CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, küresel salgın nedeniyle örgün eğitime verilen ara nedeniyle mağdur olan iş kollarının temsilcilerini ziyaret ederek, sorunlarını dinlerken, “Saray iktidarı müteahhitlerin, sanayicinin, finansörün, turizmcinin zararını kapatmaya çalışırken küçük esnafı göz ardı etmiştir. Salgına bağlı tedbirlerden asıl etkilenenlere destek paketleri biran önce hazırlanarak hayata geçirilmelidir” diye konuştu.
CHP Milletvekili Özgür Ceylan, İlçe Başkanı Osman Öztürk ve ilçe yöneticileri ile birlikte Biga’da, örgün eğitime verilen aradan en fazla etkilenen sektörlerin temsilcilerinden kırtasiyecileri, özel yurt işletmecilerini, öğrenci servisi sahiplerini, okul kıyafetleri üzerine çalışan tuhafiyecileri ve Biga Esnaf ve Sanatkârlar Odasını ziyaret ederek sorunları dinledi. Özgür Ceylan, küresel salgın nedeniyle başlatılan uzaktan eğitimin pek çok sektöre ağır darbe vurduğunu belirterek, esnafın tükenme noktasına geldiğini söyledi. Küresel salgına bağlı alınması gereken tedbirlerin önemine de değinen Özgür Ceylan, “Salgının kontrol altına alınması için gerekli tedbirlerin alınması elbette ki elzemdir. Ancak bu tedbirlere bağlı olarak mağdur olan sektörlerin çalışanlarına yönelik her türlü planlamanın ve tedbirin alınması da sosyal devlet olmanın bir zorunluluğudur. Ama biz iktidardan bunu göremiyoruz” dedi.
“Esnafın Durumu Acı Verici”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, okulların açılmıyor olmasının tüm esnafı olumsuz etkilediğini belirtirken, “Özellikle öğrenci yurdu işletmecileri, kırtasiyeciler, okul kıyafeti satıcıları, öğrenci servisi işletmecilerini ve okul kantini işletmecilerini etkilemiş durumdadır. Farklı iş kollarında olsalar da içinde bulundukları duruma ilişkin ifadeleri ortaktır: Pandemi sürecinde devleti yanlarında hissedememişler ve ekonomik olarak zor durumdalar” dedi. Özgür Ceylan pek çok iş kolunda esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini ifade ederken, “Temaslarımız sonucu ortaya çıkan tablo acı vericidir. Maalesef çok sayıda esnaf kepenk kapatmış, iş bırakmış ya da çalışanlarını işten çıkararak tek başına ayakta durmaya çalışmaktadır” dedi. Özgür Ceylan, pandemiye karşı alınacak tedbirlerin eksiksiz yerine getirilirken buna bağlı olarak zarar gören esnafın da desteklenmesi gerektiğini söyledi. Esnafın devletten talep ettiği mali desteğin ertelemelerle sınırlı olduğunu ifade eden Özgür Ceylan, “Bu süreçte talepleri yükümlülüklerinin ertelenmesiyle sınırlıdır. Vadesi gelen kredilerinin faizsiz ertelenmesini istiyorlar örneğin.
Bunun yanı sıraBağ-Kur ve SSK ödemelerinden muaf tutulmak, kira desteği istiyorlar. Hibe desteği bekliyorlar. Süreçte Tabela ve Reklam vergisi alınmamasını istiyorlar” dedi. Özgür Ceylan, esnafın zincir marketlere karşı olan tepkilerini de dile getirerek, “Eczacılar örneğinde olduğu gibi esnaf il veya ilçeye göre zincir markette kota uygulamasının yapılmasını bekliyor” diye konuştu. Saray iktidarının 1 Haziran’da “normalleşme takvimi” ile hayata geçirdiği uygulamaların küçük esnafı, kobileri, çiftçiyi ya da hayvan üreticisini korumaya yönelik olmadığını ifade eden Özgür Ceylan, “Normalleşme takviminde alınan tedbirleri incelediğimizde karşımıza çıkan tablo, sermaye sahiplerinin korunmasından öteye gitmemiştir” dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55