Biga Ziraat Odası tarafından 25 Aralık Çarşamba günü saat 10.30’da Biga Ticaret ve Sanayi Odası (Biga TSO) konferans salonunda çeltik paneli düzenlendi.
Biga TSO konferans salonunda düzenlenen çeltik paneline; Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Vasfi Karaca, Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün ve çiftçiler katıldı.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ yaptığı konuşmada;
Çeltik üretimi yapmak zor ve yüksek sermaye gerektiren bir tarım işidir. En fazla kullanılan ürünlere baktığımızda çeltikten üretilen pirinç, bir diğeri de buğdaydır. Dünya genelinde insanların %50’si bu pirinçleri tüketmektedir.
Dünya genelinde çeltik üretimine baktığımızda; 162 milyon hektarlık alanda 730 milyon ton üretim yapılıyor. Dünyada kaliteli üretim yapan ülkeler arasında; Çin, Hindistan, Endonezya, Bengladeş, Vietnam gelmektedir. Bu ülkeler çeltiğin %77’sini üretiyor. Geri kalan %23’ünü de diğer ülkeler üretiyor. Dünya’da kişi başı 60 kilogram pirinç tüketiliyor.
Türkiye’de 120 bin hektarlık alanda 940 bin ton çeltik üretimi yapılıyor. En fazla çeltik üretimi yapan iller arasında; Çanakkale, Edirne, Samsun, Balıkesir, Çorum ve Sinop yer almaktadır. Bu 6 il çeltiğin %80’ini üretiyor. Yaklaşık olarak 360 bin ton çeltik açığımız var. Bu açığı kapatmak için, 450 bin dekar alana ihtiyacımız var. Sulama alanlarının geliştirilmesi ve elverişli alanların oluşturulmasıyla bu açığı kapatabiliriz. Çeltik üretiminde açığı kapatmada sertifikalı tohumlar kullanmalıyız. Zararlı otlar, böcekler ve hastalıkları önlemek için gerekli tedbirleri almalıyız.
Türkiye’de 58 adet sertifikalı tohumumuz var. 13 veya 14 tanesi sürekli olarak kullanılıyor. Diğer tohumlar pek tercih edilmiyor. Osmancık pirinci Türkiye’de üretilen pirincin %50’sine yakın diyebiliriz. 2019 yılında Çanakkale’de 110 bin dekarlık alanda yapılan çeltik üretiminde 96 bin ton üretim yapıldı. Biga ortalamasına bakarsak bu oran 540 kilogramdır. Türkiye ortalaması yaklaşık 800 kilogramdır. Çanakkale’de 880 kilogram verim elde edilmiş. Bu yılda elde edilen çeltiğin üretim değeri 330 milyon lira olarak Çanakkale’de gerçekleşti, dedi.
Düzenlenen çeltik panelinde; ABD Kaliforniya Üniversitesi (UC, Davis) Prof. Dr. Kassim AL Khatip çeltik tarımı ve yabancı otlar, ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Gökhan Çamoğlu çeltikte sulama teknikleri, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Halil Sürek ülkemizde çeltik çeşit geliştirmede elde edilen son gelişmeler hakkında sunum yaparak bilgi verdiler.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55