İstiklal Marşının kabulünün 100.’üncü yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anmak için 12 Mart Cuma günü saat 10:00’da Biga Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde program düzenlendi.
Biga Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen program İstiklal Marşının söylenmesiyle başladı. Ardından Biga Kaymakamı Mustafa Can bir konuşma yaptı.
Biga Kaymakamı Mustafa Can yaptığı konuşmada, ‘’azmin, kararlılığının ve bağımsızlığın sembolü İstiklal Marşının TBMM’nde milli marş olarak kabul edilişinin 100.’üncü yıl dönümünü kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Özgürlük, bağımsızlık ve milli mücadelenin en önemli belgelerinden biri olan İstiklal Marşı, milli marş olarak kabul edilişinin 100.’üncü yıl dönümü olması nedeniyle 2021 yılı Cumhurbaşkanlığımızın kararı ile Mehmet Akif ve İstiklal Marşı yılı olarak kabul edildi.
Aziz milletimizin vatanı koruma, savunma azmini, kararlılığını ve kahramanlığını anlamak için başka hiçbir metin ya da kitap yazılmasa bile, İstiklal Marşı tek başına yeterlidir. İstiklal Marşı Türkiye’nin her bir köşesinde bu milletin toprakların ilelebet varlığını sürdürmesi için silahıyla, bileğiyle, dualarıyla, ekmeği, aşıyla, katkı veren insanların en saf ve temiz duygularını yansıtır. Milli mücadele ruhu milletimizin vatan sevgisi ve istiklal aşkı İstiklal Marşının mısralarından oluşur.
Mehmet Akif Ersoy sadece yazdığı İstiklal Marşı ile değil şahsiyeti, yüksek ahlakı, örnek kişiliği, vatan ve millet sevgisiyle gösterdiği mücadele azmiyle vatan mücadelesi için yaptığı katkılarıyla bugün olduğu gibi yaşadığı dönem içerisinde de saygın bir şahsiyettir. Zor dönemlerde aziz milletimizin çektiği sıkıntıları bizzat yaşayan Mehmet Akif Ersoy kurtuluş mücadelesinde aktif rol oynamış ve sonrasında da kurtuluş sembolümüz olan İstiklal Marşını yazmıştır. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşını rahat ve konforlu mekânlarda yazmamıştır. İstiklal Marşı cephelerde kahraman ordumuzun çevresinde Anadolunun her toprağında şehit edilen istiklal ruhu ile kaleme alınmıştır.
Gen kuşakların Mehmet Akif Ersoy’u anlayıp, onun yazdığı eserleri analiz ederek ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacaklarına inancımız tamdır. Tarihin her döneminde bağımsızlığa yönelen tehditlere birlik ve beraberliğe ödün vermeden karşı koyan aziz milletimiz Akif’in İstiklal Marşı ile ortaya koyduğu değerlerimize her zaman sahip çıkacak. Ortak sesimiz ve vicdanımız olan İstiklal Marşını ilelebet muhafaza edecektir. Aziz milletimizin 100 yıl önce sahip olduğu milli ruh heyecanına bugün bizlerinde ihtiyacı vardır. 100 yıl önce birlik ve beraberliğimizi hedef alan şer odakları, bugünde güzel ülkemizin ve aziz milletimizin huzurunu bozmak için çalışmaktadırlar. Geçmişini iyi okuyamayan, geleceğini iyi yazamaz. Bizleri tarih sahnesinden silmek isteyen iç ve dış mihrakları nasıl bertaraf ettiğimizi iyi okumalıyız. Gelecek nesillere bu vatanı hangi badireler içerisinde kurulduğunu iyi aktarıp, çocuklara milli ruh bilincini aşılamalıyız. İstiklal Marşının kabulünün 100.’üncü yıl dönümünü kutluyor. Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve rahmetle yad ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımız şehit ve gazi olan kahramanları şükranla anıyorum dedi.’’
İlkokullar ve ortaokullar arası İstiklal Marşını güzel okuma, resim, şiir yarışması, Liseler arası kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Öğrenciler şiir okudu. Liseler arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenci eserini okumasının ardından program sona erdi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55