Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTS) koordinasyonunda, Türk ve Avrupa özel sektörleri arasındaki karşılıklı anlayışı ve iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan TOBB Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi (TEBD) kapsamında, 'Pandemi Sürecinde Avrupa Pazarına İhracatta Yeni Stratejilerin oluşturulmasında Yeni İş Model ve Teknikleri' konulu çalıştay düzenledi.
Çalıştaya, Eurochambers (Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği) TEBD Proje Direktörü Oya Ersöz,Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Başkan Yardımcısı C.Cem Demir, TOBB Çanakkkale GGK Başkanı Orçun Oktay, TOBB Çanakkkale KGK Başkanı Birce Bilici Şimşek, GGK ve KGK Üyeleri, Borsa Üyeleri, Bölge Oda Başkanları ve Genel Sekreterleri katılım sağladı.
Çalıştayın açılışında konuşan ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) Projesinin, AB-Türkiye ilişkisini yeniden canlandırmaya yönelik önemli bir girişim olduğunu belirterek, TOBB ve Eurochambres'ın ortak girişimi sonucu oluşturulan, Türkiye ile AB arasındaki etkili ve giderek daha da güçlenen platform olan TEBD Projesinde, Çanakkale Ticaret Borsası olarak yer almaktan, bölgemiz adına koordinasyonunu sağlamaktan memnuniyet duymakta olduğunu belirtti.
“Küresel Salgın Nedeniyle İş Yapış Şeklimiz E-Ticaret’e Dönüştü”
Başkan Kaya Üzen, E-ticaretin, günümüzün modern ticaret dünyasında en önemli yapı taşlarından bir tanesi olduğu ve küresel salgında ise yeni iş modellerinin oluşmasına neden olduğunu belirten Üzen, pandemiye karşı alınan tedbirler nedeniyle geleneksel alışverişin yapılamadığı veya sınırlı olarak yapılabildiği bu dönemde esnafımız, KOBİ’lerimiz ve ülkemizin önde gelen markaları satışlarına e-ticaret sayesinde devam etmektedir. dedi.
“Kobilerimize E-İhracat İçin Çok Önemli Teşvikler Verildi”
Türk firmalarının yurt dışına ürün ve hizmet satışlarını arttırmalarını ve e-ticarette Türkiye’nin daha önemli bir aktör olmasını hedefleyen Devletimiz girişimcilere ve kobilerimize e-ihracat için çok önemli teşvikler vermekte olduğunun altını çizerek, Ticaret Bakanlığı tarafından ihracat hakkında verilen destekler ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
Ayrıca Üzen, TOBB öncülüğünde Oda ve Borsaların KOBİ'lere ve girişimcilere yönelik projeler üreterek, KOBİ'lerin dijital dönüşümlerini tamamlamalarına, e-ticaret uygulamalarını kullanmalarına yönelik altyapılarının güçlendirilmesine katkı sağlamaya çalıştıklarını belirterek, “Çanakkale Ticaret Borsası olarak bu tür çalıştayları çok önemsediğimiz gibi KOBİ'lerimizin büyümelerine ve ihracat potansiyellerinin daha fazla artmasına da destek olma gayretindeyiz ”dedi.
Ticaret Borsası olarak iştirak olarak yer aldıkları Trakya ABİGEM’in e-ticaret projelerinde bölgeyi ön plana çıkaracak önemli adımlar attığını belirten Başkan Üzen, dijital dönüşüm çağının önde gelen aktörlerinden birisi olmayı amaçladıklarını belirtti.
“Bir şehri ayakta tutan yatırımlarıdır.”
Bir şehri ayakta tutan mevcut kurumları ile birlikte özel sektör yatırımlarıdır. Bu adımların sonucunda da yeni istihdam alanları oluşuyor. Bölgemizin öncelikli sektörleri arasında yer alan; süt ve süt ürünleri ile zeytin ve zeytinyağı başta olmak üzere, gıda ürünleri üretiminde faaliyet gösteren işletmelerimiz, İhtisas OSB’nin kurulmasıyla birlikte; kümelenme modeli oluşturmaları ve marka değerlerini arttırarak AB ile rekabet edebilecek standartlara ulaşmaları sağlanacaktır. Dünyanın artık e-ticarete yöneldiği böylesi bir süreçte Çanakkaleli firmalarımızın entegrasyonun hızla sağlaması ve markalaşmış ürünlerini Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye gönderebilmesi önemli bir ayrıntıdır.
“Proje ile asıl hedef Avrupa Birliği ile iş birliğini güçlendirmek”
Etkinliğe katılan Eurochambers (Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği) TEBD Proje Direktörü Oya Ersöz, Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) Projesi hakkında yaptığı sunumda hedeflerinin, Türkiye’deki ticaret odaları ve borsaları ile Avrupa Birliği’nde bulunan mali kuruluşlar arasındaki karşılıklı anlayışı ve iş birliğini güçlendirerek, AB ile Türk iş dünyasının entegrasyonunu sağlamak olduğunu söyledi.
“Türkiye’den Dünya Markaları Çıkar”
Pazarlama ve Marka Danışmanı –Eğitmen Özel Oytun Türkoğlu, Pandemi Sürecinde Avrupa Pazarına İhracatta yeni stratejilerin oluşturulmasında yeni iş model ve teknikleri konulu detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
Pandemi sürecinde yaşam şeklimiz, iş yapma şekillerimizin değiştiğini belirterek, bunlarla ilgili ayrıntılı örnekler verdi.
“Hayat e-ticarete sığıyor”
Salgın dolayısıyla E-ticaretin KOBİ'ler için çok büyük bir fırsat olduğunu belirten Türkoğlu, ihracatta doğru bir analizle, hedef pazarların çok iyi belirlenmesi ve bu pazarlara yönelik öngörülerin doğru bir şekilde planlanması gerektiğini ifade etti.
Eğitmen Özel Oytun Türkoğlu programın sonunda çalıştaya katılan iş dünyası temsilcileri ve KOBİ'lerin sorularını da yanıtladı.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55