Tarih: 14.01.2022 12:22

Biga TSO Üyelerine Hızlı Destek Programı Tanıtıldı

Facebook Twitter Linked-in

Biga TSO ile KOSGEB işbirliğinde düzenlenen online toplantıda, COVID-19 kapsamında Mikro ve Küçük İşletmelere yönelik 100 bin TL faizsiz geri ödemeli Hızlı Destek Programı anlatıldı.

Covid-19 salgınından etkilenen mikro ve küçük işletmelere yönelik olarak KOSGEB, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) işbirliğinde yürütülen “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek” Programı’nın detayları, 13 Ocak 2022 Perşembe günü online olarak gerçekleştirilen toplantıda KOSGEB Çanakkale İl Müdürü Barış Alural ve KOSGEB Uzmanı Sedat Akay tarafından Biga TSO üyelerine aktarıldı.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Biga Ticaret ve Sanayi Odası olarak, KOSGEB işbirliğinde, bugüne kadar Odamızda sayısız eğitime, toplantıya, törene, etkinliğe ev sahipliği yaptık. Belki yüzlerce KOBİ’ye ve girişimci adayına hitap ettik. Ancak içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle böyle uzaktan iletişime geçmek zorunda kalıyoruz. Dileğim bu sürecin bir an önce sona ermesi ve siz değerli üyelerimizi yine salonlarımızda ağırlayabilmek. İmalat sanayinde dijitalleşme konulu projelerinizi kapsayan KOBİ Gelişim Destek Programı ile amacımız, yüksek teknolojili, katma değerli sektörlerdeki kapasite ve becerilerin geliştirilmesi. Bunun yanısıra geleneksel sektörlerdeki KOBİ’lerin daha yenilikçi iş modelleri ile çalışmaya teşvik edilmesidir” dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Biga TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, “binlerce gence iş kapısı açacak, hizmet ve ticaret sektöründeki işletmelere nefes aldıracak bu KOSGEB destekli istihdam programından, kriterleri uyan tüm işletmelerimizi faydalanmaya davet ediyorum” dedi.

İmalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Covid-19 salgını etkilerinin nispeten yoğun olduğu diğer sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin amaçlandığı bu program ile bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelere, KOSGEB tarafından istihdam performansına dayalı faizsiz ve teminatsız geri ödemeli destek verilecek.

İstihdam edilecek personel başına 100 bin lira destek

Program çerçevesinde 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin 12 ay boyunca çalıştırılması gerekiyor. İstihdam edilecek personel başına 100 bin lira geri ödemeli destek verilecek. Şartları sağlayan mikro ve küçük işletmeler, istihdam edecekleri her bir personel için 100 bin lira geri ödemeli destek alacak. Mikro işletmeler 2, küçük işletmeler de 5 personele kadar bu desteği kullanabilecek.

Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecek. Programının önceki başvuru dönemlerinden yararlananlar, yeni başvuru dönemi şartlarını karşılamak kaydıyla bu dönemde de programa başvuru yapabilecek.

Salgından önce de aktif olduğu kabul edilen işletmeler başvurabilecek

Salgından önce de aktif olduğu kabul edilen işletmeler başvuru yapabilecek. 2019 yılında asgari 75 bin lira net satış hasılatı elde edilmiş olması, salgından önce aktif işletme olmanın kanıtı sayılacak. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacak. Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelin üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olması, başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda işletmede çalışmıyor olması gerekiyor.

Program başvuruları 31 Mart 2022'ye kadar yapılabilecek

Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A'lı prim günü sayısı 180'den fazla olmaması zorunluluğu bulunuyor. Program başvuruları 31 Mart 2022'ye kadar yapılabilecek. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs olacak. Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydıyla işletmeler kullandığı desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4'er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB'e geri ödeyecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —