Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı Rabbim Tekrar Bu Acıları Bizlere Ve Dünyada ki Mazlum İnsanlara Yaşatmasın

Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı Rabbim Tekrar Bu Acıları Bizlere Ve Dünyada ki Mazlum İnsanlara Yaşatmasın

Srebrenitsa soykırımının 25. yıl dönümünde Biga Belediyesi ve Bosna Hersek Kültür Derneği ile beraber Biga Şehit Ulaş Açıkgöz caddesine Srebrenitsa anıtının açılışını gerçekleştirdi.

Tören Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm aziz şehitlerimiz ve Bosna şehitlerin anısına Bosna ulusal marşı ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Srebrenitsa anıtının açılışına Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Güneş, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Bosna Hersek Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Duran, oda başkanları ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı
Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı

Biga Bosna Hersek Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Duran yaptığı konuşmada,

‘’Kapanmayan Yaramız Srebrenitsa Soykırımının 25. Yıl Dönümü’’

‘’Geçtiğimiz yıl üyelerimiz ve Biga Belediye Başkanımız Bülent Erdoğan ile Bosna’daydık. Srebrenitsa anneleri için Biga’ya bir anıt yapılacağı o gün görüşülmüştü. Bugün burada anıtın açılışını yapmak için toplandık.

Kapanmayan yaramız Srebrenitsa soykırımının 25. yıl dönümünü anıyoruz. Tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Derneğimize bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Srebrenitsa anneleri için Biga’mıza yapılan bu eserin hayırlı olmasını diliyor, şahsım ve yönetim kurulu arkadaşlarımın adına hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum dedi.’’

Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı
Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Güneş yaptığı konuşmada,

‘’Boşnak Kardeşlerimiz Şiddet yerine sabır, nefret yerine sevgi, haksızlık yerine adaleti, çocuklarına öldürmek yerine onların eğitimini, savaş yerine barışı, ölüm yerine yaşamı, kötülük yerine iyiliği seçmiştir’’

Bugün BM üyesi bağımsız bir ülke olan Bosna Hersek’in komşuları Sırbistan ve Karadağ tarafından, yok edilmek üzere saldırıya uğradığı savaş sırasında BM’in koruması altındaki bir bölgede 2. Dünya Savaşından bu yana Avrupa’da işlenen büyük insanlık suçunun Srebrenitsa’da ki Boşnak soykırımının 25. yıl dönümüdür.

Yaşları 1 ile 97 arasında değişen 8 bin 372 Boşnak katledilerek öldürülmüşlerdir. Sembolik birkaç istisna dışında henüz hiç kimse cezalandırılmamıştır. Boşnak soykırımını inkâr eden ve soykırımı yapanları destekleyici açıklamalarda bulunan Peter Handk’e geçtiğimiz Aralık ayında Edebiyat alanında Nobel ödülü verilmiştir. Bu nedenle savaş suçları ve soykırımının sorumluları adalet önünde mahkûm oluncaya kadar, dünyanın vicdan sahibi tüm insanları bıkmadan ve usanmadan mücadelelerini sürdürmektedirler. Şiddet yerine sabır, nefret yerine sevgi, haksızlık yerine adaleti, çocuklarına öldürmek yerine onların eğitimini, savaş yerine barışı, ölüm yerine yaşamı, kötülük yerine iyiliği seçen Bosna’da ki kardeşlerimiz gibi bizleri de soykırımı inkâr ederek acılarımız ve yaralarımızı kanatan herkese mesajımız şudur.

Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı
Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı

Srebrenisa’da ki Boşnak soykırımına dair gerçek artık unutmayacak, unutturulmayacak ve yalanlara yok edilmeyecek bir güce erişilmiştir. Bu gerçeğin yaşatılması vicdan sahibi tüm insanlığın sorumluluğundadır. Bosna Hersek’te ki Boşnak kardeşlerimiz ve Türkiye Cumhuriyetinde biz Boşnak kökenli yurttaşların hem tarihe, hem gelecek kuşaklara karşı sorumlulukları farklıdır. Bu insanlık suçunu unutmayacağız, unutturmayacağız. Çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara anlatmaya devam edeceğiz. Unutulan soykırım tekrarlanır. Eğer dünyada barışın var olmasını istiyorsak, kin gütmeden nefret tohumları ekmeden yaşadıklarımızı yaşayanlara, yaşananları unutmayacağız. Şehitlerimizi rahmet, şükran, minnet ve saygıyla anıyorum. Gazilerimize Allahtan uzun ömür diliyorum. Şehit ve Gazilerimizin ailelerinin acılarını paylaşıyoruz dedi.’’

Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan yaptığı konuşmada,

‘’Rabbim Tekrar Bu Acıları Bizlere Ve Dünyada ki Mazlum İnsanlara Yaşatmasın’’

‘’ Srebrenitsa katliamının 25. yıl dönümünü anmak için bir arada bulunuyoruz. 25 yıl önce bu mücadelede canlarını veren aziz şehitlerimizi ve katliamda hayatını kaybeden Boşnak kardeşlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı
Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı

Göreve geldiğimiz günden bugüne üzerimizdeki vazifelerden bir tanesinin de manevi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmak olduğunu biliyorduk. 108 köyümüzün içinde tek Boşnak köyü olan Kalafat köyü ve derneğimizle görüşerek, 11 Temmuz’da bizde Bigalı Boşnaklar olarak Biga Belediyesi öncülüğünde Bosna’da bulunalım. O maneviyatı direk yerinden analım istedik ve nasip oldu. Geçtiğimiz yıl Biga Belediyesi ve Boşnak derneğimiz ile birlikte gezimizi gerçekleştirdik. İnanın halen orası aklımıza geldiğimiz zaman tüylerimiz diken diken oluyor. Ziyareti gerçekleştirirken duygulu anlar yaşadık. Kimlikleri yeni belli olmuş, 34 şehidimizin defin törenine katıldık. Katliamın yaşandığı akü fabrikasını gezdik. Halen şehirdeki binaların duvarlarında kurşun izlerini gördük. Türkiye’den geldiğimizi gören Boşnaklarımızın gözündeki o parıltıyı gördük. Dedik ki, biz Türk milleti olarak sadece ülkemizin içinde değil, tüm dünyadaki mazlumların ve bu tür zulümlere uğramış insanların ümidi olmuşuz. Biz bunu orada yaşayarak gördük.

Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı
Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı

İlçemizde dedik ki, biz Bosna’ya gidemeyen ama bu anı yaşamak isteyen, şehitlerimize bir Fatiha okumak isteyen vatandaşlarımız için Kalafat köyünün yol güzergâhında bulunan ve şehitlerimizin adı verilen bu parkı şehitlerimizin adına yakışır ve anıtımızın yaşadığı güzel park olsun istedik ve çalışmalarımıza başladık. Her yıl burada Bosnalı kardeşlerimizi anacağız. Rabbim tekrar bu acıları bizlere ve dünyada ki mazlum insanlara yaşatmasın. Bizde geçmişimizi unutmadan, geleceğimize de yaşadığımız acıları anlatmak üzerimize bir borç olduğunu biliyoruz. Geçmişini unutan milletler yok olmaya mahkûmdur. Biz geçmişimizi unutmayacağız ve geleceğe emin adımlarla gençlerimizle el ele kol kola yürüyeceğiz, dedi.’’

Biga Kaymakamı Mustafa Can yaptığı konuşmada,

‘’İnsanlık Bir Daha Böyle Acı Ve Felaketler Yaşamasın’’

‘’25 yıl önce 11 Temmuz 1995 yılında dünya tarihinin yakın tarihte eşi ve benzeri görülmemiş en büyük soykırımlarından biri gerçekleşti. Bu soykırım batı medeniyeti dediğimiz, sözde demokrasinin, hukukun ve medeniyetin gelişmiş olduğu hatta burada katledilen vatandaşlar ne acıdır ki, BM’nin güvenli bölge dediği onlara her şeyini emanet ettiği bölgeye sığınarak canilere kurban edildiler.

Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı
Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı

Bizler tabi tarihte, insanlıkta bu tür acıları hiçbir zaman unutmayacak. Yaşadığımız sürece Türk milleti ve bu topraklarda yaşayan insanlar olarak her zaman Boşnak kardeşlerimizin yanında onlarla beraber bu acıları hissederek yaşayacağız. Gelecek nesillere de aktaracağız.

Bugün burada açtığımız anıtın bir önemi var. Srebrenitsa çiçeği deniliyor. 11 Temmuz’un anısına hitaben 11 çiçek demeti var. İnsanlık bir daha böyle acı ve felaketler yaşamaz. Anıtın burada olmasının ayrı anlamı daha var. 24 Mart 2016 tarihinde bölücü terör örgütü PKK tarafından şehit edilen ve buraya ismi verilen Ulaş Açıkgöz kardeşimizin ismine atıfen Biga Belediyesi çok güzel çalışma yapıyor. Bu da bir anlam katmış oluyor dedi.’’

11 Temmuz 1995 tarihinde şehadet şerbeti içen ve soykırıma uğrayan 8 bin 372 Boşnak kardeşimize ve soykırımda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Büyük dava ve devlet adamı Aliya İzzetbegovic’e Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun dedi.’’

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Güneş ve Biga Bosna Hersek Kültür Ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Duran tarafından Biga Kaymakamı Mustafa Can ve Biga Belediye Başkan’ı Bülent Erdoğan’a plaket ve hediye takdimi gerçekleştirildi. Biga Müftüsü Ramazan Orhanlı’nın yaptırdığı duanın ardından Srebrenitsa anıtının açılışı gerçekleştirildi.

Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı
Biga’da Srebrenitsa Anıtı Törenle Açıldı

 



Biga 11.07.2020 17:47:00 0
  • Cumartesi 12.2 ° / 9 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 19.1 ° / 8 ° Güneşli
  • Pazartesi 20.3 ° / 13.4 ° false
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,32
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2508,54% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22