Tarih: 13.10.2020 19:17

Çanakkale’de İlk Kez Caretta Caretta Yuvası Tespit Edildi

Facebook Twitter Linked-in

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) bünyesinde araştırmalarını sürdüren bilim insanları, Eceabat ilçesi sahilinde içinde 50 yumurta olan caretta caretta yuvası buldu.

Bulunan yuvada, 50 yumurta içerisinden çıkıp sağ kalan 32 yavru DEKUM ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü aracılığı ile incelemeye alınarak, denize salındı ve yuva bilgileri kaydedildi.

Fotoğraf: Caretta Caretta Yuvası Tespit Edildi

Şimdiye kadar İzmir'in kuzeyinde, Kuzey Ege'de ve Marmara'da böyle bir yuva görülmediğini ve Marmara Bölgesi’nde hiç bir yuva kaydının bulunmadığını ifade eden ÇOMÜ DEKUM Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, Marmara Bölgesi’nde yuva olabileceği ihtimalini yıllardır öngördüklerini, bu konuda DEKUM olarak 10 yıldır önemli çalışmalar yürütüldüğünü ve Marmara'da caretta caretta yuvası bulunmasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Son yıllarda deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik politikalar geliştirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek konuyla ilgili şunları aktardı:

“65 milyon yıldır varlığını sürdüren caretta carettalar Muğla'dan başlayıp Hatay'a kadar uzanan bir bölgede bulunurlar. Akdeniz'de bir yuvalama alanları var. Son zamanlarda İzmir'in bazı kumsallarında görüldü ancak şimdiye kadar İzmir'in kuzeyinde, Kuzey Ege'de ve Marmara'da böyle bir yuva görülmedi. Yuvanın Marmara Bölgesi'nde ilk kez görülmesi çok önemli. Bu sadece ülkemiz için değil, tüm bilim dünyası adına da çok önemli. Sürekli olarak küresel iklim değişikliği ve suların ısınmasından bahsediyoruz. Bunların çok yönlü sebepleri olabilir. Tümü bilimsel olarak incelenecek. Bizler gözlerimizi açtık, bundan sonraki olayları detaylı izleyeceğiz."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —