Bigalı Yüksek Mühendis İsmail Turan Vefatının 17. Yılında Anıldı

Bigalı Yüksek Mühendis İsmail Turan Vefatının 17. Yılında Anıldı

Danışment Köyü doğumlu Bigalı Yüksek Mühendis İsmail Turan vefatının 17. yılında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla anıldı.

Biga Belediyesi, Mimar Sinan Mühendisler Birliği (MSMB) ve Çanakkale Sosyal Gelişim Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (ÇASGED) işbirliğiyle Danışment Köyü doğumlu Bigalı Yüksek Mühendis İsmail Turan vefatının 17. yılında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla anıldı.

Bigalı Yüksek Mühendis İsmail Turan’ı anma programı, Biga Yeni Camii İmam Hatibi Osman Gürlen’in Kuran-ı Kerim Tilavetini okumasıyla başladı. Ardından ÇASGED Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Bal ve MSMB Genel Başkanı Kemal Kaptaner ve Biga İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın’ın konuşmalarıyla devam etti.

ÇASGED Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Bal yaptığı konuşmada, ‘’Bigalı Yüksek Mühendis İsmail Turan’ın aziz hatırasını anmak, sahip çıkmak ve bu amaçla Biga’mızda doğmuş olduğu topraklarda ev sahipliği yaparak anma programını gerçekleştirmenin hakkı gururunu yaşıyoruz. Merhum İsmail Turan şimdiye kadar kendisi tanımamış olmayıp, toplumumuzla buluşturmamış olmanın şahsen sorumluluğu altında olduğumuzu düşünüyorum. ÇASGED olarak Çanakkale’mize mâl olmuş değerli şahsiyetlerin değerlerini tanımaya yönelik çalışmalar da yapmaktayız. Toplum olarak örnek karakterlere model şahsiyetlere çok ihtiyacımız var. Sosyal medya üzerinde çok fazla bilgi sahibi olmadığımı bazı karakterler çoğu zamanda olumsuz örnekler oluşturmaktadır. Değerli hocamız İsmail Turan beyefendi gibi çok değerli örnek şahsiyetlerin toplumumuza özellikle gençlerimize tanıtılması bu anlamda örnek arz etmektedir, dedi.’’

MSMB Genel Başkanı Kemal Kaptaner yaptığı konuşmada, ‘’Biga’da olmaktan çok mutluluk duyuyorum. Çok fazla Bigalı tanımıyordum ama İsmail Turan vesilesiyle Bigalılara çok değer vereceğim. İçlerinden böyle kıymetli bir şahsiyet çıkmış. Toplantımızda iki amaç var. Biri vefalı olmak, diğeri de onu gençlere örnek göstermektir. Vefalı olmak boynumuzun borcu, maddi karşılık beklemeden mühendis kökenli olmasına rağmen ilahiyat hocası gibi aylarca yıllarca oturup çalışarak tefsir yazmış. Adıyaman Üniversitesinden Hüseyin Çelik hocamız yazdığı tefsiri şuanda yayına hazırlıyor. 100 bin hadisi şerifi ezbere bildiğine dair bilgiler var. İsmail Turan Biga’nın değil, Türkiye’nin değerli şahsiyetlerinden biridir. Kültürümüzde iki yönlü bir terim vardır. Hocamız hem teknik dünyevi bilimlerde hem de İslami ilimlerde çalışmış. Gençler için iyi bir örnek. Üniversitede hangi bölümü kazanırsanız kazanın, mesleğinizin yanı sıra İslami ilimlerde de ilerleyebilirsiniz. Bunun en güzel örneği de İsmail Turan hocamızdır. Kendisini rahmetle anıyorum, dedi.’’

Biga İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın yaptığı konuşmada, ‘’ben öğrencilik yıllarını Çanakkale’de geçirmiş, görev hayatımın yarısını neredeyse Çanakkale ilçelerinde geçmiş bir kardeşiniz olarak Biga doğumlu İsmail Turan beyefendiyi geç tanımış olmaktan dolayı üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim. Ama hemen ardından da geçte olsa bu program vesilesiyle tanımış olmaktan duyduğum mutluluğu ve memnuniyeti de belirtmek isterim. Fenni ilimlerde eğitim gördüğünü, mühendislik eğitimi aldığını ve mühendis olduğunu ama bunun yanında Arapça tefsir yazacak kadar İslami ilimlere vakıf olduğuna şahit olmaktayız. Hocamızın hayatından iki husus benim dikkatimi çekti. İki yönlü olmasıdır. İslam medeniyetinin iki yönlü ilim adamlarının yetiştirilmesinin hem dini hem fenni nuspet ilimlerde önemli başarılara imza atmasının, önemli eserler vermesinin az da olsa İsmail Turan nezdinde günümüze yansımasıdır. Bugünde İslam dünyası olarak geçmişte sahip olduğumuz ilimde, bilimde, sanatta, fende, teknolojide öncü olduğumuz, dünyaya yön verdiğimiz büyük medeniyetlere sahip olmak için iki yönlü ilim ve bilim adamları yetiştirmek zorundayız. İsmail Turan örneğinde olduğu gibi hem mühendislik, hem de tefsir bilen, hem tıp bilen hem hadis bilen, hem matematik bilen, hem fıkıh bilen ilim adamları yetiştirmeye ihtiyacımız var. Bu program bu anlamda vazifemizi bize hatırlatır ve bu anlamda kendimizden, ailemizden başlayarak önemli adımlar atarız. Hocamızın hayatına baktığımızda mühendislik vazifesini başarılı şekilde icra ederken bu vazife ile beraber aynı zamanda kuranını sevdiği muazzam bir birikimde hadis ezberlediği kuran ilimlerine vakıf olduğunu çok sayıda dil öğrendiğini görüyoruz. Bu kendisinin ifadesiyle elbette her şey bize ona da Allah’ın lütfudur. Allah’ın ona ihsan ettiği zekânın bir neticesidir. Kişisel olarak çalışkanlığının ürünüdür. Bizlerde hangi iş ile iştigal ediyorsak edelim, bulunduğumuz yerde çalışmak ve bir şeyler üretmekle sorumluyuz. İsmail Turan hocamıza da rahmet diliyorum, dedi.’’

Konuşmalarından ardından Bigalı Yüksek Mühendis İsmail Turan’ın anlatıldığı belgesel izlenildi. Daha sonra İsmail Turan hakkında düzenlenen panele geçildi. Panelin Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu yönetti. Başbakanlık Eski Engelliler Genel Müdürü Abdullah Güven ‘İsmail Turan’ın hayatı’, ADYÜ İslami İlimler Dekanı Hüseyin Çelik ‘Çok Yönlü Alim olarak İsmail Turan’ı anlattı.

Panel katılımcıların sorularını sormasıyla birlikte sona erdi.

Bigalı Yüksek Mühendis İsmail Turan’ı anma programı sonunda konuşan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, ‘’İsmail Turan hocamızın insanlara ve insanlığa katmış olduğu yapmış olduğu çalışmaları ve örnek hayatıyla ilgili detaylı bilgiyi hocalarımızın sayesinde edinmiş olduk. İsmail Turan hocamız da 80 yıllık ömrüne adadığı İslami eğitim ve çalışmaları, sohbetleri, emanetleri ve değerleriyle bereketli yaşam sürmüştür. Hem fenni ilimler hem de dini ilimler ile örnek isim olmuş, mühendis ve hoca vasfı kazanmıştır. Bugün bizim onun hem hoca hem de mühendis unvanını konuşarak ortaya koyduğu hizmetleri hatırlamamız çok kıymetlidir. Ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adayan hocamızın hayatını incelediğimizde, Müslüman ve hemşerisi olarak gurur duyuyoruz. Hocamız Arapça’dan, Osmanlıcaya, İngilizce’den Almancaya hocalarımızın da dediği gibi 30’a yakın lisan öğrenmiş, ülkemiz başta olmak üzere Medine’den Libya’ya kadar ümmet diyarlarında eserlere imza atmıştır.

17 yıl önce aramızdan ayrılan İsmail Turan hocamızı hayırla yâd ediyoruz. Her Bigalı’nın tanımasını da bir görev olduğuna inanıyoruz. Bizlere örnek olan İsmail Turan hocamız, hem dünya hayatında önemli kariyere ulaşmış, hem de çok yönlü âlim olarak ahirete yönelik kulluk görevini yerine getirmiştir. Üzerinde yaşadığımız toprakların evladı olan, talebe yetiştiren, tefsir yazan, kuran ve hadis hafızlığı yapan kıymetli hocamızı rahmetle anıyorum. Hocamızın emanetlerine sahip çıkan güzel vefa örneği sergileyen herkese şahsım ve hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. Mühendis hocamızın mekânı cennet makamı ali olsun inşallah. Bizim insani görevimiz insana ve insanlığa faydalı olan tüm alimlerimizin hemşerilerimizin ismini yaşatmak. Biz de göreve geldiğimizden beri bu konulara hassasiyetle yaklaşıyoruz. Bunlardan bir örneği, Bigalı Mehmet Çavuş oldu. Hayatıyla ilgili Biga Belediye Başkanlığı görevini yapan Mehmet Özkan zamanında başlayan çalışmalara katkı olarak belgesel filmini çektik, dedi.’’

Son olarak Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Belediyesi eski Başkanlarından Mehmet Özkan ve Doktor aynı zamanda Biga Belediye Meclis Üyesi Suzi Özden paneli sunan ve konuşan ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Nimetullah Akın, Başbakanlık Eski Engelliler Genel Müdürü Abdullah Güven ve ADYÜ İslami İlimler Dekanı Hüseyin Çelik’e plaket ve çiçek taktiminde bulundular.

Mimar Sinan Mühendisler Birliği (MSMB) Genel Başkanı Kemal Kaptaner ise paneli sunan hocalara fidan ile ilgili plaket takdim etti.

 



Biga 5.12.2021 20:07:00 0
  • Çarşamba 18.9 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Perşembe 18.4 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.2 ° / 10.5 ° Güneşli
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,53% -0,04
  • EURO

    34,79% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2439,98% 0,42
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61