Boğazınızda bir yanma ve buna bağlı bir ağrı oluşur. Yutkunurken de güçlük çekebilirsiniz. Meydana gelecek enfeksiyonun adı ise, strep boğaz enfeksiyonudur. Doktora giderek ve ilaç kullanarak tedavi olabilirsiniz.
Strep Boğaz Enfeksiyonu
Bakterilerden faydalanarak oluşan enfeksiyondur. Strep boğaz enfeksiyonundaki bakterinin adına A gurubu step adı verilmektedir. Boğaz ve bademcikler zarar görür. Kullanılacak antibiyotik boğaz ve bademcikleri tedavi eder.
Boğaz Ağrısı
Soğuk algınlığı, grip veya üşütmeden dolayı çeşitli boğaz ağrıları oluşur. Bazı boğaz ağrıları hafif geçerken, enfeksiyonlu boğaz ağrıları daha şiddetli geçer. Eczane veya bir arkadaşınızın önerdiği ağrı kesici ve antibiyotiği kullanmayın. Aşağıdaki belirtiler bulunuyorsa doktorunuza başvurun.
Sesinizin uzun süredir kısık olması
Bir haftadan daha fazla süredir öksürüğün ve ağrının devam etmesi
Dehidrasyonun devam etmesi (aldığınız sıvıdan daha fazlasının kaybedilmesi)
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Boğaz ağrıları çevrede meydana gelen virüs ve enfeksiyonlardan insan vücuduna bulaşır. Boğaz ağrısının başlıca nedenleri şunlardır;
Kuru havaya maruz kalmak
Kirliliğe benzeyen tahriş edecek etkenler
Sigara içmek veya sigara içilen yerde bulunmak
Çeşitli alerjik durumlar
Burnun akması
Gözlerin sulanması
Öksürmek
Hapşırmak
Ateş
Strep Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?
Bir kişinin strep boğaz enfeksiyonu olup olmadığını aşağıdaki belirtileri inceleyerek öğrenebilirsiniz. Bu belirtiler çocuklarda ve yetişkinlerde aynıdır.
Bademcik ve boğazda beyaz lekelerin görülmesi
Ağzın tavanında kırmızı lekelerin oluşması
Deride meydana gelecek döküntüler
Boğazda ve lenflerde şişlik oluşur.
38 ile 39 derece arasında ateş çıkar.
Strep boğaz enfeksiyonu yetişkinlerde daha az görülürken, çocuklarda özellikle okul dönemlerinde çok görülür. Her boğaz ağrısı, strep boğaz enfeksiyonu nedir. Bu belirtilere bakarak teşhis koymak doğru olmayacağı için mutlaka aile hekimine veya uzman doktora görünmeniz gerekiyor. Tedavi süreci yaklaşık iki haftadır.