Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ufuk Tali Covid-19 Tedavisi İçin Plazma Bağışı Oldu

Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ufuk Tali Covid-19 Tedavisi İçin Plazma Bağışı Oldu

Geçtiğimiz günlerde Covid-19 hastalığını yenen ve iyileştikten sonra Sağlık Bakanlığı’na kayıt yaptırarak, Korona virüs hastalarına şifa verebilmek amacıyla 'immün plazma' bağışçısı olan Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ufuk Tali’den, ÇOMÜ Pandemi Hastanesinde plazma tedavisi için bağış alındı.

ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ufuk Tali’ye teşekkür ederek şunları ifade etti “Kendisinden alınan plazmayı şu anda yoğun bakımda yatan hastalardan uygun görülecek olana nakil aşamasına kadar getirdik. Bu aşamadan sonra hastamıza şifa olmasını diliyoruz. Başhekim Op. Dr. Tali’nin hem hekim hem de idareci kimliğiyle böyle bir bağış yaparak Türkiye’de de rol model olmasına ayrıca minnettarız. Bağış yaptığı hastaya sadece bir hekim olarak değil bir bağışçı olarak da katkı sağladı.”

Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ufuk Tali Covid-19 Tedavisi İçin Plazma Bağışı Oldu
Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ufuk Tali Covid-19 Tedavisi İçin Plazma Bağışı Oldu

İmmün plazma bağışçısı olan Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ufuk Tali ise “Hastalık sürecini atlattıktan sonra vicdani bir sorumluluk olarak bağış yapmaya karar verdim. Bundan sonraki süreçte de yoğun bakımda yatan tüm hastalarımıza şifalar diliyorum. Ayrıca bu hastalığı atlatmış ve uygun olan tüm hastalarımıza da gönüllü olarak bağış yapmalarını öneriyorum” dedi.

ÇOMÜ Hastanesi’nin açıldığı 2008 tarihinden bu yana hizmet üreten Kan Transfüzyon Birimi, hastaların kan ve ürünleri ihtiyaçlarını modern ve güncel cihazlar ile sağlamaktadır. Birimde sorumlu hekim Doç. Dr. Alper Şener, iki hemşire ve yedi adet laboratuvar teknisyeni ile birlikte toplam 10 kişi görev yapmaktadır. Türkiye’deki diğer transfüzyon birimlerinden farklı olarak, aferez işlemi yapılabilen bir ünitedir. Bu aferez işleminde kullanılan cihaz artık aynı zamanda Covid-19 hastaları için immün plazma hazırlayacak duruma getirilmiştir. 06.05.2020 tarihinden itibaren ÇOMÜ Pandemi Hastanesinde Kan Transfüzyon Biriminde Plazma Tedavisi için bağış alınabilmektedir.

Yapılan immün plazma bağışının ardından Doç. Dr. Alper Şener süreçle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Plazma bağışı normal kan bağışından biraz farklı. Vatandaşlarımız senede üç kereden daha fazla kan bağışında bulunamıyorlar ama plazma bağışı haftada 2 kere verilebiliyor. Çünkü bu işlemi yapan cihaz tıpkı bir diyaliz cihazı mantığıyla çalışıyor, bağışçının kanını alıp sadece plazmaya ayırıyor. Yani hastanın kan değerlerinde herhangi bir değişim meydana gelmiyor. Bu sebeple sık bir şekilde plazma bağışçısı olabilirsiniz bu oldukça güvenilir. Covid-19 hastalığı geçirmiş bağışık hastalardan istediğimiz bu. Özellikle hastalığı atlattıktan sonra 90 ile 180 günlük periyotlar içerisinde antikorların kalitesi bozulmadan olabildiğince fazla plazma bağışı yapılmasını bekliyoruz.”



Sağlık 8.05.2020 13:18:00 0
  • Perşembe 21.2 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 19.9 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 22 ° / 11.3 ° Güneşli
  • BIST 100

    8844,9%0,43
  • DOLAR

    32,25% 0,25
  • EURO

    35,11% 0,74
  • GRAM ALTIN

    2276,66% 1,05
  • Ç. ALTIN

    3858,52% 0,61