Biga’da Diyabet Günü Yürüyüşü Düzenlendi

Biga’da Diyabet Günü Yürüyüşü Düzenlendi

14 Kasım Diyabet Günü (şeker hastalığı) günü nedeniyle Biga İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yürüyüş düzenlendi.

Biga İlçe Sağlık Müdürlüğü önünden başlayan diyabet günü yürüyüşü, Biga Belediyesi Şehir Parkında sona erdi. Düzenlenen yürüyüşe; Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Belediyesi Başkan Yardımcıları Sıtkı Keçeci ve Nazım Hikmet Keskiner, meclis üyeleri, Biga İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Güneş Arıkan Yamaç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen, öğretmenler, öğrenciler ve sağlık personeli katıldı.

Biga Belediyesi Şehir Parkında konuşma yapan Biga İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Güneş Arıkan Yamaç;

Diyabet (şeker hastalığı), pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden hastalıktır. Kan şekeri yüksekliği sürekli devam ettiğinde organlarda sinir, göz, kalp, böbrek vs. zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.

Diyabet küresel bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre günümüzde 425 milyondan fazla yetişkin diyabet hastası bulunmaktadır. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı sonucunda çocuk ve gençlerde de diyabet görülme sıklığı artmaktadır.

Diyabet konusunda toplumda farkındalığının arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonunun öncülüğünde her yıl 14 Kasım günü Dünya Diyabet günü olarak kutlanır. IDF diyabetin aile üzerindeki etkisi konusunda farkındalık oluşturmak ve diyabetten etkilenen aileleri desteklemek amacıyla 14 Kasım Dünya Diyabet Günü 2018 2019 yılları temasını diyabet ve aile olarak belirlemiştir, dedi.

Programda konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, her şeyin başı sağlıktır. Öncelikle tükettiğimiz gıdalara dikkat etmeliyiz. Ardından bugün yaptığımız gibi yürüme, koşma, bisiklet binme gibi farklı fiziksel aktiviteler gerçekleştirmeliyiz. Doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın ifade ettiği gibi diyabetten korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenme çok önemlidir. Hareket halinde olmak da bugün hepimizin yapması gereken bir aktivitedir. Sevdiklerimizi ve geleceğimizi korumak için lütfen diyabetin farkında olalım. Ben de diyabetten korunmak için vatandaşlarımızdan düzenli kontrollerini yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Herkese sağlıklı günler diliyorum dedi.

Sağlıklı yaşam için harekete dikkat çeken Biga Kaymakamı Mustafa Can, böyle bir kalabalığı ve güzel havayı bulmuşken aslında biraz daha şehir turu yapıp mesafeyi uzatmak lazımmış. Diyabet, insanlarımızın sağlığımızın yaşadığı sorunlardan bir tanesi. Bütün hastalıkların kalbi insanın yine kendisidir. Gerek sağlıksız beslenmesi, gerek hareketsiz yaşaması, stres insanlarımızı gün geçtikçe ve teknolojinin ilerlemesiyle aslında daha hareketsiz olmamıza neden oluyor. Teknoloji gelişiyor, imkanlar ilerliyor ama maalesef yürümekten, spor yapmaktan geri kalıyoruz. Daha az yürüyüş yapar durumdayız diye konuştu.

Düzenlenen yürüyüş ve konuşmalarının ardından, Biga Belediyesi tarafından elma ve Özel Biga Can Hastanesi tarafından da hazırlanan kurabiyeler yürüyüşe katılanlara dağıtıldı.



Sağlık 15.11.2019 19:01:00 0
  • Cuma 20.4 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 8 ° Güneşli
  • BIST 100

    9539,08%0,09
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71