995 yılından bu yana Biga'da fuar yapılıyorsa, odamızın önderliğinde Biga İndirimli Alışveriş Günleri'ni yapmak istiyoruz. Odamızın tüm bunları yapacak finansman gücü var. Ayrıca odamızın bunları yaparken dış kaynak sağlayacak gücü de var. Amacımız 2022 yılında üyelerimize desteklerimizi arttırıp hep birlikte başarırız diye düşünüyorum.’’

2022’ye umutlarla girdiğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. 2022 yılının bölgemiz, ülkemiz ve dünyamız adına sağlık ve barış dolu bir kazanç yılı olmasını; herkese esenlik, başarı, mutluluk getirmesini diliyorum, dedi.’’



Ekonomi 27.01.2022 11:01:00 0
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.3 ° / 13.4 ° false
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,32
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2508,54% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22