Biga TSO Başkanı Şadan Doğan: Güven Kazanmak Zor İş Ama Piyasaların Güvenini Kazanmaktan Başka Çare Yoktur

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan: Güven Kazanmak Zor İş Ama Piyasaların Güvenini Kazanmaktan Başka Çare Yoktur

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2021 yılı ilk meclis toplantısı, 26 Ocak 2021 Salı günü saat 18.00’de Meclis Başkanı Melih Akyıl’ın başkanlığında Biga TSO konferans salonunda yapıldı.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2021 yılı ilk meclis toplantısı, 26 Ocak 2021 Salı günü saat 18.00’de Meclis Başkanı Melih Akyıl’ın başkanlığında Biga TSO konferans salonunda yapıldı.

Gündemin birinci maddesinde bir önceki toplantı tutanağının okunmasının ardından Aralık ayı gelir gider duruşumu görüşüldü. Toplantının ikinci gündem maddesinde Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nın Aralık ayı geliri 120.586,76 TL, gideri 165.975,99 TL olarak açıklandı. 110 yeni üye kaydıyla üye sayımız 1.501’e ulaştı. 59 üye faaliyetlerine son verdi. Biga TSO meclis üyesi Serdar Seçilen tarafından hesapları inceleme komisyonu raporu okundu. Görüşülen gündem maddeleri oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantının başında Meclis Başkanı Akyıl tarafından, ‘’gelenekselden yeni normale yolculuk ile KOBİ'lerimizin dijital dönüşümünü tetiklemek ve bu alandaki bilgi ve erişim eksikliğini gidermek amacıyla TOBB tarafından düzenlenen sanal fuarlar, kadın girişimcilerin ve kadın üreticilerin ürünlerini dijital platformda tüketicilerle buluşturan e-ticaret siteleri, dijital dönüşüm ve yapay zekâ ile ilgili gelişmeler hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Akyıl konuşmasının devamında; “İnsanlık tarihine damga vuran, hem ekonomik hem de sosyal açıdan dünyanın tamamını olumsuz etkileyen Pandemi, öncelikleri değiştirerek, tüm dengeleri altüst etti ve küresel ekonomiyi yüzyılın krizi ile karşı karşıya bıraktı. Sonuçta da, “2020: Covid-19” ile özdeşleşen bir yıl olarak tarihe geçti. Bildiğimiz bir şey var ki; salgından bağımsız bir şekilde, dünya yeniden inşa edilirken, önümüzdeki dönemde “küresel borç ve iklim krizi” ile de mücadele edilecek olması. Bu kapsamda; etkin yönetim anlayışı, yerli üretimin teşvik edilmesi, başta su olmak üzere tüm kaynakların tasarruflu kullanımı ve küresel yeni yaklaşımlar doğrultusunda stratejiler geliştirilmesi son derece kritiktir. Bu zorlu şartlarda üretme kararlılığını gösterdiği için tüm üyelerimizi tebrik ediyor, faaliyetlerini sekteye uğratacak her konuda Odamızla iletişim içinde olmalarını, duyurularımızı takip etmelerini tavsiye ediyorum dedi.’’

Biga TSO 2021 Yılı Ocak Ayı Meclis Toplantısı
Biga TSO 2021 Yılı Ocak Ayı Meclis Toplantısı

Sair görüşmelerde söz alan Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Biga TSO’nun aylık faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Başkan Doğan konuşmasında;

‘’Odamız Yeni Yılda Da Biga Ve Bölge Ekonomisinin İyileşmesi Ve Gelişmesi Üzerine Yoğunlaşacaktır’’

‘’2020 yılı Covid-19 pandemisinin gölgesinde yoğun ve bir o kadar zorlu çalışma temposu ve koşulları içinde geçip giderken, odamız yeni yılda da Biga ve bölge ekonomisinin iyileşmesi ve gelişmesi üzerine yoğunlaşacaktır. Yen yılda geçmişi silmek için bu yıl çok çalışmamız gerekecek. 2021 yılının bölgemiz, ülkemiz ve dünyamız adına sağlık ve barış dolu bir kazanç yılı olmasını, herkese esenlik, başarı ve mutluluk getirmesini diliyorum.

‘’Tarıma Dayalı Sanayi Yatırımları Desteklenmelidir’’

Bölgemizde yoğun bir şekilde hayvancılık yapılmakta, buna paralel olarak et ve süt üretimi gerçekleştirilmektedir. Yine bölgemizde meyve-sebze üretimi için Türkiye’nin en uygun bölgesi olup, büyük çapta sebze-meyve üretimi yapılmaktadır. Bu nedenle tarıma dayalı sanayi yatırımlarının desteklenmesine ağırlık verilmelidir. Türkiye’nin dış pazarlara ürün satmasında zorluk yoktur. Tek sorun, rekabet edilebilir fiyat ve kaliteli ürün yetiştirebilmektir.

‘’Türkiye Ekonomisinin İki Temel Sorunu: Yüksek Enflasyon Ve Dış Finansman İhtiyacındaki Dövizin Dalgalanması’’

Türkiye ekonomisinde iki temel sorun var. Bunlar enflasyon ve dış finansman ihtiyacında dövizin dalgalanmasıdır. Ekonomik kayıplar nedeniyle dövize sarılmayalım. Paradan para kazanma dönemi bitmelidir. İsraftan kaçınarak tasarruf etmeyi öğrenmeliyiz. Mevduat ve döviz olarak duran paralar yatırıma kavuşturulmalıdır. Yatırım demek; üretim, iş, aş demektir. Daha fazla üretim yapıp ihracat yapmak zorundayız. Dış ticaret açığımızın panzehiri ihracattır. İhracat yaparak dış ticaret açığını kapatabiliriz.

‘’Güven Kazanmak Zor İş Ama Piyasaların Güvenini Kazanmaktan Başka Çare Yoktur’’

Yeni bir dünyanın temelleri atılıyor. Paramızı koruyacak adımların atılması gerekiyor. Bundan sonraki atılacak adımların tutarlı, doğrulu ve sürdürebilirliği çok önemlidir. Hükümetimizin aldığı tedbirler hizmet sektöründe birçok firma ve iş yerini dar boğazın içine sokmuştur. Hizmet sektörünün bu süreci atlatabilmesi için; düşük faizli, uzun vadeli kredi imkânları beklenmektedir. Hükümetimizin bu duruma çözüm bulacağına inanıyoruz. Güven kazanmak zor iş ama piyasaların güvenini kazanmaktan başka çare yoktur.

Biga TSO 2021 Yılı Ocak Ayı Meclis Toplantısı
Biga TSO 2021 Yılı Ocak Ayı Meclis Toplantısı

‘’Dükkân Aç, Müşteri Bekle, Akşam Dükkânı Kapat Anlayışını Bırakın: Ticaret Artık Dijital Ortamda’’

Pandemiyle birlikte bazı yenilerimiz oldu. Yeni bir dünya düzeninin temelleri atılıyor desek de, abartmış olmayız, farkındayız. İnsanlığın en hızlı değişim gördüğü sürecin tam ortasındayız. Birkaç yıl öncesine kadar bilgi teknolojilerinden haberdar olmayan insanlar, bugün sınırsız ürün kullanıcıları haline gelmiştir. Ticaret artık dijital ortamda yer almaya başladı. Dijitali öğrenmeyen yok olmaya mahkûmdur. Ülkemizdeki e-ticaretin hacmi %3’tür. Artık dükkânımı açar, müşteri beklerim. Akşam oldu mu da dükkânımı kapatıp giderim. Bu anlayışı bir kenara atın. 24 saat açık bir iş yeri olmak zorunda. Siz uyurken bile firmanız para kazanacak. O zaman ne yapacağız? Dijitale ayak uyduracağız.

‘’Meslek Liselerine Önem Verilmeli’’

Meslek liselerinin eğitim kalitesine önem verilmelidir. Firmaların ara elaman açığını kapatmanın en iyi yolu, meslek liselerine ağırlık vermektir. Eğitim kalitesi iyileştirmeli, meslek lisesinden mezun olan gençlere istihdam sağlanmalıdır.

‘’Çalışmalarımıza Yön Verecek Fikirleri Önemsiyoruz’’

Biga TSO olarak yapılan çalışmalara ortak olduk. Komiteler, meclis üyeleri ve yönetim olarak tüm üyelerimizin temsilcisi olarak seçildik. Çalışmalarımıza yön verecek, fikirleri önemsiyoruz. Komitelerimiz toplantılarını yapıyor. Şikâyetlerinizi komitelere bildirebileceğiniz gibi fikir de verebilirsiniz.

2020 yılı üyelere hizmet noktasında oldukça verimli geçti. Meslek komitesi çalışmaları ön planda oldu. Üyelerimizin kendi sektörlerinin sorunlarını tartışıp belirlediği sorunlara çözüm üretebilmeleri için 9 meslek komitesi 108 toplantı gerçekleştirmiştir. Sorunların çözümü için yerel yönetimler, kamu kurumları, TOBB ve hükümet aracılığıyla görüşmeler yapılmıştır.

Biga TSO 2021 Yılı Ocak Ayı Meclis Toplantısı
Biga TSO 2021 Yılı Ocak Ayı Meclis Toplantısı

‘’Sürücü Kursu Sınavları Artık Biga’da Yapılacak’’

9. meslek komitesi yapmış olduğu çalışmalarının gündemi sürücü kursları sınavları oldu. Sınavlar Çanakkale’de yapılıyordu. Yapılan görüşmeler sonucunda sürücü kursu sınavları, Ayşe Doğan Kız Meslek Lisesinde olacak. Yenice ve Çan’da sınava girecek kişilerde Biga’ya gelecek. Oluşan kalabalıkla da esnafımızın ekonomisine destek sağlanmış olacak.

‘’Biga’da İhracatçı Firma Sayısı 50’ye Yükseldi’’

Biga’nın ihracat hedeflerine 2023 yılında ulaşması için dış ticarete yönelik çalışmalarda bulunduk. Farklı ülkeler ile görüşmeler yaptık. Biga’nın kalkınmasına katkı sunacak çalışmalara 2021 yılında da devam edeceğiz. 2020 yılında Biga’da ihracata 21 yeni firma katıldı. Böylece ihracatçı firma sayısı 50’ye yükseldi.



Ekonomi 27.01.2021 17:17:00 0
  • Cuma 20.4 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 8 ° Güneşli
  • BIST 100

    9539,08%0,09
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71