Biga Ziraat Odası Başkanı Ergün, Üreticilerimiz Perişan

Biga Ziraat Odası Başkanı Ergün, Üreticilerimiz Perişan

Biga Ziraat Odası Başkanı Ergün, Üreticilerimiz Perişan

Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Güray Ergün, domatesin tarlada kaldığını mısır fiyatlarının ise maliyetlerin altında açıklandığını belirterek konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Biga Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Güray Ergün, gerek salçalık gerekse sofralık domateste fiyat dibe vururken, üreticinin perişan olduğunu bildirerek üreticimizin sanayicinin ve aracıların insafına terk edildiğini belirtti.

Üreticilerimizin bin bir emekle ürettikleri üründe yeterince söz sahibi olmadığını vurgulayan Ergün, domates üretiminin ilçemiz ekonomisine çok önemli katkıları olduğunu dile getirdi. Hem salçalık hem de sofralık çeşitlerde öne çıkan ilçemiz Biga’da domates üreten üyelerimizin içinde bulunduğu 2020 yılı üretim sezonunda hem Kovit-19 salgını hem de doğal afetler ile boğuştuğunu “Biz üretiyoruz, siz evde kalın” diyerek salgının ilk gününden itibaren sağlığını tehlikeye atarak halkımızın beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla üretime devam ettiğini belirten EGÜN, tüm bunlara rağmen bugün geldiğimiz noktada alıcıların uyguladığı alım politikaları yüzünden oluşan düşük fiyatlar nedeni ile adeta üreticimizin emeği sömürülmekte, çaresiz kaldığı için alın teri en hafif tabiri ile gasp edilmektedir dedi. Üreticimizin sayıları bir elin parmağı kadar olan aracılar ve sanayiciler karşısında yalnız ve pazarlık gücü olmadan üretim gerçekleştirdiğini kaydeden Ergün, üreticinin tarlasında oluşan fiyatla pazarda ve marketlerde oluşan fiyatlar arasında uçurum olduğunu belirterek, tarladan markete olan zincirin kısalması, fiyatların çiftçimiz lehine oluşturulabilmesi, tüketicilerimizin de uygun fiyatla ürün almalarının sağlanmasının yolunun kuşkusuz ekonomik örgütlenmeden ve planlı üretimden geçtiğini belirterek benzer durumun Mısır üretimi yapan üreticilerimiz için de geçerli olduğunu dile getirdi, ERGÜN sözlerine şöyle devam etti; “Açıklanan mısır alım fiyatı bizi şaşırtarak beklentilerimizin altında kalmıştır, bizce en az 1.400,00 TL/Ton olması gereken fiyat 1.325,00 TL/Ton olarak açıklanmıştır. Gübre, mazot, zirai ilaç ve elektrik fiyatları ortadayken açıklanan bu fiyat üreticimizi küstürüp üretimden uzaklaştıracak bir fiyattır. Üreticilerin üretim ve pazarlamada ortak ve örgütlü hareket etmelerini teşvik edici mekanizmaların geliştirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu örgütlerin finansal bakımdan daha güçlü hale gelmesi, etkinlik ve işlevselliklerinin artırılması sağlanmalıdır.

Biga Ziraat Odası Başkanı Ergün, Üreticilerimiz Perişan
Biga Ziraat Odası Başkanı Ergün, Üreticilerimiz Perişan

Küresel salgın ve doğal afetlerin yarattığı ekonomik dar boğaz ortadadır, üreticimiz gırtlağına kadar borçlu ve geleceğinden ümitsizdir. Maliyet çiftçimizin üzerindedir ama kazanan tüccarından, marketine çiftçimizin dışındaki herkestir.

Biz üreticiler olarak artık “Her yıl ne üretelim de para kazanalım” diyerek kumar oynamaktan bıktık, tek isteğimiz üretim yapmak ve üretime devam edecek kadar para kazanmaktır, bu noktada sormak istiyorum biz üretime devam etmezsek tüccar ve sanayici nasıl para kazanacak, hepsinden önemlisi halkımızın karnı nasıl doyacak diye konuşan Güray ERGÜN açıklanan mısır fiyatına tepki göstererek en büyük çekincelerinin ise zaten düşük açıklanan mısır alım fiyatının hasadının yoğunlaşması ile birlikte tıpkı domateste olduğu gibi daha da düşebilecek olmasıdı şeklinde belirtti. Bu noktada TMO’ nun hızla mısır alım yapması ve meydanı tüccara bırakmaması gerektiğini söyleyerek Biga Ziraat Odası olarak gerek domateste gerekse mısırda yaşanan fiyat olumsuzluklarını sürekli takip edeceklerini ve her platformda yaşanan tüm sorunları güçlü bir biçimde dile getirmeye devam edeceklerini belirtti.      



Ekonomi 11.08.2020 18:15:00 0
  • Perşembe 21.2 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 19.9 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 22 ° / 11.3 ° Güneşli
  • BIST 100

    8844,9%0,43
  • DOLAR

    32,25% 0,25
  • EURO

    35,11% 0,74
  • GRAM ALTIN

    2276,66% 1,05
  • Ç. ALTIN

    3858,52% 0,61